România are o nouă zonă certificată ca destinație eco-turistică. Este vorba de Colinele Transilvaniei, o regiune care cuprinde porțiuni din județele Brașov, Mureș și Sibiu, cu un total de 260 de mii de hectare de arii naturale protejate și peste 40 de comunități în care se regăsesc obiective culturale aflate în patrimoniul UNESCO.
Este cea de-a patra zonă din România care a obținut o astfel de certificare din partea Ministerului Turismului.
Noua marcă certificată de Ministerul Turismului drept Colinele Transilvaniei cuprinde situl UNESCO, biserici fortificate, case săsești tradiționale renovate și transformate în pensiuni, șase sute de kilometri de trasee turistice marcate pentru drumeție sau biciclete, toate într-un peisaj natural pe care oamenii l-au menținut aici sute de ani. Iar certificarea vine nu doar pe recunoașterea valorilor zonei, ci și cu un sprijin de trei ani pentru promovarea celor care dezvoltă aici destinații turistice.
Cristina Ana Iliescu, parte a unității management a destinației, spune că eco-turismul din zonă a început în urmă cu 10 ani, iar turiștii străini au fost primii interesați de valorile naturale și culturale de aici. Abia în ultimii cinci ani au apărut și turiștii români, atrași și ei de experiențele unice din zonă. Turiștii revin în Colinele Transilvaniei pentru cultura și tradițiile locale, care includ și o gastronomie bogată, cu produse din ferme ecologice, dar revin și pentru vacanțe active în mijlocul naturii. În ultimii cinci ani, procentul celor care vin în zonă de mai multe ori pe an a crescut de patru ori, iar durata vizitelor de peste trei nopți s-a dublat.
Noua marcă certificată pentru ecoturism conține cea mai mare suprafață de arii protejate după Delta Dunării – are 90 de mii de locuitori în 44 de comune întinse pe trei județe și este unică în Europa din punct de vedere al patrimoniului natural și cultural. În prezent, în România mai există alte trei destinații certificate similar: Țara Hațegului-Retezat, Țara Dornelor și Eco-Maramureș.