Home StiriStiri Locale Sighisoara sub Cod ROSU de canicula!!

Sighisoara sub Cod ROSU de canicula!!

de Ana Moldovan
4 views

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o avertizare meteo COD ROŞU de caniculă, valabilă pentru 12 judeţe din ţară. Restul ţării se va afla sub avertizare cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat.

COD ROȘU

Potrivit ANM, în zilele de 4 și 5 august, vineri şi sâmbătă, valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

 

COD PORTOCALIU

În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Potrivit meteorologilor, treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

 

Reguli de supraviețuire pe timp de caniculă

1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00-18:00.
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât cea ambientală.
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius.
4. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).
5. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
6. Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă.
7. Beţi zilnic între 1,5-2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.
8. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
9. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
10. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deorece acestea conţin o mare cantitate de apă.
11. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
12. Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit).
13. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
14. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

Sursa:realitatea.net

You may also like

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments