Stiri Locale

TOTUL PENTRU NOI, NIMIC PENTRU VOI!!!

horacredit.ro/somproduct.ro

Ovidiu Malancravean& danesan dorin 06-25-2016Avem un primar, 19 consilieri locali și o majoritate fragilă. Cum până la această oră prea puține informații relevante au răsuflat în presă, putem doar specula pe calculele celor 4 grupuri politice aflate la masa decizională, cu privire la alegerea viceprimarului și la stabilirea unei majorități confortabile.

Mandatele sunt împărțite între Partidul Social Democrat, care are 7 consilieri (Matei Ovidiu Daniel, Grabcev Adrian, Todoran Geta Mariana, Lazăr Dumitru Florin, Cioanta Minerva Elisabeta, Șoneriu Mihai Marcel și Marcu Gheorghe), Uniunea Independentă pentru Sighișoara, care are 6 consilieri (Sîrbu Ioan Iulian, Pop Claudiu, Burghelea Bogdan, Ciotloș Ioan, Duma Felix Lucian și Dunduc Gabriel), Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, care are 3 consilieri (Gall Ernö, Toth Tivadar și Buzogany Erzsebet) și Partidul Național Liberal, care are tot 3 consilieri (Gavrilă Ionel, Ștefănescu Constantin Jr. și Colceriu Iosif-Dan).

La o primă vedere situația e clară. PSD are majoritate simplă, dar nu există majoritate absolută, iar UIPS, ca a doua putere din Consiliu, ar trebui să dea viceprimarul, ale cărui sarcini sunt delegate de către primar. La ce formulă ne-am putea aștepta? Care ar fi varianta potrivită pentru bunul mers al orașului? Primar PSD cu viceprimar PSD? Mălâncrăvean Ovidiu în tandem cu Grabcev Adrian, cu Șoneriu Mihai Marcel sau cu Marcu Gheorghe? Primar PSD cu viceprimar UIPS, UDMR sau PNL? Aritmetic, adoptarea hotărârilor se face cu votul a 10 sau 13 consilieri (cum sunt cele de patrimoniu: bugetul local anual, funcționarea ATT, funcționarea Ecoserv sau organizarea Festivalului Medieval).

Majoritatea simplă de 10 voturi se poate face, în mod tradițional, cu UDMR. De ce? Pentru că reprezentanții comunității maghiare au interes. În 20 iulie 2016, expiră parteneriatul încheiat între Primărie și Fundația Cultural-Științifică “Gaudeamus”, condusă cu iscusință de consilierul Toth Tivadar. Anual, fundația a fost sponsorizată din bani publici cu cel puțin 50.000 de lei și a beneficiat de plata facturilor la utilități, de gratuități la plata impozitului pe clădiri și de gratuități la folosirea Sălii Baroce. În noiembrie 2014 Agenția Națională de Integritate a constatat că profesorul de etică Toth Tivadar și-a votat aceste privilegii și și-a angajat soția în cadrul fundației. El se consideră nevinovat, a contestat raportul inspectorilor de integritate și a recurs la unele artificii juridice pentru a mai trage de timp până la prelungirea parteneriatului.

 

   În PNL atmosfera e cam încețoșată și grupul celor 3 pare a fi instabil. Gavrilă Ionel, aflat în fruntea bucatelor vreme de 12 ani, în calitate de consilier și, ulterior, de viceprimar cu atribuții de primar interimar, și-ar putea dori un nou mandat de viceprimar. O altă posibilitate este Ștefănescu Constantin Jr., fiul fostului primar pesedist și una dintre opțiunile luate în calcul de partid pentru candidatura la funcția de primar. O legătură între tatăl pensionat și fiul proaspăt promovat politic ar putea fi chiar SC Schuster Consalting SRL, firma administrată de fostul edil, care are contracte de închiriere, inclusiv cu SC Ecoserv Sig SRL – societatea subordonată Consiliului local și, printre altele, administratorul parcărilor din municipiu. Așadar, varianta PSD+UDMR+PNL, pentru o majoritate absolută, în contextul în care Dragnea Liviu a dat dispoziție ca partidul pe care-l conduce să nu facă înțelegeri cu liberalii, ar putea fi sortită eșecului. La Consiliul județean majoritatea s-a stabilit deja, cu 25 de consilieri din totalul de 35, PSD mergând la braț cu UDMR. Și totuși, la Sighișoara, Uniunea Social-Liberală a funcționat ireproșabil și ar putea funcționa în continuare. Ce nu fac politicienii noștri pentru binele comunității?Vorba sloganului pesedist de campanie: “Totul pentru voi, nimic pentru noi”.

   Majoritatea confortabilă poate fi făcută doar cu UIPS, însă independenții pun condiții clare de care PSD nu vrea să audă: consens politic, transparență totală în cheltuirea banilor publici, alocarea fondurilor în mod echitabil și finalizarea propriilor proiecte.

   În 25 iunie, în prezența prefectului județului Mureș, primarul și consilierii locali vor depune jurământul și tot atunci va fi ales viceprimarul, iar prima ședință ordinară a Consiliului local va avea loc în 30 iunie.

Tudor Groza

101 - VIZUALIZĂRI

🔥Doar 3599 Lei Televizor QLED Samsung 165 cm! 🔥

Lasă un răspuns

Back to top button