Procurorii DNA au probe care ar indica faptul că în licitaţia pentru desemnarea câştigătorului contractului de 1,24 miliarde de euro pentru modernizarea liniei feroviare între Braşov şi Sighişoara s-ar fi promis şi, în parte, acordat unele dintre cele mai mari comisioane ilegale din istoria achiziţiilor publice din România.
Potrivit Impact.ro, anchetatorii Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA) ar avea dovezi că persoane care s-au recomandat ca intermediari ar fi cerut firmelor participante la licitaţie comisioane de minimum 5% din fondurile europene acordate în acest contract de 1,1 milioane de euro. Altfel spus, s-ar fi cerut o mită sub formă de comision de 55 de milioane de euro.
Banii ceruţi de intermediari ar fi fost în numele unor reprezentanţi ai Ministerului Transportului şi ai CFR Infrastructură SA. Informaţiile au fost obţinute de Impact.ro de la surse implicate în dosar, atât din partea celor care fac investigaţii, cât şi a unei persoane audiate în acest caz.
Anchetatorii încă adună probe pentru a demonstra dacă aceste sume au fost cerute de intermediari pentru reprezentanţi ai statului, dacă aceste sume ar fi ajuns sau nu la înalţi reprezentanţi ai statului român, mai exact la demnitari din Ministerul Transporturilor sau la directori din CFR Infrastructură.
Reabilitarea tronsonului feroviar care leagă Braşovul de Sighişoara (148 de kilometri) e unul dintre cele mai importante contracte de lucrări publice semnat în ultimul deceniu în România: 1,1 miliarde de euro de la UE, 140 de milioane de euro de la bugetul de stat.
Asocierile BraSig (companiile Strabag-Swietelsky) şi RailWorks (companiile Aktor, Alstom, Arcada Company şi Euroconstruct Trading ’98) au depus cele mai bune oferte. Desemnarea asocierii câştigătoare a oscilat când de-o parte, când de cealaltă.
După ani prin instanţă, în cele din urmă, CFR SA şi Ministerul Transporturilor au semnat, în anul 2020, contractele pentru modernizarea acestei linii de cale ferată, contractele de 1,245 miliarde de euro. Lucrările au fost încredinţate asocierii RailWorks.
Oferta financiară a asocierii RailWorks a fost de 5,6 mld. lei fără TVA pentru toată linia de cale ferată cu o lungime de 128 de kilometri.
Potrivit Impact, Constantin Axinia, fostul şef al CFR Infrastructură în 2019, a fost audiat de procurori. Acesta ar fi indicat că ministrul Răzvan Cuc a făcut presiuni asupra sa pentru a semnat contractul cu o anumită asociaţie – RailWorks. Nu a dat informaţii procurorilor despre posibile fapte de corupţie comise de fostul ministru.
Şi Răzvan Cuc a fost audiat de procurori. La rândul său, acesta a dat vina pe Constantin Axinia, declarând că toate documentele din licitaţie care au dus la desemnarea unui câştigător şi apoi la înlocuirea acestuia cu o altă asociaţie au fost coordonate de Axiniia.
Amalia-Renata Bendeac, director general adjunct guvernanţă şi administrare la Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare din România, a fost şi ea audiată. Acesta a susţinut în faţa procurorilor că au fost presiuni venite de la Ministerul Transporturilor în perioada 2019 pentru a se semna contractul, dar că nu ştie de comisioanele acordate.
După ce a fost audiat de DNA în legătură cu acest contract, Răzvan Cuc şi-ar fi trecut averea pe numele soţiei în urma unui partaj realizat în timpul divorţului dintre cei doi.
Toţi cei precizaţi au refuzat să ofere un punct de vedere sau nu au răspuns jurnaliştilor, potrivit sursei citate.
4