Doar varsta nu este un motiv pentru a schimba practicile sexuale de care te-ai bucurat de-a lungul vietii. Daca sexul era esential pentru stilul tau de viata si fericirea ta la 30 de ani, probabil ca inca va fi important si la 60 de ani. Insa este posibil sa fie necesar sa faci cateva ajustari pentru a te adapta anumitor limitari fizice pe care le ai sau efectelor unor boli sau medicamente. Odata cu trecerea anilor, „atasamentul” pentru partener poate deveni mai important decat „atractia” si ai putea masura implinirea relatiei sexuale mai mult in termeni de afectiune, siguranta si angajament, decat in satisfatie sexuala.
Afla cum inaintarea in varsta poate afecta activitatea sexuala – si ce poti face pentru a te bucura de o viata sexuala satisfacatoare odata cu inaintarea in varsta.
Cum se schimba viata sexuala pe masura inaintarii in varsta
Sexul, asemanator corpului tau, se schimba odata ce imbatranesti:
Schimbari fizice comune la barbati
Testosteronul joaca un rol important in experienta sexuala a unui barbat. Nivelul de testosteron variaza mult in randul barbatilor. Totusi, in general, barbatii mai in varsta au un nivel mai scazut de testosteron comparativ cu barbatii mai tineri. Nivelul de testosteron scade treptat pe parcursul varstei adulte – in medie, aproximativ 1% in fiecare an dupa varsta de 30 de ani.
Aceste modificari ale nivelului testosteronului afecteaza energia, forta, masa musculara si adipoasa, densitatea osoasa, precum si functia sexuala:
-
- Raspunsul sexual al unui barbat devine mai lent dupa varsta de 50 de ani. Insa dorinta sexuala este mai degraba afectata de sanatate si de atitudinea fata de sex, decat de varsta.
- Poate dura mai mult pentru a obtine o excitare completa si pentru a avea experienta ejaculatorie si orgasmica.
- Trebuie sa treaca mai mult timp intre erectii.
- Erectiile pot fi mai putin ferme. Totusi, daca fluxul sanguin la nivelul penisului este bun, barbatul va putea avea de-a lungul intregii vieti erectii suficient de ferme pentru actul sexual.
- Disfunctia erectila este mai frecventa odata cu inaintarea in varsta.
Primul pas: discuta cu medicul tau. Este putin probabil ca acesta sa initieze o astfel de conversatie, asa incat trebuie sa incepi tu acest subiect. Este important ca medicul sa investigheze si sa evalueze posibilele cauze ale unui nivel scazut de testosteron sau ale unei dorinte sexuale scazute. In plus, problemele sexuale, cum sunt libidoul scazut si disfunctia erectila pot avea o componenta emotionala, astfel incat consilierea psihologica poate fi o optiune terapeutica. Anxietatea, depresia, stresul si problemele relationale pot contribui la disfunctia sexuala la barbati. Nu in ultimul rand, sunt disponibile mai multe medicamente care pot ajuta barbatii sa obtina sau sa mentina o erectie adecvata pentru activitatea sexuala.
Schimbari fizice comune la femei
Pe masura ce femeile se apropie de menopauza si mai ales dupa menopauza, nivelul de estrogen scade, ceea ce poate duce la o serie de schimbari fizice:
- Poate dura mai mult pentru ca femeia sa devina excitata sexual.
- Peretii vaginului devin mai subtiri si mai uscati si pot fi usor iritati in timpul actului sexual.
- Orgasmul poate fi mai scurt decat era inainte, iar contractiile resimtite in timpul orgasmului pot fi mai putin intense.
Factorii psihologici si culturali
Pe langa schimbarile fizice, exista factori culturali si psihologici care pot afecta sexualitatea pe masura inaintarii in varsta. De exemplu, in cultura noastra, sexualitatea este echivalata cu aspectul si vigoarea tinereasca. Prea multi oameni par sa creada ca, pe masura ce o persoana imbatraneste, aceasta devine mai putin dorita din punct de vedere sexual. De exemplu, dupa menopauza, unele femei isi fac griji cu privire la schimbarile care apar in mod natural in forma si dimensiunea corpului lor, ceea ce le face sa creada ca sunt mai putin dorite din punct de vedere sexual.
Adultii mai in varsta pot accepta acest stereotip si ideea ca nu trebuie sa se bucure de sexualitate si intimitate. Insa bucuria de a face sex si de a iubi nu cunoaste bariere de varsta. Aproape toata lumea are capacitatea de a gasi placere ca urmare a sexului pe tot parcursul vietii. A crede in mitul ca persoanele in varsta nu mai sunt interesate de sex inseamna sa ratezi momente minunate.
A fi singur deoarece asa ai ales sau ca urmare a unui divort sau mortii partenerului poate prezenta insa o problema. Pe masura ce inaintezi in varsta, este posibil sa nu mai intalnesti destule persoane din grupa ta de varsta din care sa alegi un partener.
Boli, medicamente si sanatate sexuala
Orice afectiune care afecteaza sanatatea generala si starea de bine poate afecta si sanatatea sexuala. Bolile care implica sistemul cardiovascular – cum ar fi hipertensiunea arteriala sau boala arteriala coronariana, diabetul, tulburarile hormonale, depresia sau anxietatea – pot reprezenta provocari pentru a fi activ sexual.
De asemenea, medicamentele folosite pentru a trata aceste afectiuni pot sa inhibe raspunsul sexual. De exemplu, anumite medicamente pentru hipertensiunea arteriala pot afecta capacitatea de a deveni excitat. Alte medicamente pot face mai dificila obtinerea orgasmului. Daca crezi ca ai aceste efecte secundare sexuale ca urmare a unui medicament, discuta cu medicul tau. Este posibil sa iti recomande un alt medicament care are mai putine efecte secundare sexuale sau sa adauge un medicament suplimentar, care sa reduca aceste efecte.
Interventiile chirurgicale si sanatate sexuala
Orice procedura chirurgicala care afecteaza pelvisul si sistemul nervos central poate avea un impact semnificativ asupra raspunsului sexual. Corpul este insa rezistent. Permitand un anumit timp ca acesta sa se vindece si cu atentia iubitoare din partea partenerului, raspunsul sexual va reveni in cazul majoritatii oamenilor.
Cand un partener se imbolnaveste
Daca esti bolnav, sexualitatea ar putea sa treaca temporar pe plan secund fata de alte nevoi. Durerea, disconfortul, medicamentele si ingrijorarea vor afecta dorinta sexuala. Discuta cu partenerul tau despre alte modalitati de a fi aproape in aceasta perioada.
Daca esti partenerul care il ingrijeste pe cel bolnav, toate aceste cerinte si activitati iti pot afecta dorinta sexuala. Gaseste o modalitate ca din cand in cand sa iesi din rolul de ingrijitor si, in schimb, sa redevii partener – astfel incat sa te poti relaxa si sa simti ca primesti iubirea partenerul tau. Astfel, va veti putea bucura de o intalnire sexuala reciproc satisfacatoare.
Studiile arata ca dorinta si activitatea sexuala sunt inca raspandite si dupa 45 de ani
Cresterea sperantei de viata are la baza o imbunatatire a starii de sanatate a persoanelor de varsta mijlocie si a varstnicilor. In egala masura, oamenii de stiinta au vrut sa inteleaga daca faptul ca traim mai mult afecteaza experienta sexuala. „Global Study of Sexual Attitudes and Behaviors” este primul sondaj multinational privind sexul si relatiile in cadrul persoanelor de varsta mijlocie si mai in varsta.
In cadrul acestui studiu, au fost colectate date din 29 de tari de la 27.500 de barbati si femei cu varsta cuprinsa intre 40 si 80 de ani. Rezultatele publicate in anul 2004 in revista Urology indica faptul ca dorinta si activitatea sexuala sunt raspandite in randul barbatilor si femeilor de varsta mijlocie si in varsta din intreaga lume si persista pana la batranete. Prevalenta disfunctiilor sexuale a fost destul de mare si a avut tendinta de a creste odata cu varsta, in special la barbati. Desi au fost observate diferente majore intre tari, acest studiu global a evidentiat cateva modele clare si comune diverselor tari.
Peste 80% dintre barbati si 65% dintre femei au avut relatii sexuale in ultimul an. La barbati, aceasta proportie a fost de 93% in grupa de varsta 40 – 49 de ani si de 53% intre 70 – 80 de ani; in randul femeilor, cifrele corespunzatoare au fost de 88%, respectiv 21%. 44% dintre barbati si 38% dintre femei au avut relatii sexuale mai mult de o data pe saptamana, cu diferente intre tari.
82% dintre barbati si 76% dintre femei au fost de acord cu afirmatia ca „sexul satisfacator este esential pentru mentinerea unei relatii”, iar 17% si respectiv 23% cu afirmatia „persoanele in varsta nu mai doresc sa faca sex”, cu un procent mai mare in tarile in curs de dezvoltare. 68% dintre barbati si 60% dintre femei s-au declarat „in favoarea utilizarii tratamentelor medicale pentru a ajuta persoanele in varsta sa se bucure de activitatea sexuala”, desi gradul de consimtamant a fost mai scazut in tarile in curs de dezvoltare.
Cele mai frecvente disfunctii sexuale au fost ejacularea precoce (14%) si disfunctia erectila (10%) la barbati, respectiv lipsa interesului sexual (21%), incapacitatea de a ajunge la orgasm (16%) si lubrifierea insuficienta a vaginului (16) %) la femei. In general, 28% dintre barbati si 39% dintre femei au spus ca au fost afectati de cel putin o disfunctie sexuala.
Cum poti avea o viata sexuala implinita dupa 45 de ani
Acele cupluri de varsta medie sau mai in varsta care se ajuta unul pe celalalt in ceea ce priveste optimizarea raspunsului corpului pentru experienta sexuala adesea descopera un erotism mai profund si mai bogat – si se iubesc si mai mult.
Sunt disponibile multe carti despre cum sa mentii o viata sexuala sanatoasa pe masura ce inaintezi in varsta. In plus, multe cupluri considera utila consultarea unui terapeut sexolog. Urmatoarele recomandari te pot ajuta sa ai o viata implinita si dupa 45 de ani:
Puteti incepe sa va reorientati atentia asupra relatiei
Cei mai multi dintre cei care au peste 45 de ani au trecut deja de etapa „cresterii bebelusilor” si acum ar putea avea mai mult timp de petrecut cu partenerii lor. „Acum au energia fizica si emotionala sa se concentreze asupra relatiei cu partenerul lor, deoarece nu mai sunt impiedicati de tot ce inseamna cresterea copiilor sau stabilirea carierei profesionale. De exemplu, ar putea sa mearga doar ei, ca un cuplu, intr-o excursie sau ar putea lua impreuna masa de pranz, in timpul unei zile lucratoare. Uneori, este nevoie de un mic impuls pentru a restabili partea sexuala a relatiei lor.” – sunt de parere terapeutii sexuali si relationali.
Comunicarea este cheia unei vieti sexuale sanatoase
A vorbi despre sex poate fi incomod pentru multe cupluri, indiferent daca au sau nu o relatie sexuala sanatoasa. Insa expertii sexologi spun ca aceasta comunicare poate ajuta la evitarea problemelor: „A vorbi despre sex este la fel de important cu a face sex. Te ajuta sa evaluezi si sa gasesti limbajul pentru a descrie ceea ce vrei.” Discutiile despre sex nu trebuie sa aiba loc doar in dormitor. Terapeutii sexologi recomanda sa vorbiti despre sex la o ceasca de cafea, in timp ce faceti o plimbare relaxanta sau intr-un moment placut, cand stati ghemuiti unul in bratele celuilalt.
De asemenea, fii sincer cu tine. Daca te simti inconfortabil sa vorbesti despre sex in mod deschis si sincer cu partenerul tau, atunci poate fi dificil, de asemenea, sa-ti impartasesti nevoile sau sa comunici cand ai anumite preocupari legate de relatie. Intreaba-te daca se intampla lucruri in viata ta sau in relatia ta care te impiedica sa vrei sa faci sex cu partenerul tau. Lipsa dorintei sexuale este adesea legata de problemele de relatie si tinde sa afecteze femeile mai mult decat barbatii. Daca nu puteti sa rezolvati problema singuri, un terapeut de cuplu va poate ajuta.
Puteti explora alte forme de intimitate
Din pacate, multi oameni cred ca sexul si actul sexual sunt sinonime si ca atata timp cat nu se mai pot bucura de penetrare, sexul s-a terminat pentru ei. Ce pacat! Relatia sexuala este grozava, insa puteti incepe sa explorati alte cai de a obtine placere. Specialistii sexologi spun ca prea mult accent pe actul sexual poate face sexul banal si nesatisfacator, in special daca nu decurge asa cum a fost planificat. Invatati sa va concentrati pe a oferi placere partenerul vostru si pe conexiunea cu acesta.
Aflati mai multe despre ceea ce va face placere fiecaruia, mai ales ca acum nu mai exista acea stare de urgenta a satisfactiei. La mijlocul varstei, sexul poate fi asemanat cu bucuria degustarii unei mese gourmet, in comparatie cu versiunea fast-food de cand erati mai tineri.
Pe masura inaintarii in varsta, va puteti ajusta relatia sexuala adaptandu-va la schimbarile legate de varsta, evoluand de la penetrare la mai multe saruturi, imbratisari, masaj pentru intreg corpul, jucarii sau sex oral. Barbatii nu au nevoie de erectie pentru a avea orgasm. Chiar si in cazul unui penis care nu este complet erect, intr-un cadru confortabil, fanteziile erotice vii si mangaierile iubitoare si viguroase ale partenerei sunt suficiente pentru a declansa acel punct culminant care sa fie resimtit la fel de placut ca inainte.
Deveniti creativi
Anumite afectiuni medicale pot limita activitatea sexuala. Acesta este momentul in care cuplurile trebuie sa devina creative. Incercati diferite pozitii sexuale pentru a face actul sexual mai confortabil sau incercati alternative la actul sexual, cum ar fi masajul, diferite tipuri de lubrifianti si jucariile sexuale. Bucurati-va de intimitatea acestor alternative. Si nu va descurajati daca nu sunteti de acord cu totul – incercati sa gasiti ceva ce amandoi acceptati ca fiind distractiv sau interesant de incercat.
Iti poti recupera dorinta de a face sex
„Pe masura inaintarii in varsta, pentru majoritatea femeilor si pentru un numar din ce in ce mai mare de barbati, dorinta de a face sex nu mai este atat de spontana pe cat era atunci cand erau mai tineri sau la inceputul relatiei.” – mentioneaza terapeutii sexologi. O modalitate de a-ti recapata excitarea este ceea ce se numeste „dorinta reactiva”: chiar daca sexul este ultimul lucru pe care ti-l doresti, atingerile non-sexuale – partenerul iti mangaie parul, tu ii faci un masaj pe spate – s-ar putea sa te faca sa te simti bine. Si acea stare de placere (excitare) mica din corp poate duce la dorinta sexuala la nivelul creierului. Ciclul raspunsului sexual nu este liniar asa cum se credea candva. Excitarea poate duce la dorinta si orgasm, nu trebuie intotdeauna sa simti mai intai dorinta.
Va puteti sincroniza dorinta de a face sex
Multe cupluri, indiferent de varsta, se plang ca au libidouri nepotrivite. Libidoul se refera la dorinta sexuala sau emotia si energia mentala legate de sex. Adesea, partenerul de sex masculin doreste sa faca mai mult sex decat partenerul sau de sex feminin sau unul din parteneri este cel care initiaza contactul sexual si celalalt cel care il evita. Adevarul este ca este normal ca diferite persoane sa aiba diferite niveluri de dorinta si nevoie sexuala. Insa daca un partener se simte ignorat, este firesc ca dorinta lui sexuala sa aiba de suferit.
Ca oricare alta problema relationala, sexul si frecventa cu care acesta se intampla necesita intelegere. Cheia este cat de bine cuplul va negocia momentele in care unul dintre parteneri initiaza si celalalt refuza. Cuplurile trebuie sa vorbeasca sincer despre ceea ce este important pentru ei din punct de vedere sexual si sa incerce sa ajunga la un compromis pentru ca ambii sa-si satisfaca nevoile. Intr-o relatie sexuala, un partener poate dori sa se concentreze mai mult pe intimitate, in timp ce pentru celalalt aspectul erectil al activitatii sexuale este important. Intimitatea si placerea pot fi experimentate in multe moduri, altele decat actul sexual, asa incat puteti explora stimularea manuala, orala sau mecanica pentru a satisface nevoile celuilalt. Spune-i partenerului ce vrei. Daca esti ingrijorat ca ii vei rani sentimentele, vorbeste despre experienta ta folosind afirmatii care includ prenumele „Eu”, cum ar fi: „Eu cred ca corpul meu raspunde mai bine atunci cand…”. La randul tau, incearca sa intelegi nevoile si dorintele partenerului tau si fii dispus sa incerci ceva nou.
In plus, in special femeile au nevoie sa simta ca exista reciprocitate in relatie, ca sunt vazute, apreciate si validate. Pare destul de simplu sa faci asta pentru partenera ta si totusi este unul dintre cele mai grele lucruri pe care terapeutii sexologi le intimpina in cadrul terapiei cu clientii lor. Cand inveti cum sa faci asta, partenera ta se va simti mai apropiata si mai conectata la tine si va vrea sa faca mai mult sex! Este simplu, dar nu usor.
Nu te mai compara cu ceea ce este prezentat in mass-media
Sexologii sunt adesea intrebati de clientii lor de ce viata lor sexuala nu arata asa cum arata sexul si relatiile intime din filme sau unele emisiuni de la televizor. „Sexul si pasiunea pe care le vedem pe ecran sau online nu reprezinta viata reala. Totul este coregrafiat, planificat si jucat de actori pentru a declansa celui care priveste un raspuns emotional. Exista multi barbati si femei care simt ca ceva nu este in regula cu ei, deoarece relatia lor – care este una reala – nu este similara cu modul in care relatiile sunt prezentate in mass-media. Din pacate, acest lucru ii determina pe acestia sa se simta prost cu ei insisi si sa-si construiasca asteptari nerealiste cu privire la partenerul si relatia lor.” – subliniaza terapeutii sexuali. Este important sa intelegi ca ceea ce vezi la televizor, in filme si online nu este „normalitatea” – asa ca nu te mai compara cu acele personaje.
Am nevoie de mai mult sex decat partenerul meu – de ce nu pot sa-l obtin din alta parte?
Si aceasta intrebare este pusa specialistilor de nenumarate ori, intr-o varietate de moduri, insa in esenta este vorba despre acelasi lucru: „De ce este ceva rau in a-mi satisface nevoile relationale si sexuale cu doua persoane diferite?” – relateaza terapeutii de cuplu. In timp ce unele cupluri se simt confortabile cu relatiile „deschise”, majoritatea nu. „In loc sa caute placere in alta parte, partenerii ar trebui sa creeze momente speciale pentru placere si flirt. Sa-si planifice un anumit „timp pentru sex”. Desigur, nu va puteti „porunci” sa va simtiti sexi sau excitati la o anumita ora, insa daca aveti acel timp dedicat, ii veti oferi dorintei un spatiu pentru a aparea.”
Gandeste-te la ce este dincolo de numarul de partide de sex pe saptamana
O alta intrebare frecvent auzita in cabinetul de sexologie este de cate ori pe saptamana ar trebui sa facem sex. De obicei, un partener vrea sa stie acest lucru pentru a-i dovedi celuilat ca nu face suficient sex, in timp ce celalalt de-abia asteapta raspunsul specialistului pentru a-si confirma ca viata lor sexuala este una normala.
Nu exista un raspuns corect. Viata sexuala a unui cuplu poate fi afectata de o multime de factori diferiti: varsta, stilul de viata, sanatatea fiecarui partener si libidoul natural si, desigur, calitatea relatiei lor generale, pentru a enumera doar cativa. Majoritatea terapeutilor sexuali sfatuiesc cuplurile sa incerce sa faca sex cel putin o data pe saptamana (sau de 2-3 ori pe luna in cazul persoanelor in varsta) si sunt de acord ca a face sex de mai putin de 10 ori pe an este un motiv suficient pentru a-ti eticheta relatia ca fiind una fara sex. Atunci cand cuplurile inceteaza sa mai faca sex, relatiile lor devin vulnerabile la furie, detasare, infidelitate si, in cele din urma, divort. „Sexul conteaza – este „lipiciul” care tine partenerii impreuna. Fara sex, cuplurile devin „prieteni buni”, in cel mai bun caz sau „colegi de camera care se cearta”, in cel mai rau caz.” – mentioneaza terapeutii sexologi si de cuplu.
Insa adevarata problema nu este niciodata doar despre sex, spun specialistii sexologi. „Daca reusim sa dam la o parte multe dintre straturile adevaratei probleme, totul se reduce la aceeasi nevoie pentru ambii parteneri: nevoia de a fi iubit, vazut si validat. Barbatii au nevoie sa faca sex pentru a se simti iubiti, vazuti si validati. Femeile au nevoie sa se simta iubite, vazute si validate pentru a face sex.” Mai citeste o data! Nu este atat de neinteles pe cat pare.
Surse de informatie:
www.verywellhealth.com
www.uofmhealth.org
www.mayoclinic.org
www.healthline.com
www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
www.psychologytoday.com
www.thehealthy.com
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor