PRIMĂRIA SIGHIȘOARA, PRINTRE MARII ANGAJATORI LOCALI

0 comentarii 12 views
A+A-
Reset

answear.ro

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local nr. 133/25.07.2013 organigrama Primăriei Sighișoara are 258 de posturi, pe următoarele categorii de funcții: o funcție de înalt funcționar public, 2 funcții de demnitate publică, 16 funcții publice de conducere, 96 funcții publice de execuție, 138 funcții contractuale de execuție și 5 funcții contractuale de conducere. Organigrama a fost votată pe șest, fiind introdusă ca punct suplimentar pe ordinea de zi a ședinței, fără a se regăsi transparent pe pagina de Internet a Primăriei. Din acest motiv nu am putut-o analiza, dar am putut extrage din procesul verbal al ședinței următoarea opinie exprimată de secretara Primăriei: “Aceste modificări s-au făcut în ideea de a păstra numărul de persoane pentru a nu fi nevoiți să dăm afară personal.

   În ședința ordinară de Consiliu Local din luna iulie a.c. majoritatea consilierilor locali au aprobat o nouă organigramă, ce prevede înființarea a 53 de posturi noi, dintre care 28 sunt posturi publice și 25 sunt posturi de personal contractual. În urma suplimentării, a reducerii de două posturi și a transformărilor de posturi rezultă un număr total de 308 funcții, din care 2 demnitari, 140 funcții publice, 18 funcții publice de conducere, 122 funcții publice de execuție, 7 funcții contractuale de conducere și 159 de funcții contractuale de execuție. Compartimentul de resurse umane face precizarea cămodificările propuse nu vor genera majorarea plafonului de cheltuieli aprobate și nu implică depășirea numărului maxim de posturi aprobat pentru instituția noastră.

   La 31.12.2014 societatea aflată în subordinea Consiliului Local Sighișoara – SC Ecoserv Sig SRL – avea în organigramă 139 de angajați, din care 8 cu funcții de conducere și 131 cu funcții de execuție. Numărul efectiv de angajați a fost de 95, la care se adaugă 5 membri ai Consiliului de Administrație ce primesc o indemnizație lunară de 431 lei, adică 10% din salariul directorului societății, Radu Moldovan. Angajații Ecoserv apar de facto pe statul de plată al Primăriei, ei fiind plătiți tot de la bugetul local.

   Dacă luăm în calcul satelitul Ecoserv, Instituția Primăriei are 408 angajați. Conform ultimului recensământ, numărul locuitorilor Sighișoarei este de aproximativ 28.000, ceea ce înseamnă că fiecare angajat al Primăriei se află în slujba a 68 de locuitori. Spre comparație, Consiliul Județean Mureș, care deservește aproximativ 550.000 de locuitori, are 110 angajați, adică unul la 5.000 de locuitori.

 

Foto sursa Internet: Întreprinderea de Stat Primăria Sighișoara, fost sediu prefectural

   Noul viceprimar al Sighișoarei, Ionel Gavrilă, declara pentru un ziar județean, referindu-se la noua organigramă: Va putea rezolva anumite probleme pe care noi le avem la nivel de departamente, birouri sau servicii din cadrul Primăriei. Cele mai mari lacune le avem la Serviciul juridic, Relaţii cu publicul, Patrimoniu şi Poliţie Locală. În acest moment, pot declara că Departamentul Economic funcţionează foarte bine. Pe lângă aceste compartimente cu probleme în ceea ce priveşte numărul de salariaţi, trebuie să amintesc şi compartimentul legat de Asociaţia Turistică Sighişoara (sic!), pentru că aici avem lacune şi trebuie să găsim oameni de specialitate astfel încât problemele să fie rezolvate pentru că acest compartiment este foarte important pentru municipiul Sighişoara. În total, prin această hotărâre s-au înfiinţat 28 de posturi – funcţii publice, după cum urmează: câte nouă la Direcţia Relaţii Publice şi Comunicare şi la Direcţia Generală Arhitect Şef, cinci la Serviciul Administraţie Publică Locală, câte două la Compartimentul Resurse Umane şi la Serviciul Tehnic, investiţii-urmărire contracte, monitorizare servicii de utilităţi publice şi unul la Direcţia Economică. De asemenea, s-au înfiinţat şi 25 de posturi – personal contractual: câte cinci la Direcţia Relaţii publice şi comunicare, Centrul Naţional de Promovare şi Informare Turistică şi Direcţia Generală Arhitect Şef, trei la Muzeul de Istorie, câte două la Serviciul Public Asistenţă Socială, Biroul Logistic, aprovizionare tehnico-materială şi administrativă şi Biblioteca municipală şi unul la Serviciul Administraţie Publică Locală.

Nu știm dacă noul viceprimar a fost sincer când s-a referit la “compartimentul legat de Asociația Turistică Sighișoara”, în loc să se refere la Centrul de Informare Turistică, și când s-a referit la buna funcționare a departamentului economic. Poate a gafat triumfător, lăsând loc speculațiilor. Ne-am putea întreba, de fapt, în slujba cui se află domnul viceprimar? În slujba partidelor, a consilierilor locali, a Asociației Turistice Sighișoara, a șefilor de birouri și departamente sau în slujba comunității locale? Dacă tot se fac angajări cu nemiluita, se vor păstra salariile nesimțite ale șefilor sau se vor micșora pentru a ajunge la toată lumea?

În altă ordine de idei, cum ar putea fi mai eficienți 408 angajați decât 110? Într-o instituție publică birocratizată și politizată excesiv, se încearcă oare inducerea ideii că buna administrare a urbei și creșterea calității vieții locuitorilor este direct proporțională cu numărul de angajați ai Primăriei? Mă îndoiesc.

 

Sursa: http://independentulsighisorean.ro/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments