De la apariția faimosului Bitcoin în 2009 și până în prezent, criptomonedele au evoluat considerabil, ajungând să fie introduse mii de monede noi în fiecare zi, care au evoluții diferite și care pot să fie de succes sau nu. Odată cu apariția unui număr mare de criptomonede pe piață, problema cea mai comună întâlnită în rândul investitorilor este următoarea: Cum aleg criptomoneda în care să investesc? Află totul despre criptomonede și află cum poți cumpara criptomonede.
1. Bitcoin: Este cea mai stabilă monedă digitală. Ar trebui gândită într-un mod similar cu o investiție pe termen lung în acțiuni, nu ca pe venit fix. De interes în zilele noastre, Bitcoin este considerată o monedă care poate combate inflația. Ca marfă, Bitcoin este cea mai bine reglementată criptomonedă și cea mai puțin riscantă dintre acestea, deoarece protocoalele Bitcoin limitează riscurile.
2. Ethereum: Este a doua cea mai mare criptomonedă internațională ca volum. În loc să creeze valoare de tip „aur digital” precum Bitcoin, Ethereum este o platformă software care rulează pe un blockchain. Utilizatorii pot interacționa cu platforma folosind Ether, criptomoneda asociată cu Ethereum – sau o pot cumpăra și păstra ca depozit de valoare. Ethereum este folosit în mod obișnuit de dezvoltatori, dar există oameni care investesc și pentru potențialul său de a valorifica mai mult în timp.
3. Ripple: Creat de unii dintre aceeași fondatori ca și Ripple, o companie de tehnologie digitală și de procesare a plăților, XRP poate fi utilizat în acea rețea pentru a facilita schimburile de diferite tipuri de monede, inclusiv monede fiat și alte criptomonede mari. La începutul anului 2017, prețul XRP era de 0,006 USD. Începând cu 3 ianuarie 2022, prețul său a ajuns la 0,83 USD, egal cu o creștere de peste 13.700%.
4. Algorand: Este o retea descentralizata, construita pentru a rezolva “the blockchain trilemma”, adica atinge simultan un numar mare de tranzactii pe secunda, securitate si binenteles descentralizare.
Algorand a fost proiectat pentru a fi o retea sau platforma, avand ca nucleu platile rapide, desi momentan, nu și-a atins telul de a fi cea mai rapida rețea, echipa a anuntat ca pana la finalul anului intentioneaza sa creasca viteza de pana la 45 de ori.
Mecanismul de consensus folosit (protocoalele care au rolul de a se asigura ca toate nodurile dintr-un blockchain sunt sincronizate intre ele si ca stabilesc un acord referitor la ce tranzactii pot fi realizate si adaugate Blockchain-ului) este o variatie unica de la Proof of stake, denumita Pure proof of stake, care este o varianta mai incluziva si democratica.
5. EOS: Blockchain-ul este poziționat ca o alternativă prietenoasă pentru dezvoltatori la Ethereum (ETH), permițând crearea de aplicații descentralizate (sau DApps) folosind tokenul cripto EOS. DApps-urile populare din ecosistemul EOS includ jocuri, rețelele sociale și platformele DeFi. Valoarea EOS a început în 2022 cu un preț mediu de 4,50 USD. Până în iunie, se crede că EOS va scădea puțin, iar prețul său va fi de 4,46 USD.