4
La finalul anului 2021 societatea Sefar a donat Spitalului Municipal Sighișoara două pistoale pentru puncționare prostatică și mamară, a anunțat sâmbătă, 5 februarie, dr. Tanaszi Sarolta, managerul Spitalului Municipal Sighișoara.
Acest tip de investigație se efectuează și la spitalul sighișorean potrivit managerului Dr. Tanaszi Sarolta.
Investigația se realizează de către medic în specialitatea urologie, venind în sprijinul pacienților care nu mai sunt astfel nevoiți să se deplaseze la Tg.Mureș.
,, În cel mai scurt timp vom efectua și biopsii mamare, pentru a diversifica și mai mult serviciile medicale.,, a declarat managerul unității, dr. Tanaszi Sarolta, precizând că la finalul anului 2021 societatea Sefar a donat spitalului 2 pistoale pentru puncționare prostatică și mamară.
Despre biopsia prostatică și despre importanța ei în diagnosticarea cancerului de prostată a oferit detalii Dr. Brad Alexandru-medic specialist urologie.
„Cancerul de prostată este cea mai frecventă afecțiune malignă în rândul bărbaților, fiind în cazul acestora a doua cauză de deces prin cancer (după cel bronhopulmonar).
Din acest motiv, o depistare cât mai precoce este esențială. Practic, orice bărbat peste 50 ani necesită anual un consult urologic și un set de analize ( inclusiv PSA). În cazul în care există o suspiciune clinică sau o valoare crescută a PSA se indică efectuarea unei proceduri numită puncție biopsie prostatică ecoghidată. Aceasta presupune prelevarea de țesut prostatic cu scopul cercetării acestuia sub microscop, fiind singura metodă pentru diagnosticul de certitudine al cancerului de prostată.
Biopsia prostatică este o manoperă relativ simplă, durează câteva minute și necesită spitalizare scurtă (de obicei maxim 24 ore).
Ea începe cu o ecografie transrectală de prostată, prin care se vizualizează glanda în detaliu și se stabilesc eventualele puncte de interes care vor fi ulterior biopsate.”-Dr. Brad Alexandru-medic specialist urologie.