Săpunurile se găsesc într-o varietate foarte mare pe piață, motiv pentru care a devenit dificil să decizi care este mai potrivit pentru tine. Ei bine, în timp ce este destul de simplu să alegi un săpun pentru mâini, lucrurile se complică atunci când îți dorești unul pentru corp sau ten. Totuși, este important să folosești un săpun potrivit pielii tale, pentru a te asigura că previi eventualele probleme dermatologice. Iată de ce trebuie să ții cont atunci când alegi un săpun.
- Săpunul pentru mâini
Pentru igiena mâinilor poți alege un săpun solid sau lichid, însă de preferat cu proprietăți antibacteriene. Acest lucru este extrem de important, deoarece:
Mâinile sunt în permanență expuse impurităților și bacteriilor din mediu;
Trebuie să ne asigurăm că îndepărtăm complet agenții patogeni de pe mâini după utilizarea toaletei și că nu-i transferăm pe suprafețe;
Manipulăm alimente des sau ne atingem fața cu mâinile.
În sezonul rece, când pielea mâinilor este mai predispusă la deshidratare, poți alege un săpun antibacterian care conține și uleiuri sau glicerină.
Săpunul pentru corp
În ceea ce privește săpunul pentru corp, trebuie să ai în vedere câteva reguli generale:
Evită săpunurile cu prea multe ingrediente.
Evită săpunurile prea parfumate.
Evită săpunurile care conțin lauril sulfat de sodiu (sodium lauryl sulfate), coloranți sintetici și parabeni.
Totuși, săpunul pentru corp trebuie adaptat nevoilor pielii tale:
Piele sensibilă
Pielea sensibilă se înroșește ușor și este mai predispusă la reacții alergice. Acest tip de piele necesită obligatoriu un săpun fără parfum, fără coloranți și fără sulfați, de preferat cu un conținut de ingrediente naturale.
- Piele uscată
Pielea uscată necesită un săpun hidratant fără parfum. Acesta trebuie să conțină uleiuri vegetale (cum ar fi ulei extravirgin de măsline, de jojoba, de cocos), unt de cacao sau de shea, aloe vera sau glicerină.
- Piele grasă cu tendință acneică
Dacă unele porțiuni de pe corp prezintă acnee și exces de sebum, acestea trebuie spălate cu un săpun ce conține acid salicilic, peroxid de benzoil, ulei de arbore de ceai, sare de mare, ovăz. De asemenea, este foarte important să fie non-comedogenic.
- Transpirație excesivă
Pielea care transpiră excesiv trebuie curățată cu un săpun antiperspirant, cum ar fi cel cu pudră de alaun, mineral natural care împiedică formarea bacteriilor și combate mirosul de transpirație.
- Piele normală
Pielea normală nu trebuie spălată cu săpunuri pentru piele grasă sau uscată, pentru a nu-i perturba echilibrul. Poți opta pentru un săpun cu plante medicinale, organic (bio) sau vegan.
Pe de altă parte, ține cont că trebuie să ceri recomandarea dermatologului, dacă te confrunți cu acnee severă, dermatită atopică sau alte afecțiuni la nivelul pielii. Un săpun necorespunzător poate agrava aceste condiții medicale.
- Săpunul pentru ten
Nici săpunul pentru corp, nici cel pentru mâini nu se folosește pentru curățarea tenului. Pentru că tenul este mai sensibil, este recomandat să folosești unul special conceput pentru ten.
Acesta trebuie să aibă ingrediente corespunzătoare tipului de ten, așa cum s-a prezentat la punctul anterior. Cu toate acestea, este important să fie non-comedogenic și să NU conțină parfum, sulfați sau coloranți artificiali.
În mod particular, în cazul tenului gras, cu tendință acneică și puncte negre, săpunul facial cu cărbune activ este o alegere potrivită.
Așadar, alege cu atenție săpunurile, luând în considerare tipul de piele și zona corpului căreia i se adresează (ten, corp sau mâini).