Cu toţii ştim că cei mici se tem de Bau-Bau şi de întuneric până la o anumită vârstă, dar, cu timpul ei află că monstrul cel rău există doar în poveşti.
Atunci copiii devin mai curajoşi în faţa acestor forţe imaginare. Şi totuşi, pe măsură ce conştientizează că există în lume „Bine” şi „Rău”, iar părinţii le critică frecvent comportamentul, gesturile sau modul în care se exprimă, copiii în loc de Bau-Bau se tem chiar de cei care le-au dat viaţă. Grija de a nu greşi îi împiedică pe unii dintre copii să se exprime liber, adică să fie curajoşi.
Dar, ca să creşti un copil curajos şi încrezător în propriile forţe nu trebuie să îi rupi din start elanul şi să îi spui la nesfârşit: „nu ai voie să te urci în pom pentru că te murdăreşti sau te loveşti”, „nu ai voie să mănânci dulciuri că devii obez” etc., pentru că cei mici nu vor mai avea curajul să încerce apoi nici măcar ce le este permis să facă.
Dacă vrei să vrei să ai un copil învingător, trebuie să îţi schimbi propria atitudine şi să renunţi la anumite interdicţii. Ca şi părinţi, avem datoria să le cultivăm încrederea celor mici, nu să le frângem aripile.
Ei bine, dacă şi tu vrei să creşti un copil isteţ şi încrezător, iată câteva sfaturi care te vor îndruma pe calea cea bună:
- Apreciază-i efortul, indiferent dacă pierde sau câștigă
Să lauzi efortul copilului tău e mai important, de fapt, decât felul în care a rezolvat sarcina în sine, afirmă Pickhardt. Indiferent dacă reușește să dea golul victoriei sau scoate mingea în afara terenului, copilului n-ar trebui să-i fie rușine că a încercat. „Pe termen lung, consecvența clădește mai multă încredere în sine decât victoriile ocazionale”, afirmă acesta.
- Oferă-i copilului tău posibilitatea de a-şi crea singur meniul
Dacă cel mic este obişnuit să mănânce mereu un anumit tip de mâncare la ora prânzului, spune-i că posibilităţile unui dejun gustos sunt nelimitate.
Nu a testat până acum fructele de mare pentru că ţi-a fost teamă că o să le respingă? Permite-i copilului tău să încerce un fel de mâncare special, de care nici măcar nu ştia că există măcar o dată pe săptămână. Cu căt va testa mai multe arome la masă, cu atât va fi mai puţin mofturos, iar masa de prânz se va transforma într-o aventură culinară mult aşteptată.
- Ajută-l să înțeleagă că nu poate fi prieten cu toată lumea
„Dacă o relație nu funcționează, atunci e posibil să funcționeze altele, pentru că, în general, sunt capabil să-mi fac prieteni și, pe viitor, voi continua să reușesc.” Aceasta este una dintre convingerile esențiale ale unui copil încrezător, a scris Apter în „The Confident Child: Raising Children to Believe in Themselves” („Copilul sigur pe el: Cum să crești un copil care să creadă în el însuși”).
Remarcați că nu se pornește de la premisa că îl va iubi toată lumea și că toți vor dori să-i fie prieteni, ci mai degrabă că se va înțelege bine cu unii oameni și cu alții nu. E firesc ca prieteniile să nu funcționeze întotdeauna.
- Propune-i să încerce activităţi noi
Dacă în programul de la grădiniţă urmează cursuri de dans, muzică şi pictură, spune-i copilului tău că există şi alte activităţi interesante pe care le-ar putea încerca.
În caz că este pasionat de dans, descoperă ce stil îi place şi încurajează-l să îşi cultive pasiunea pentru artă chiar dacă hip-hopul i se pare mai captivant decât baletul sau dansul sportiv care te încantă pe tine.
- Dă-i voie să se murdărească
Fie că mergeţi la plimbare în parc, pictează sau vă aventuraţi pe munţi, cel mic trebuie să se bucure de copilărie fără să i se atragă atenţia permanent că s-a murdărit.
Lasă-l să se tăvălească într-o poieniţă şi să alerge desculţ în natură pentru a trăi fiecare experienţă nouă la maxim.
- Permite-i să îşi asume riscuri
Copiii se dau în vânt după activităţi în aer liber. Dacă copilul tău vrea să încerce placa de skateboard, o plimbare pe gheaţă cu patinele sau să meargă în parc cu rolele, dă-i voie să facă acest lucru în caz că are vârsta corespunzătoare pentru aceste activităţi şi echipamentul de protecţie nu îi lipseşte.
- Oferă-i sprijin când suferă un eșec
Viața nu e dreaptă – toți copiii sunt nevoiți să învețe asta, pe propria piele, la un moment dat.
Când copiii dau de greutăți, Pickhardt spune că părinții trebuie să le arate că a trece prin astfel de provocări îi va face mai optimiști.
E important să-i amintești copilului tău că orice drum spre succes e plin de eșecuri, a adăugat el.
- Gătiţi împreună
Mulţi părinţi îşi pierd cumpătul dacă cel mic murdăreşte bucătăria cu făină sau se pictează pe faţă cu ciocolată.
Păstrează-ţi calmul în aceste momente şi încurajează-l pe copilul tău să prepare un desert delicios împreună cu tine. În loc să te superi, mai bine imortalizează momentul pe camera foto. În final adaugă această experienţă amuzantă la albumul de familie.
- Lasă-l să îşi ducă singur propriile lupte
Stai relaxată pe bancă în timp ce copilul tău se joacă cu mingea afară împreună cu amicii lui.
Chiar dacă se întâmplă uneori să se ciondănească cu alţi copii în timpul jocului, permite-i să se descurce singur, atâta timp cât situaţia nu scapă de sub control. Dacă sari mereu în ajutorul lui, el nu va învăţa niciodată să se descurce singur. Mai bine învaţă-l cum să se comporte în situaţiile conflictuale decât să rezolvi problemele în locul copilului tău.
Pentru ca un copil să se dezvolte armonios şi să aibă încredere în capacităţile sale, este necesar să fie lăsat să descopere singur care este diferenţa dintre bine şi rău şi să facă în viaţă propriile alegeri. Ţinand cont de aceste sfaturi, vei creşte un copil curajos şi încrezător în forţele proprii.