Jonathan Haidt, psiholog care predă la Stern School of Business de la Universitatea din New York, a analizat în cartea „Generația anxioasă” criza de sănătate mintală în rândul tinerilor din SUA. El a identificat cei patru factori principali care au provocat problema și a propus câteva reforme, potrivit Wall Street Journal.
El a relatat în studiul său că membrii Generației Z (pe care o definește ca fiind cei născuți după 1995) au intrat în pubertate în timp ce patru mari tendințe tehnologice convergeau.
Una a fost apariția iPhone în 2007, a doua – răspândirea internetului de mare viteză. A treia, începând cu 2009, a fost „noua eră a mediilor sociale hiperviralizate”, cu like-uri, retweet-uri și share-uri. A patra tendință – apariția în 2010 a camerei frontale de pe smartphone-uri, care a extins foarte mult numărul adolescenților care postează fotografii și videoclipuri pentru ca colegii și străinii lor nu doar să le vadă, ci și să le judece.
Aceasta a devenit „prima generație din istorie care a trecut prin pubertate cu un portal în buzunar care îi atrăgea pe tineri într-un univers alternativ care era incitant, crea dependență, instabil și nepotrivit pentru copii și adolescenți”. Un portal care, potrivit psihologului Jonathan Haidt, i-a îndepărtat pe copii de oamenii reali din jurul lor.
Ca un rezultat al evoluției tehnologice, multe fete din SUA și-au mutat viața socială pe rețelele de socializare, în timp ce băieții s-au afundat în jocuri video imersive, Reddit, YouTube și pornografie.
Valul de schimbări a venit la acești copii în timpul pubertății, când creierul uman trece prin cea mai mare reconfigurare. Ceea ce o persoană face în perioada pubertății „va provoca schimbări structurale de durată în creier”, scrie Haidt.
Semnele unei crize de sănătate mintală au apărut rapid. Ratele de boli mintale în rândul tinerilor au crescut dramatic în multe țări occidentale între 2010 și 2015. Între 2010 și 2024, depresia majoră în rândul adolescenților a crescut cu 145% în rândul fetelor și cu 161% în rândul băieților. S-a înregistrat și o creștere a tulburărilor legate de anxietate.
Unii profesioniști din domeniul medical au fost sceptici. Cele mai multe studii pertinente se bazau pe auto-raportări: Poate că tinerii deveniseră pur și simplu mai dispuși să vorbească despre sentimentele lor. Dar Haidt s-a uitat la schimbările care nu erau auto-raportate – studii care consemnau asistența psihiatrică de urgență și internările. Și acestea erau în creștere. „Rata de auto-vătămare pentru fetele tinere adolescente aproape s-a triplat din 2010 până în 2020”.
Dar nu e vorba doar despre schimbările tehnologice. Părinții din ultimele câteva decenii au făcut două alegeri importante cu privire la modul în care să mențină copiii în siguranță, și ambele au fost greșite. „Am decis că lumea reală este atât de plină de pericole încât copiilor nu ar trebui să li se permită să o exploreze fără supravegherea unui adult, chiar dacă riscurile la care sunt expuși copiii din cauza criminalității, violenței, șoferilor beți și a majorității celorlalte surse au scăzut abrupt din anii 1990. În același timp, ni s-a părut prea mult deranjant să concepem și să impunem pentru copiii online garduri de protecție adecvate vârstei, așa că i-am lăsat pe copii să se plimbe liberi prin Vestul Sălbatic al lumii virtuale, unde amenințările la adresa copiilor abundă.”
Așadar, o mare eroare: părinții au devenit supraprotectori față de copiii lor de teama prădătorilor sexuali. Dar acești prădători s-au mutat online, unde este ușor să găsească și să contacteze copiii.
Pentru a rezolva problema, psihologul sugerează patru reforme:
– Fără smartphone-uri pentru copii înainte de liceu, doar telefoane de bază fără capacitate de internet.
– Fără social media înainte de 16 ani. Lăsați-le creierul să se dezvolte mai întâi.
– Toate școlile, de la școala primară până la liceu, ar trebui să fie zone fără telefoane – elevii își pot depozita dispozitivele în dulapuri.
– Copiii trebuie lăsați iar la joaca nesupravegheată. Doar în acest fel copiii își vor dezvolta în mod natural abilitățile sociale și vor deveni autonomi.