Terapia cu ajutorul cailor, unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru copiii cu dizabilităţi: “Totul este ca o joacă, nici nu ştim când trece timpul”
Clubul Rotary din Reghin continuă proiectul caritabil destinat copiilor cu dizabilităţi, astfel că o nouă sesiune de hipoterapie se desfăşoară cu sprijinul acestui club. Zece copii cu dizabilităţi de la Centrul Reghinean pentru Educaţie Incluzivă şi din cadrul Asociaţiei Zori Kids beneficiază în această perioadă de hipoterapie. Activitatea se desfăşoară la centrul de echitaţie de pe strada Pandurilor.
„Clubul Rotary Reghin s-a implicat încă de la început în acest proiect care ni s-a părut extraordinar. Este cel mai de suflet proiect. Am colaborat şi cu Rotary Club Maris din Târgu Mureş. Ceea ce încearcă baza de cai de la Reghin şi Anca Perşa este extraordinar. Sunt extraordinari paşii spre evoluţie prin hipoterapie. Sigur că sunt paşi mărunţi, dar fiecare clipă de acest gen este o bucurie în primul rând pentru părinţi, pentru instructor, psiholog, şi nu în ultimul rând pentru noi. Faptul că ne-am putut implica în acest proiect este o mare realizare pentru Rotary Club Reghin. Sperăm în continuare proiectul să decurgă în aceleaşi condiţii, în amintirea domnului Barabási, să-i fie ţărâna uşoară, care a iniţiat acest proiect împreună cu Anca. Sperăm ca evoluţia copiilor să fie extraordinară în continuare, să fim sănătoşi şi să transmitem voioşia şi gândul bun tuturor copiilor care vin la bază pentru hipoterapie.” spune Ovidiu Ilisan, reprezentant Rotary Club Reghin.
Timp de trei luni, de două ori pe săptămână copiii vor beneficia de terapie cu ajutorul cailor, cunoscută ca fiind aducătoare de beneficii. Sunt copii cu probleme locomotorii, probleme comportamentale pentru care acest tip de terapie aduce rezultate remarcabile.
,,Este al nouălea stagiu de hipoterapie pe care-l sponsorizează cei de la Clubul Rotary, cărora nu avem cuvinte să le mulțumim. Rezultatele sunt nemaipomenite .Avem un caz mai special care are rezultate prin hipoterapie. O fată care a ajuns aici cărată în brațe și care în momentul de față umblă singură. Și multe alte cazuri.
Am încercat în acest stagiu de hipoterapie să captăm și alți copii, nu doar cei de la Școala Specială din Apalina. Fiind în vacanță, ne-am organizat puțin altfel. Am încercat să luăm copii de la vârsta de grădiniță până la clasa a IX -a – a X-a. Îmi pare rău că pentru cei care au absolvit școala specială nu există o formă mai deosebită de captare, de lucru cu ei. Sunt efectivi abandonați în grija familiei, care rezistă greu cu ei. ,, a precizat Anca Perșa, manager de proiect.
O parte dintre copiii care beneficiază de hipoterapie în acest stagiu sunt și de la Asociția Zori Kids. ,,Ne pare bine că am reuşit să beneficiem şi de hipoterapie deoarece copiii sunt foarte încântaţi de terapia cu căluţi şi o să se vadă cu siguranţă beneficii. Este un mare ajutor pentru toţi copilaşii că sunteţi alături de noi şi ne sprijiniţi. Din cadrul Asociaţiei Zori Kids beneficiază de hipoterapie cinci copii, care au deja peste cinci întâlniri. Sunt foarte încântaţi şi nerăbdători să vină la călărie.,, spune Alina Farkaş, psiholog.
,,La școala noastră sunt copii care au beneficiat de-a lungul timpului de această terapie cu animale. Terapia asistată cu animale face minuni în rândul copiilor cu nevoi speciale. Îl ajută pe copil să-și controleze atât trupul cât și emoțiile. Terapia asistată de animale îndeplinește cam toate obiectivele kinetice: reeducarea echilibrului, tonifiere musculară, reducerea spasticității, asta într-un mod mult mai plăcut și mult mai eficient, cu exerciții mult mai complexe decât într-o sală de kinetoterapie. Copiii sunt foarte încântați de această terapie cu animale. Reghinul trebuie să se bucure că are un asemenea centru de echitație, nu doar pentru agrement, ci și în scop terapeutic. Dorim să aducem și câini și pisici în școala noastră pentru a face terapie asistată de animale.,, spune Camelia Moldovan, profesor / kinetoterapeut la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 3 din Reghin.
Ce spun părinții?
Părinții sunt încântați de rezultatele copiilor și spun că acest sprijin venit din partea Clubului Rotary din Reghin este de mare folos, având în vedere sumele mari pe care sunt nevoiți să le suporte din propriul buzunar pe diferite terapii.
,,David e la al treilea stagiu. A fost și în anii trecuți prin doamna Anca Perșa, de la Școala Specială din Apalina. La început a fost mai greu pentru că nu i-a plăcut. Dar cu un pic de ajutor s-a obișnuit și chiar se descurcă foarte bine pe partea de motricitate și socializare. Pentru noi, cei care plătim multe terapii contează foarte mult acest ajutor oferit de Rotary pentru că, la fiecare sfârșit de lună când tragem linie se aducă o sumă destul de mare.,, Maria Todoran, mama lui David de 8 ani, care suferă de TSA și hemofilie.
Andreea Cazan este mama Sofiei de 6 ani, fetiță care a fost diagnosticată cu paralizie cerebrală, parapareză spastică. Pentru fiecare ședință de terapie vin la Reghin de la Bistra, comuna Deda. ,,În urmă cu trei ani a suferit o intervenție chirurgicală pe coloană. Evoluția ei de atunci nu are termen de comparație, acum merge cu cadru. Venim aici de două ori pe săptămână pentru echilibru, pentru kinetoterapie. Ea pe căluț face exerciții continuu, o ajută foarte mult. De la un an face diferite exerciții, terapii, dar niciuna nu este ca hipoterapia pentru că aici vine cu plăcere, totul este într-o joacă și nici nu știm când trece timpul.,,