Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a anunțat că va începe procedurile pentru suspendarea TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la turul I al alegerilor prezidențiale. Interdicția ar urma să se aplice de joi, 28 noiembrie.
Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a făcut anunțul pe Facebook.
„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a scris Pavel Popescu pe platforma de socializare.
Autoritatea Electorală Permanentă a notificat TikTok privind conţinutul ilegal distribuit şi i-a cerut să ia măsurile necesare pentru desfăşurarea în condiţii legale a campaniei electorale din România, însă reprezentanţii platformei nu au răspuns.
Liderul unui grup politic din Parlamentul European a cerut, marți, 26 noiembrie, ca directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, să vină și să dea asigurări că platforma socială nu a intervenit activ în rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din România.
De asemenea, și Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) a cerut Comisiei Europene să deschidă o investigație împotriva platformei chineze TikTok, pe motiv că “a amplificat conținut electoral favorabil unui singur candidat, generând un dezechilibru în competiția electorală și periclitând pluralismul politic”.
„Conform raportului realizat de Expert Forum (EFOR)(Policy Brief nr. 190) candidatul independent Călin Georgescu a înregistrat o creștere semnificativă în preferințele electorale, de la 2% la 22%. Această evoluție a fost atribuită în mare parte unei campanii desfășurate pe TikTok, bazată pe:
-coordonarea unor conturi care au promovat activ conținut electoral, fără marcaje adecvate;
-amplificarea artificială a mesajelor prin algoritmi, utilizând hashtag-uri dedicate, precum #echilibrușiverticalitate, care au atras milioane de vizualizări”, a scris vicepreședintele CNA, Valentin Juca, făcând referire la un raport publicat recent de Expert Forum.
Conform raportului, poziția oficială a TikTok este că platforma nu acceptă reclame politice plătite, dar acest exercițiu de PR al lor e contrazis de realitatea în care majoritatea covârșitoare a conținutului rămâne nemarcat.