Prima şedinţă ordinară a noului Consiliu Local Sighişoara desfășurată joi, 28 iulie, a debutat cu prezentarea “Petiţiei pentru un spital civilizat”, demers iniţiat de o parte a locuitorilor Sighişoarei nemulţumiţi de condiţiile existente în Spitalul Municipal Sighişoara, situaţie care a explodat o dată cu publicarea pe internet a condiţiilor din spital. “Am venit pentru a susţine această petiție, cred în ea. Mi se pare corect ca acest Consiliu Local la începutul de drum într-un nou mandat să aibă pe ordinea de zi, și era foarte bine dacă era inclusă pe ordinea de zi sub formă de proiect care poate fi modificat. Sunt 1009 persoane care au semnat această petiție. Problema spitalului din Sighișoara este deja în atenția întregii țări, petiția a fost depusă și la Ministerul Sănătății. Ce ne dorim este să avem un spital civilizat, să avem respect față de pacienți”, a precizat Anca Silvia Raţiu, susţinător al petiţiei.
Personalul spitalului este erou în Sighișoara
Aceasta a punctat neregulile existente în spital, cu acuze aduse conducerii spitalului. ”Sunt trei paliere mari ale acestei petiții. Primul este cel legat de situația din spital. O știți, o cunoașteți, cum arată clădirile, cum arată saloanele, cum arată acel celebru lift, cum medicii nu au cu ce să trateze. Practic personalul spitalului este erou în Sighișoara, se străduiesc cu mijloace foarte puține să ajute oamenii. Al doilea subiect al petiției este legat de eterna problemă a maternității, eterna încăpățânare a conducerii spitalului de a muta maternitatea dintr-un spațiu impropriu, vechi, cu foarte mulți bani, într-o clădire și mai veche, dezafectată, neîngrijită și lăsată pradă degradării, cum este clădirea Policlinicii. Ajungem la al treilea sibiect, respectiv desfințarea unor secții, atât din ambulator, din Policlinică cât și din spital. Se știe foarte bine, psihiatria, fizioterapia, secții care nu mai există în spitalul din Sighișoara din diverse motive. Dar motivul care se află pe buzele tuturor este cel referitor la conducerea spitalului, atitudinea, modul dispreționar de a conduce, aroganța. S-a văzut și atitudinea față de o pacientă care a îndrăznit să se revolte împotriva situației în care a fost pusă. Cred că dumneavoastră domnule primar, fiind la început de drum, aveți tot interesul să faceți ceva spre binele orașului. La fel și Consiliul Local care de asemenea se află la început, și e păcat ca în această primă ședință nu a fost introdus acest punct cu petiția pe ordinea de zi”, a precizat Anca Silvia Raţiu.
Va trebui să apelăm la o firmă de consultanţă
În replică, primarul Ovidiu -Dumitru Mălăncrăvean a precizat că există posibilitatea formării unei comisii care să analizeze situaţia existentă în spital, chiar şi apelarea la o firmă de consultanţă. ”Am ascultat ambele tabere, am avut discuții și cu conducerea spitalului, și cu o parte din cei care au inițiat petiția, și cu tristețe vă spun că după 20 de ani situația orașului este exact situația spitalului. În ce privește spitalul, contractul de management are câteva clauze, câteva lucruri prin care primarul poate să ceară formarea unei comisii care să verifice activitatea din spital. Am stat și m-am gândit în ultima perioadă destul de mult la acest aspect. Activitatea din spital este una foarte complexă, şi nu cred că o echipă format din Primărie va putea vreodată să ajungă la o concluzie reală la ceea ce se întâmplă în spital. Părerea mea este că va trebui să apelăm la o firmă de consultanţă. În idea Articolului 4 din contractul de management, a forma o comisie, nu cred că o să ne aducă vreun rezultat. Am iniţiat şi câteva discuţii cu firme de consultanţă, un proces compex pe care pot ei să-l facă durează undeva, de la achiziţie şi până la rezultatele finale cam vreo trei luni de zile. Costurile unui astfel de material se ridică undeva la aproximativ 10.000 de euro. Dar după acel moment ai o radiografie completă a tot ceea ce se întâmplă în spital. Rămâne să discutăm în Consiliul Local de această posibilitate, rămâne să vedem care va fi poziţia ministerului vizavi de această problemă, dar nu are rost nici să ne pripim, să facem o comisie care să meargă la spital şi să judece câţiva parametri eventual financiari şi să nu avem întreaga situaţie a spitalului”, a precizat Ovidiu – Dumitru Mălăncrăvean, primarul municipiului Sighișoara.
Consilierii UIPS cer demiterea directorului spitalului
Printre cei înscrişi la cuvând s-a numărat şi consilierul U.I.P.S. Ioan – Iulian Sîrbu, care a cerut în numele colegilor demisia directorului Spitalului Municipal Sighişoara dr. Aurelia Maşca. “Eu personal şi colegii mei consilieri o considerăm pe doamna Aurelia Maşca, directorul spitalului, principalul vinovat. Trebuie făcută o comisie, este adevărat, soluţia noastră este una destul de pertinentă, angajaţii primăriei nu sunt de meserie să verifice un medic. Noi am făcut o sesizare direct către Executiv, în baza Legii 95 din 2006 republicată deoarece eu consider că directoarea spitalului Aurelia Maşca trebuia să-şi dea demisia. Noi în acest moment nu mai trebuia să discutăm pe acest subiect. Orice om care avea un pic de demnitate până acum demisiona. Dacă nu doreşte să demisioneze trebuie demisă. Deasemenea cerem revocarea întregii echipe de conducere precum şi a membrilor Consiliului de Administraţie numiţi de către primar. Şi nu în ultimul rând, transmiterea către celelalte instituţii publice să revoce mandatul reprezentanţilor acestora din Consiliul de Administraţie al spitalului din Sighişoara şi iniţierea cât mai urgent a demersurile necesare unui control complet al activităţii desfăşurate de conducerea spitalului în ultimii cinci ani. Eu cred că de undeva trebuie început. Într-adevăr, peste tot situaţia e praf, dar de undeva trebuie să începem. Dacă noi în acest mandate pornim cu stângul, să ştiţi că aşa va merge patru ani de zile. Dacă nu renunţăm o dată la orgolii, dacă nu punem piciorul în prag ca astfel de persone să ştie că un scaun frige, nu că stă acolo şi faci ce te taie capul după care vii şi jigneşti, închizi secţii cum îţi convine, ameninţi asistente, ameninţi medici”, a precizat consilierul UIPS Ioan – Iulian Sîrbu.
Fostul consilier local dr. Petru Oprean a precizat faptul că rezolvarea situaţiei ar trebui să vină din interiorul spitalului. “Cu tot respectul pentru Consiliul Local, soluţiile nu le pot da consilierii chiar dacă au cunoştinţe juridice. Ele pot să fie oferite de corpul medical. Am cerut anul trecut o întrunire expresă cu tot personalul medical din Sighişoara. Această întrunire trebuie să fie sub patronajul administratorului, al primăriei şi doctorii trebuie lăsaţi cu uşile închise să se certe trei ore, după care să dea soluţiile. Sunt oameni extrem de competenţi, dar problema e că nu lucrează împreună, aceasta fiind cea mai mare deficienţă. Dacă nu poţi lucre împreună, suferă pacienţii, suferă şi personalul medical. Sunt convins că Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii va veni, va analiza această propunere şi lucrurile se rezolvă foarte uşor. În acest moment, 9 din 10 pacienţi sunt nemulţumiţi, nu doar la Sighişoara ci la nivel naţional, şi aproape 10 % din personalul medical şi-au luat lumea în cap. Din punct de vedere legal, şi spun asta în cunoştinţă de cauză, eu la rândul meu am acreditat două spitale, spitalul din Sighişoara funcţionează ilegal. Convocaţi pentru luna viitoare o şedinţă cu personalul medical, lăsaţi-i să vă prezinte pe faţă situaţia. Dacă doriţi ca autoritate care patronaţi spitalul, eu un lucru extreme de simplu domnule primar: faceţi un audit, aveţi oameni competenţi în primărie, un audit transparent, câţi bani publici a primit spitalul din Sighişoara şi ce au făcut cu ei. Repet încă o dată, soluţia trebuie săvină din partea acestui corp de medici din spital care este încă unul valoros. Există riscul să nu mai vină medici în Sighişoara şi în satele din jur. Primăriile vor plăti firme de racolare de medici şi de asistenţi medicali”, a precizat dr. Petru Oprean.
Ionela Maior : “Riscăm să rămânem fără medici buni
Ionela Maior, semnatarea petiţiei a cerut consilierilor şi primarului Sighişoarei rezolvarea de urgent a situaţiei, existând riscul ca medicii să plece dacă va fi păstrată actual conducere a spitalului. “S-a afirmat aici că spitalul din Sighişoara nu se poate închide. Dacă fără bunăvoinţa noastră, fără ajutorul domniilor voastre nu luăm atitudine, una corectă şi rapidă, am din surse sigure informaţia, am stat de vorbă cu medici buni pe care îi avem în Sighişoara, în scurt timp spitalul se va închide pentru că nu mai avem medici, mulţi vor pleca. Dacă în urma acestei şedinţe şi în urma acestei petiţii nu vor vedea o schimbare, îşi vor da demisia. Ei asta spun, ori rămâne directoarea Aurelia Maşca ori plecăm noi. Riscăm să rămânem fără medici buni. Mai avem câţiva, îi putem număra pe degete şi riscăm să rămânem şi fără ei. Vă rog din suflet să luaţi atitudine şi gândiţi pe termen lung pentru cetăţenii din Sighişoara, pentru bătrâneii care îi avem pe sate, pentru copiii copiilor noştri. Trebuie să luăm atitudine şi măsuri urgent. Dacă doamna Maşca nu-şi va da demisia în viitorul foarte apropiat și vor pleca medicii în masă. Am mare speranţă că în cele din urmă veţi lua atitudine”, a precizat Ionela Maior, semnatarea petiţiei.
Mălăncrăvean: “E o pată pe obrazul nostru
Petiţia a fost prezentată, oamenii şi-au spus păsul dar situaţia spitalului râmâne în continuare incertă, aşteptându-se o finalizare. Conducerea primăriei Sighişoara speră ca ea să vină în următoarea perioadă, lucru afirmat şi de primarul Ovidiu – Dumitru Mălăncrăvean. “Vom discuta împreună cu consilierii, cu juriştii primăriei şi vom lua decizia cea mai corectă. Probabil că vom înfiinţa o comisie care să analizeze activitatea din spital. Probabil vom fi sprijiniţi şi de către Ministerul Sănătăţii în ce priveşte această problemă. Ei vor avea un cuvânt greu de spus în decizia pe care urmează să o luăm. Sper ca această situaţie care o avem la ora actual să nu dureze prea mult, într-o săptămână, două să putem găsi o soluţie în ce priveşte problema spitalului. Îmi pare rău pentru imaginea Sighişoarei, e o pată pe obrazul nostru, dar nu trebuie să îngropăm lucrurile, nu trebuie să le ascundem, trebuie să le evidenţiem. Doar în acest mod le vom putea rezolva. Am discutat de mai multe ori cu directoarea spitalului, dânsa spune că vina este împărţită. Are şi ea dreptatea ei, nu a fost sesizată, dacă vorbim strict de imaginile din spital care au apărut pe facebook. Trebuie să ascultăm toate părerile, şi aici doctorul Petru Oprean are dreptate, trebuie ascultaţi inclusiv medicii spitalului pentru a ne forma o imagine completă asupra a ceea ce se întâmplă în spitalul din Sighişoara. Logic ar fi ca soluţia în acest caz să vină din interiorul spitalului şi nu de la cineva din exterior”, a precizat Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean, primarul municipiului Sighișoara.
Sursa: zi-de-zi.ro