Mai multe oficii poștale din mediul rural ar putea fi desființate, potrivit declarațiilor directorului Poștei Române, Valentin Ștefan, care califică acest proiect ca fiind necesar în condițiile în care aceste oficii nu sunt rentabile.
Sindicatele se opun acestei inițiative,deși recunosc că unele oficii poștale mai mult cheltuie decât produc.Totuși, Poșta e un serviciu universal, spune pentru RTM liderul Sindicatului din Poșta Mureș, Viorel Neagu:
”Ce pot să vă spun e că nu ne așteaptă vremuri prea ușoare. Poziția oficială a Sindicatului e că ne opunem categoric (împotriva acestei măsuri -n.r.). Am și făcut solicitări ministrului și chiar am cerut demisia acestui director general dar, se pare că vorbim în zadar. Deja oamenii de pe stradă ne întreabă dacă e adevărat că se închide Poșta.. Nu se va închide.. n-are cum să se închidă Poșta, așa de pe o zi pe alta, dar se cam hazardează domnul director la afirmații… Da, pe undeva are dreptate că multe oficii sunt în pierdere. Dânsul merge numai pe rentabilitate dar degeaba că Poșta deservește deocamdată serviciu universal. Deci, eu trebuie să merg cu o scrisoare sau două sau cu 5 pensii până la Daia sau la Archita și să fac 14 km de la ultimul punct. Dar, nu știu, astea sunt probleme care la nivelul Guvernului ar trebui să se rezolve.”
Sindicatele se află în conflict de un an de zile cu conducerea instituției, tot din cauza angajaților din mediul rural cărora le-a fost redus programul de lucru, respectiv salariul.
Mai există și alte nemulțumiri de natură salarială, motiv pentru care în ultimii trei ani 4.000 de oameni au plecat din sistem.
Sindicatele au făcut și o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva directorului general, mai spune liderul Sindicatului din Poșta Mureș, Viorel Neagu:
”Am făcut și grevă și suntem de atunci hăituiți… sunt abuzuri peste abuzuri. Practic, într-o zi s-a semnat Contractul Colectiv de Muncă și a doua zi s-a dat decizia că sindicatul nu mai are nici un drept. Cei care au făcut grevă au fost luați în colimator. S-a încheiat greva pe baza unor promisiuni dar nu s-a respectat nimic… Domnul director a promis, chiar și după ultima negociere 80 de lei (la salar-n.r.) +2% la sporul de fidelitate dar dânsul le-a cumulat… Am fost în instanță și acum de circa o săptămână, în sfârșit ne-a dat dreptate instanța. Mai avem și o plângere penală de abuz în serviciu împotriva directorul general dar Justiția știți cum se mișcă… ne-au dat alt termen.. se tot amână.”
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, declara ieri că nu se pune problema desființării de oficii poștale sau să fie dați oameni afară, menționând că Poșta Română este o ”instituție strategică”.
Poșta Română reprezintă un corp de peste 20.000 de angajați care deservesc astăzi milioane de cetățeni, în multe cazuri aceștia fiind singurele persoane cu care interacționează unii locuitori ai satelor din zone izolate.
La această dată, circa 2,6 milioane de pensionari primesc pensia direct de la poștaș, majoritatea fiind din zone rurale.