”Taxa pe soare”, o ordonanță emisă de Guvern: Oamenii vor fi taxați pentru energia solară produsă de ei, consumată tot de ei
Reprezentanții USR semnalează că Guvernul PSD-PNL a introdus o nouă taxă prin OUG, în plină criză energetică,„taxa pe soare”. Ordonanța a fost emisă chiar înaintea vacanței de Ziua Națională, „noaptea ca hoții”, transmite USR.
Taxa pe soare vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă. Conform noii Ordonanțe, Cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.
„România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări”, a transmis Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.
Prin intermediul unui comunicat oficial, USR solicită stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență „care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă”.
Statul ar trebui să încurajeze cetățenii și firmele să devină prosumatori și să elimine birocrația în domeniu, mai arată reprezentanții USR, care au expus pe larg coteextul AICI.
„Cumulând puterea mică a celor mulți, vom putea asigura mai repede independența energetică a țării și vom crește potențialul de export de energie. În ultimii ani, 23.785 de prosumatorii au ridicat instalații cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiție în energie din România din ultimii ani și a fost făcută de mulți cetățeni și companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare)”, transmite USR, care mai arată că Ministerul Energiei nu este în stare să folosească banii europeni din două surse de finanțare importante: