Home StiriStiri Naționale PSD-ALDE DĂ LIBER LA DEFRIȘAT: Guvernul oprește accesul la aplicația de monitorizare a tăierilor de păduri

PSD-ALDE DĂ LIBER LA DEFRIȘAT: Guvernul oprește accesul la aplicația de monitorizare a tăierilor de păduri

de Ana Moldovan
5 views

Guvernul PSD-ALDE face pași rapizi spre eliminarea accesului public la aplicațiile mobile și la portalul ”Inspectorul Pădurii”, sisteme de monitorizare și control în timp real al tăierilor și transportului de masă lemnoasă.

Aplicațiile și sistemul de monitorizare au fost realizate sau îmbunătățite substanțial de către Guvernul Cioloș, iar Guvernul PSD-ALDE a făcut primele demersuri pentru limitarea accesului public la informații esențiale legate de ceea ce se întâmplă în pădurile României.

Tăierea, transportul și vânzarea lemnului din pădurile României se vor face netransparent și fără ca cetățenii să aibă posibilitatea de a monitoriza și interoga legalitatea.

Inspectorul Pădurii – ca aplicație de mobil și portal web – este un instrument online de interogare a legalităţii tăierii și comercializării de masă lemnoasă aflat la dispoziţia oricărui cetăţean care doreşte să se implice în monitorizarea exploatării pădurilor şi a transportului materialului lemnos. După lansarea din 2016, aplicația mobilă a atins imediat un număr record de 60.000 de descărcări iar cetățenii au făcut peste 1 milion de interogări în baza de date SUMAL pentru a verifica dacă anumite transporturi de masă lemnoasă sunt sau nu ilegale.Transporturile care nu apăreau în baza de date au fost reclamate la 112 și verificate de poliție.

În noiembrie 2016 s-a lansat prima variantă a portalului web Inspectorul Pădurii care permitea verificarea rapidă a tăierilor în parcurile naționale și naturale, în zonele unde acest lucru este interzis sau în posibile păduri virgine. Datele trebuiau completate până la începutul lunii iulie 2017 pentru a se putea verifica legalitatea oricărei exploatări de masă lemnoasă, indiferent de proprietar.

Portalul web este acum în pericol de a fi oprit de către actualul ministru al Apelor și Pădurilor, Doina Pană, care contestă dezvoltarea proiectului din 2016.

Motive false pentru a opri aplicațiile de urmărire a lemnului

Îngrădirea accesului populației la această platformă de monitorizare a tăierilor ilegale de masă lemnoasă se face sub aparența unui motiv tehnic fals, invocat de Doina Pană. Aceasta a declarat ieri, într-o conferință de presă, că îmbunătățirea platformelor de monitorizare nu a fost realizată în mod legal și că toate demersurile făcute anul trecut pentru îmbunătățirea transparenței și trasabilității în ce privește exploatările forestiere, transportul lemnului și gestionarea depozitelor de materiale lemnoase sunt bazate pe un contract pe care ministerul nu îl va plăti dezvoltatorului cu toate că același minister a făcut deja recepția parțială a contractului în 2017, respectiv a mecanismelor deja testate și funcționale.

Contractul de dezvoltare IT, încheiat în 2016, nu are nicio problemă legală, a trecut prin toate filtrele de verificare ale fostului Minister al Mediului Apelor și Pădurilor și a fost făcut cu contribuția și sub atenta supraveghere a specialiștilor Direcției Generale de Păduri și cu avizele juriștilor. Mai mult decât atât, contractul nu a fost semnat decât după verificarea legalității atribuirii directe de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice, iar ministrul Doina Pană poate verifica simplu documentele aflate în minister. De asemenea, guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu a recunoscut, într-o notă de fundamentare pentru amânarea termenului de intrare în vigoare a HG 1004/2016, că produsele livrate de dezvoltator, în baza contractului acum contestat, erau recepționate de către Ministerul Apelor și Pădurilor încă din luna aprilie.

Practic, graba cu careministrul Doina Pană denunță unilateral încetarea acestui contract de dezvoltare pentru aplicații esențiale de monitorizare a tăierilor ilegale de păduri arată faptul că Guvernul PSD-ALDE face totul pentru a opri funcționarea acestor sisteme cât mai repede și, din păcate, se folosește de argumente false. În acest fel, în foarte scurt timp tăierea, transportul și vânzarea lemnului din pădurile României se va face netransparent și fără ca cetățenii să aibă posibilitatea de a interoga legalitatea.

Amintim că în luna februarie Coaliția PSD-ALDE a încercat în Parlament micșorarea cuantumului contravențiilor silvice dublate și uneori triplate prin OUG 51 a Guvernului Cioloș și a ”îmbunătățit” cadrul legal pentru a permite transportul anumitor volume de lemn furat fără riscul de a se confisca mijlocul de transport.

Reamintim că în 2016 s-au făcut peste 55.000 de controale pe toată filiera industriei lemnului – de la tăieri până la comercializare, de către angajaţii din ministerele de resort: Garda Forestieră, Ministerului de Interne, Poliţie, Jandarmerie și ANAF. Astfel au fost descoperite peste 2.500 infracţiuni (majoritatea pe Codul silvic), s-au dat peste 60.000 de amenzi şi s-au întocmitaproape 1.000 de dosare penale. De asemenea, s-au confiscat circa 50.000 demetri cubi de material lemnos.

La ce sisteme taie guvernul PSD-ALDE accesulpublicului?

Actualul guvern va opri accesul cetățenilor la aplicații inovative și extrem de utile de monitorizare a tăierilor de arbori și transportului de lemn. Aceste aplicații au fost realizate în 2016:

Portalul WWW.INSPECTORULPADURII.RO,dezvoltat de la zero în timpul Guvernului Cioloș:

Sistemul permite din 2016, în premieră în România, supravegherea în timp real și prin imagini satelitare a legalității sau ilegalității tăierilor din păduri.
Sistemul are dublu rol și dublă interfață: pe de-o parte portalul oferă un instrument de lucru inovativ pentru autoritățile responsabile cu controlul silvic (GardaForestieră, Poliția română și Jandarmeria). Datele încărcate pe perioada guvernării tehnocrate sunt cele din pădurile de stat, iar imediat ce se completează baza de date cu informații și din pădurile private (ceea ce trebuia să se întâmple în perioada ianuarie – iunie 2017, orice tăiere ilegală poate genera automat o alertă către cei care trebuie să intervină. Pe de altă parte, portalul este o formă de transparentizare a tuturor tăierilor de masă lemnoasă din România pentru publicul larg.
Practic oricare din cei doi actori (autoritate/public) poate vedea în timp real în portal ce se întâmplă în pădurile României: unde urmează să se explioateze și unde se exploatează masă lemnoasă, cine face lucrările de exploatare, cât taie și cât se transportă, de unde încarcă și unde ajunge lemnul, și posibilele tăieri ilegale.
Aplicația mobilă INSPECTORUL PĂDURII: Această aplicație, care s-a dorit a fi o îmbunătățire a Radarului Pădurilor, a înregistrat anul trecut după lansare un număr total de peste 60.000 de descărcări și 1. 000.000 de accesări ale bazei de date SUMAL.

Dezvoltarea SUMAL-ului (Sistemului de Urmărire a Materialelor Lemnoase) :sistemul permite, în premieră, înregistrarea informațiilor din amenajamentele silvice, evidențierea arboretelor în care s-au făcut marcări în vederea exploatării, calculul electronic, imediat după marcare, înregistrarea în sistem a actelor de punere în valoare, monitorizarea exploatărilor forestiere efectuate în baza amenajamentelor silvice. Sistemu lpermite urmărirea materialelor lemnoase de la locul în care se taie lemnul până în depozite și de la ieșirea din depozite până la destinația de pe teritoriulțării sau până la graniță.

You may also like

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments