fashiondays.ro

Povestea raiului ecologic de la Ţopa. Cum a apărut ferma de lângă Sighişoara unde vin să înveţe studenţi din toată lumea

0 comentarii 6 views
A+A-
Reset
noriel.ro

O familie din satul Ţopa, de lângă Sighişoara, uimeşte prin ceea ce vreme de 11 ani a realizat: o fermă ecologică care vinde de la trandafiri ce au ajuns în parfumuri în Germania până la telemea cu verdeţuri, plante uscate pentru ceaiuri, legume, gemuri, murături, zacuscă şi siropuri, degustate în toată România.

Pe lângă munca de zi cu zi a Tincuţei şi a lui Dan Cismaş, o mână de ajutor primesc şi din partea celor  patru copii, dar şi de la voluntarii din toată lumea: din Mexic, SUA, până în Canada, Suedia şi Franţa. Vara, ferma lor se transformă, de 6 ani, într-o adevărată şcoală pentru liceeni şi studenţi români şi străini ce vor să înveţe ce este agricultura ecologică, adică cea de pe vremea bunicilor noştri.

La Ţopa, lângă Sighişoara, familia de români practică agricultura ecologică, de mai bine de zece ani. Au început cu trandafiri, dar azi au tot ce le trebuie. Pe cele 45 de hectare ale fermei este cultivat grâu – fără pic de buruiană şi fără chimicale, iar nemţii i-au învăţat cum trebuie rotite culturile pentru ca pământul să-şi ia în mod natural ce-i trebuie. Zeci de studenţi străini din toate colţurile lumii vin în satul mureşean să înveţe agricultura ecologică şi să facă voluntariat.

Ferma Ţopa a prins viaţă în anul 2005. Cel puţin atunci au fost puse bazele. Totul a început cu 90 de ari cultivaţi cu trandafiri “rosa damascena”. Era şi este şi acum terenul şcolii din satul Ţopa. Împreună cu directorul, familia Cismaş s-a gândit cum poate să fructifice terenul şcolii în favoarea sătenilor, dar mai ales al elevilor. Au plantat trandafiri, de care se ocupau chiar elevii. Mai apoi a fost construită o distilerie la Daneş, unde erau procesaţi trandafirii, ca mai apoi să ajungă în industria cosmeticelor, chiar în Germania.

Ferma Ecologica Topa se află la aproximativ 10 km de Sighişoara, pe raza comunei Albeşti. La fermă sunt realizate: produse lactate (telemea simplă sau cu verdeţuri, caşcaval, brânză dulce, smântană), legume, plante uscate pentru ceai, o serie de produse tradiotionale – gemuri şi dulceţuri, murături, zacuscă şi diverse siropuri. La Ferma Ecologică Ţopa toate parcelele de pământ sunt certificate ecologic.

 

La început familia Cismaş din Ţopa a fost sprijinită de o fundaţie din Germania, mai exact de neamţul Wolfgang Raddatz. S-a format chiar şi o echipă locală, care făcea voluntariat între lunile martie şi august 2005.

“Noi îi dăm pământului gunoi de grajd, compost vegetal şi ţinem cont de rotaţia culturilor”

 

“În anul 2009 am preluat ferma de la fundaţia germană. De la nemţi am învăţat cele mai importante noţiuni ale agriculturii ecologice. Conceptul de agricultură clasică faţă de cel ecologic diferă mult. Cel mai important este că nu se foloseşte niciun fel de substanţă de sinteză pentru pământ. E important să ştim că dacă introducem în pământ substanţe false, vom recolta produse false, sintetice. Noi îi dăm pământului gunoi de grajd, compost vegetal şi ţinem cont de rotaţia culturilor”, explică Dan Cismaş, proprietarul Fermei Ecologice Ţopa.

Lucerna elimină buruienile în mod natural

“Acum ştim că nu e nevoie să îi dăm pământului azot. Lucerna elimină cel mai bine buruienile. Această planta ia azotul din aer şi îl bagă în pământ. Grâul nostru nu are deloc buruiană. Făina obţinută din grâul nostru este foarte căutată pentru calitatea superioară”, mai spune Dan Cismaş, proprietarul Fermei Ecologice Ţopa.

În prezent Ferma Ecologică Ţopa are în arendă 45 de hectare de pământ. 30 dintre ele sunt folosite pentru fâneţe şi păşunat, iar 15 hectare reprezintă teren arabil. “În permanenţă 7-8 hectare sunt cultivate cu lucernă. Mai avem un hectar pe care avem cultivaţi cartofi, morcovi, ceapă, iar în solarii, pe cca. 500 de metri avem cultivate roşii, spanac, ceapă verde, ardei. Deja la finalul lunii ianuarie noi vom avea salată, ceapă verde şi spanac”, completează Dan Cismaş, proprietarul Fermei Ecologice Ţopa.

Citeste mai mult: adev.ro/o37zic

sinsay.com/ro

Adaugă un comentariu

kitunghii.ro

despre

Site-ul sighisoara-online.com este un portal dedicat orașului Sighișoara, oferind o gamă variată de informații și resurse pentru locuitori și vizitatori

 

Contact

contact@sighisoara-online.com

Top Citite

©2024  Sighisoara Online – Toate drepturile rezervate