Persoanele care se asigură voluntar la sistemul de sănătate de stat, prin plata contribuției de asigurare socială de sănătate (CASS), pot beneficia de indemnizații de concedii medicale dacă încheie un contract suplimentar în acest sens cu casa de asigurări. Totuși, în prezent, legislația concediilor medicale nu permite femeilor care obțin venituri din activități independente, cum sunt persoanele fizice autorizate (PFA), să ceară indemnizație pentru concediul de risc maternal. Într-o propunere legislativă înregistrată recent la Senat se urmărește corectarea acestei situații.
Prin propunerea legislativă pusă în dezbaterea senatorilor se urmărește modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, astfel încât femeile care se asigură voluntar în sistemul de sănătate de stat și pentru concedii și indemnizații medicale să poată cere indemnizația de risc maternal, pe lângă salariate, prevedere ce există deja.
Totuși, spre deosebire de prevederile actuale, în care acest tip de indemnizație se acordă fără stagiu de asigurare pentru salariate, pentru a putea cere această indemnizație cele care se asigură voluntar vor trebui să plătească cotizațiile pentru cel puțin șase luni.
Cuantumul indemnizației de risc maternal este de 75% din media veniturilor obținute în ultimele șase luni.
Indemnizațiile de risc maternal primite de PFA-uri în mod eronat să nu mai fie urmărite de stat
Din cauza faptului că unele case de asigurări de sănătate județene au interpretat în mod greșit legislația în vigoare și au acordat indemnizații de risc maternal PFA-urilor, unele femei au fost puse în postura de a trebui să returneze sumele primite necuvenit.
Pentru a repara această interpretare greșită, o altă propunere legislativă vizează anularea datoriilor reprezentate din indemnizații de risc maternal primite necuvenit, începând cu 2018, de femeile care s-au asigurat voluntar pentru concedii medicale. În plus, sumele deja recuperate o să fie restituite persoanelor în cauză, în termen de două luni după ce această propunere va deveni lege.
În plus, vor fi restituite și cheltuielile de judecată pentru procedurile judiciare declanșate pentru recuperarea acestor indemnizații, dacă instituțiile statului le-au cerut.
Indemnizațiile de risc maternal achitate începând cu anul 2018 persoanelor care nu sunt salariate pentru care nu s-au emis decizii de recuperare nu vor mai fi urmărite.
Mai mult, deciziile agențiilor județene de plăți și inspecție socială de calculare a indemnizației de concediu de creștere a copilului (CCC) pentru PFA-uri din care au fost eliminate indemnizațiile de risc maternal, pentru drepturile începând cu anul 2018, vor fi revocate în 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestui proiect, urmând să fie emise noi decizii de indemnizații și să fie achitate drepturile bănești neacordate.
Cum pot cei cu venituri din activități independente să primească indemnizații medicale?
Actualmente, cei care nu obțin venituri din drepturi salariale, din care CASS-ul este virat de către angajator, trebuie să se asigure voluntar, dacă veniturile lor sunt mai mici de 12 salarii minime într-un an, în sistemul de sănătate de stat. Această asigurare voluntară se face prin depunerea declarației unice la Fisc și prin plata cotei de 10% aferentă CASS la valoarea de șase salarii minime brute pe țară (dacă declarația este depusă înainte de data de 25 mai).
Cu dovada plății contribuției CASS, cei interesați trebuie să depună o declarație la casa de asigurări de sănătate de care aparțin. Totuși, doar parcurgerea acestor pași nu dă dreptul la primirea de indemnizații de concedii medicale.
Pentru a primi și indemnizații medicale, trebuie să se încheie un contract de asigurare pentru concedii și indemnizații, iar pentru asta trebuie să plătească lunar 1% din venitul lunar obținut din activitățile independente, venit ce nu poate fi mai mic de un salariu minim brut pe țară și nici mai mare de trei salarii minim brute, cu excepția concediilor de maternitate (sarcină și lăuzie).
Important de reținut este că nicio prevedere egală nu îi obligă pe cei care obțin venituri din activități independente să-și facă asigurare pentru concedii medicale cu statul și să plătească acel procent lunar de 1%. Asigurarea este pur facultativă, însă în lipsa ei nu se va putea primi indemnizația de concediu medical în cazul în care activitatea se întrerupe pe motive medicale.