Stiri Naționale

Proiect de Lege: Şoferii nu vor mai fi amendaţi dacă nu au asigurarea RCA în format fizic

horacredit.ro/somproduct.ro

ASF: Șoferii care nu prezintă polița RCA pe hârtie nu vor mai fi amendați. Un proiect va fi pus în dezbatere publică

eMag.ro-Compara ofertele de asigurari RCA 2020 online si alege-o pe cea mai buna! Iti livram asigurarea RCA gratuit, oriunde in tara! 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că va modifica legislaţia RCA, astfel încât şoferii nu vor mai fi nevoiţi să aibă asupra lor asigurarea în format fizic. Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) salută decizia autorităţii, afirmând că această prevedere a afectat în mod nedrept şi absurd proprietarii de autovehicule.

ASF a anunţat miercuri că supune consultării publice, începând de astăzi, proiectul de modificare şi completare a normei referitoare la dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate.

„Digitalizarea reprezintă un obiectiv foarte important pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar propunerile de modificare a Normei nr. 20/2017 sunt menite să vină în sprijinul asiguratului RCA, în sensul simplificării procedurii de verificare a existenţei unui contract de asigurare civilă obligatorie auto valabil”, arată reprezentanţii ASF.

Astfel, conform proiectului de modificare şi completare a normei, aflat în consultare publică pe site-ul Autorităţii, conducătorii auto vor putea prezenta agenţilor de poliţie, la un eventual control, şi varianta electronică a poliţei RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca şoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie.

De asemenea, valabilitatea poliţei RCA va putea fi verificată şi prin interogarea bazei de date AIDA, dezvoltată şi administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, ce conţine informaţii cu privire la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României şi prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data verificării.

Proiectul de modificare a Normei este suspus consultării publice pentru o perioadă de 10 zile.

AURSF salută decizia Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) afirmă că „a luat act cu deosebită satisfacţie că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat curs cu maximă rapiditate solicitării de modificare a Normei 20/2017, în ceea ce priveşte amenzile primite de şoferii care, deşi au încheiat asigurarea RCA, nu aveau asupra lor exemplarul original al acesteia atunci când erau opriţi pentru control de reprezentanţii Poliţiei Rutiere”.

În şedinţa Consiliului ASF de astăzi a fost aprobată punerea în dezbatere publică a modificării Normei 20/2017, în vederea rezolvării acestei probleme.

De asemenea, a fost aprobată o procedură simplificată de dezbatere publică, cu un termen redus, care va permite adoptarea modificărilor în una dintre următoarele şedinţe ale Consiliului ASF din cursul lunii august şi intrarea lor în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial al României, potrivit AURSF. „O prevedere care a afectat în mod nedrept şi absurd foarte mulţi proprietari de autovehicule corecţi dispare din legislaţie, într-un interval de timp record, în urma unei colaborări excelente între AURSF, asociaţie care reprezintă interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare şi ASF, autoritatea care reglementează şi supraveghează funcţionarea  pieţelor financiare nebancare. Sperăm ca, împreună şi cu ceilalţi stakeholderi, să reuşim să schimbăm într-un interval de timp cât mai scurt şi alte articole ale Normei RCA 20/2017 care creează probleme unei funcţionări corecte şi eficiente a pieţei RCA şi, de asemenea, să promovăm activ în legislaţia primară şi în cea secundară digitalizarea, care este de natură să aducă importante avantaje tuturor celor implicaţi – asiguraţi, păgubiţi, societăţi de asigurare, unităţi reparatoare, etc”, afirmă Alin Iacob, preşedintele AURSF.

AURSF a transmis în data de 5 august 2020 o scrisoare conducerii ASF în care a solicitat modificarea alin. (11) al articolului 10 din Norma 20/2017, pentru a permite prezentarea poliţei RCA sub formă digitală în cazul controlului realizat de reprezentanţii Poliţiei Rutiere.

eMag.ro-Compara ofertele de asigurari RCA 2020 online si alege-o pe cea mai buna! Iti livram asigurarea RCA gratuit, oriunde in tara! 

10 - VIZUALIZĂRI

Sursa
adevarul.ro

🔥Doar 3599 Lei Televizor QLED Samsung 165 cm! 🔥

Lasă un răspuns

Back to top button