Comisiile de evaluare vor fi obligate să acorde certificat de handicap pe o perioadă nedeterminată de timp tuturor persoanelor care suferă de dizabilităţi ireversibile, conform unui propuneri legislative depuse de către deputatul USR PLUS Radu Panait.
Sunt situații absurde, în care persoane cu handicap, cu membre amputate, sunt obligate să se prezinte cu o anumită periodicitate la comisie, chiar dacă este evident caracterul ireversibil al afecțiunii lor și chiar dacă au fost emise actele normative care atestă acest lucru, arată inițiatorul propunerii legislative.
„Sunt cetăţeni care anual, sau la doi ani, merg la comisiile de evaluare unde trebuie să demonstreze că au în continuare un handicap ireversibil. Este o situaţie absurdă pe care vreau să o corectez. Ştiu că există un ordin comun al Ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al Ministrului Sănătăţii din 2019 care reglementează caracterul permanent al certificatului de handicap pentru aceşti oameni. Cu toate acestea, mi-au fost semnalate cazuri când reglementările legale nu se respectă. Când membrii comisiei de evaluare s-au purtat fără empatie şi fără respect faţă de aceşti oameni necăjiţi. Iniţiativa vine să corecteze aceste situaţii”, declară deputatul Radu Panait.
Proiectul prevede modificarea alineatului 1 al articolului 87 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în vederea clarificării obligaţiilor comisiei de evaluare, informează un comunicat USR PLUS.
„Pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionare şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, comisia de evaluare este obligată să acorde un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentare acestora la reevaluările periodice”, prevede articolul propus.
Radu Panait arată, în expunerea de motive, că adoptarea și punerea în aplicare a legii va avea ca rezultat simplificarea procedurilor de obținere a certificatului de handicap de către persoanele cu membre amputate, având ca efect confortul lor fizic și psihic, odată ce va fi eliminată obligația de a se prezenta periodic la comisia de evaluare.