“Turnirului scriitorilor” revine la Sighişoara cu cea de-a treia ediţie care anul acesta se va desfăşura în perioada 5 – 7 mai. În cadrul evenimentului, la care şi-au anunţat participarea nume mari ale culturii româneşti, vor avea loc conferinţe, dezbateri şi seminarii pe diverse teme, vernisajul unei expoziţii de artă plastică şi un concert. Pe pagina oficială a manifestării: turnirulscriitorilor.com la secţiuneaProgram vizitatorii sunt informaţi cu privire la orarul evenimentelor din cadrul “turnirului” şi temele dezbătute; iar la secţiunea Participanţipot face cunoştinţă cu invitaţii la manifestare. Site-ul conţine şi o galerie foto de la primele două ediţii a “Turnirului” precum şi link-uri către articolele publicate după desfăşurarea desfăşurarea acestora.
Despre această manifestare, scriitoarea Gabriela Adameşteanu – participanta şi la această ediţie, spune: “La ora aceasta, în România, cele mai vii evenimente literare sunt festivalurile din orașele din țară, la Cluj și la Iași, la Sighișoara, Alba Iulia și Timișoara. Ele aduc un profit de imagine orașului, dar și un profit economic, prin deschiderea turistică a localităților, înscriindu-se între evenimentele actualităților europene. Festivalurile își dobândesc cota prin calitatea participanților și a publicului, dar mai ales prin talentul organizatorului de a construi un corp armonios, o colectivitate antrenată să performeze împreună. Și aici talentul și ingeniozitatea Marianei Gorczyca mi se par de neegalat: energia și capacitatea ei de a rccrea acest organism viu în fiecare an, de a construi o tradiție într-o țară așezată mereu sub semnul provizoratului, de a gândi din timp cum să prinzi inefabila viață literară în fotografia colorată a unui an.
În afara cărților sale, nu există un dar mai prețios pe care un scriitor îl poate face literaturii și orașului său decât un festival asemeni Turnirului scriitorilor, căruia îi doresc o viață la fel de lungă precum istoria orașului.”
La debutul primei ediţii a “Turnirului Scriitorilor”, în urmă cu doi ani, iniţiatoarea proiectului, scriitoarea Mariana Gorczyca declara: „Locuiesc în acest oraş şi mi-am dorit să se întâmple un eveniment legat de literatură. Se întâmplă foarte multe în Sighişoara, festival de blues, festival de muzică academică, festivalul de artă medievală, Pro Etnica dar pe literatură nu era nimic semnificativ. Am dorit să aduc mari scriitori la Sighişoara, pentru cei care locuiesc aici, pentru cei tineri, pentru adolescenţi dar şi pentru cei care vin în permanenţă la Sighişoara ca turişti. Mergând în ultimii ani în calitate de jurnalist la târgurile de carte, la Goteborg, Torino sau Paris am văzut câte energii se pot declanşa şi pune în funcţiune la un eveniment la care cartea este personajul principal.”