bottegaverde.ro
Stiri Naționale

Pandemia a crescut infertilitatea la bărbați.

Un cuplu din cinci nu reuşeşte să aibă copii. Cazurile de infertilitate s-au înmulțit după pandemia de COVID-19


interlink.ro

Dr. Carmen Ianioţescu, medic primar obstetrică ginecologie supraspecializat în reproducere umană asistată a declarat pentru News.ro că în ultima perioadă, mai ales după pandemie, au apărut tot mai multe cazuri de infertilitate masculină, dar că sunt multe situaţii în care ambii parteneri au probleme şi astfel nu pot obţine o sarcină. Odată ajunşi la medic după o anumită perioadă în care nu reuşesc acest lucru, cei doi parteneri trec printr-o serie întreagă de teste menite să găsească natura problemelor cu care se confruntă. Dr. Ianioţescu aduce din nou în prim plan relaţia dintre stres, stil de viaţă, fumat şi infertilitate, în sensul în care toţi aceşti factori o influenţează.

Medic: În principiu, între stres şi infertilitate este o relaţie ca să spun aşa, de ambele părţi. Stresul cauzează infertilitate şi infertilitatea cauzează stres, nu este strict într-o singură direcţie.

“Sunt situaţii când ambii parteneri au câte o problemă şi este o infertilitate de cauză mixtă, iar în cazul infertilităţii idiopatice practic nu găsim probleme clare pentru infertilitate, însă cuplul nu reuşeşte totuşi să conceapă după o perioadă destul de lungă de încercări.

farmec.ro

În cazurile de infertilitate idiopatică, recomandarea este de fertilizare in vitro pentru că lucrurile par în regulă, dar nu se obţine sarcina, deci undeva totuşi este o problemă. Reuşim prin procedura de fertilizare in vitro să câştigăm timp până la obţinerea unei sarcini. Fiind o procedură avansată, cuplul nu mai aşteaptă să obţină o sarcină pe cale naturală, pentru că poate să treacă foarte mult timp, calitatea materialului genetic, în special calitatea ovocitelor, va fi din ce în ce mai scăzută, nu este în favoarea nimănui acest lucru.

Referitor la cauze, nu pot spune că este ceva concret în aceste situaţii, pot fi cauze pe care nu am reuşit să le depistăm până în momentul respectiv.

Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Pandemia a crescut infertilitatea la bărbați. Lipsa mișcării și stresul, principalele cauze

interlink.ro

 

În principiu, între stres şi infertilitate este o relaţie ca să spun aşa, de ambele părţi. Stresul cauzează infertilitate şi infertilitatea cauzează stres, nu este strict într-o singură direcţie. Pacientele care sunt stresate la locul de muncă să spunem şi nu reuşesc să se concentreze şi pe viaţa personală şi atunci amână din ce în ce mai mult obţinerea unei sarcini. Stresul poate duce la depresie, iar pacientele cu depresie nu se mai gândesc tot aşa să obţină o sarcină, stresul duce la modificarea unor comportamente ale stilului de viaţă, gen consumul, poate, de alcool, mâncare nesănătoasă sau chiar fumat, toate lucrurile acestea îşi pun amprenta.

O pacientă care creşte în greutate va avea şanse mai scăzute de obţinere a sarcinii indiferent de modalitate, natural sau prin proceduri de reproducere umană asistată. Fumatul influenţează foarte mult calitatea ovocitelor şi scade calitatea spermatozoizilor”, explicat Dr. Ianioţescu.

Medicul explică şi cum tot contextul pandemic şi-a lăsat amprenta asupra aspectelor legate de infertilitate şi spune că a depistat în ultima perioadă mai multe cazuri de infertilitate masculină.

“Procentul de cupluri infertile este oricum destul de mare, cam 1 din 5 cupluri care doreşte să obţină o sarcină nu reuşeşte.

Din cauza pandemiei şi de exemplu din cauza lipsei de mişcare, a stilului de viaţă, a stresului, lucrurile s-au putut modifica în sens negativ.

În ultima perioadă, într-adevăr, au apărut mai multe cazuri de infertilitate masculină. Concentraţia şi valorile parametrilor spermogramei sunt de calitate din ce în ce mai scăzută, asta are legătură şi cu sedentarismul în primul rând, multă lume nu a mai făcut mişcare, nu neapărat exerciţii fizice, ci pur şi simplu cu munca de la domiciliu, lucrurile astea s-au putut agrava”, a precizat medicul.

Set de analize pentru depistarea problemelor. Prin ce fel de teste trec partenerii de viaţă pentru a afla cauzele infertilităţii. Analizele sunt mai simple în cazul bărbaţilor şi mai complexe în cazul femeilor.

“Pentru bărbaţi este simplu, începem cu analizele de spermă, spermograma, există şi teste mai amănunţite dar noi în principiu cerem spermogramă în primă instanţăm apoi teste de fragmentare a ADN-ului, dacă pentru bărbaţi lucrurile sunt destul de simple ca primă linie de investigaţie, pentru femei sunt mult mai multe analize pe care le solicităm.

Solicităm analize generale, să ştim că pacienta este sănătoasă şi va fi capabilă să păstreze o sarcină, vom verifica rezerva ovariană, vom verifica ovarele prin analize hormonale, vom verifica uterul prin ecografie, histeroscopie, şi vom verifica şi permeabilitatea trompelor uterine prin histerosalpingografie sau histerosonografie”, a explicat Dr. Ianioţescu.

Chestiuni pe care le descoperă medicii făcând setul de analize. Lipsa vitaminei D, factor care poate să contribuie la scăderea posibilităţii de a obţine sarcina.

“De exemplu, lipsa vitaminei D, în organism. Toate lumea are impresia că asimilăm suficientă vitamina D. În realitate, pandemia şi ultimii ani prin care am trecut au dus la hipovitaminoză D. Multe paciente au un nivel foarte scăzut de vitamina D. Ok, nu este o cauză de infertilitate, dar acest nivel scăzut al vitaminei D poate să contribuie la scăderea şanselor de a obţine o sarcină.

Iar dacă avem un nivel scăzut de vitamina D, automat organismul uman dă semne de oboseală, pacienţii sunt tot mai obosiţi şi de aici este aşa, o cascadă de evenimente care apare”, a precizat medicul.

Medicii pot investiga inclusiv cauzele de natură imunologică în cazul femeilor. Sunt paciente, explică medicul, care au o imunitate accentuată, factor care poate duce la respingerea embrionului şi atunci se acţionează cu un anumit tip de medicaţie.

“Analizele se pot extinde în special pentru femei, se poate face laparoscopie exploratorie ca să vedem şi intraoperator cum arată organele genitale, putem ajunge şi la analize genetice pentru ambii parteneri, cum ar fi cariotipul, unde putem descoperi şi o cauză genetică a infertilităţii, cam acestea ar fi de bază.

De exemplu, în cazul pacienţilor la care nu descoperim absolut nimic prin analizele de rutină, putem trece la teste mai avansate, putem căuta infertilitate de cauză imunologică, putem găsi de exemplu în cazul femeilor o imunitate mult mai accentuată care cumva are tendinţa de a respinge embrionul. De cele mai multe ori sunt situaţii genetice când organismul femeii respinge embrionul pentru că nu-l consideră propriu şi atunci ar trebui să intervenim cu imunosupresoare chiar, cu nişte medicamente de inhibare puţin a imunităţii pentru a păstra sarcina, pe lângă tratamentul de menţinere a sarcinii obişnuit”, a detaliat medicul.

Programarea sarcinii după 40 de ani. Medicul spune că în cazul femeilor care se ocupă întâi de carieră şi care amână sarcina în jurul vârstei de 40 de ani, o bună soluţie este crioprezervarea ovocitelor. Există şi crioprezervare de spermă în cazul bărbaţilor care au afecţiuni oncologice şi care fac anumite tratamente de specialitate precum chimioterapia.

“În ultima perioadă, da, sunt din ce în ce mai multe cazuri, din cauza carierei, pacientele doresc să-şi amâne sarcina, din păcate după 40 de ani a obţine o sarcină cu ovocite proprii este destul de greu, sunt însă situaţii când pacientele reuşesc şi pe cale naturală, însă marea majoritate a pacientelor după 40 de ani trebuie să apeleze la tehnici de reproducere umană asistată, de multe ori şi acestea nu sunt cu succes, nu reuşesc să obţină o sarcină şi vor apela la donatoare de ovocite, vor face proceduri de fertilizare in vitro cu ovocite donate în special după 43 de ani, cam aceasta este recomandarea.

Dacă pacientele ar fi bine informate şi s-ar gândi la partea aceasta reproductivă, nu doar la carieră, există şi varianta de crioprezervare a ovocitelor, adică să recoltăm ovocite, le păstrăm, le vitrificăm în bancă de celule, iar undeva în jurul vârstei de 30 şi un pic de ani, până în 36 se recomandă această procedură, iar ulterior, dacă după 40, 42 de ani îşi doresc să obţină sarcina, aceste ovocite se dezgheaţă, sunt fertilizate cu spermă de la soţ sau partener, iar embrionii sunt transferaţi în uterul femeii, mă rog unul sau doi embrioni. Cu ovocite tinere avem şanse mult mai bune de a obţine o sarcină.

Există şi varianta de crioprezervare de spermă pentru pacienţii care, de exemplu, suferă de o problemă oncologică şi au nevoie de radio şi chimioterapie. Lucrurile acestea clar afectează pe viitor valorile spermogramei şi există recomandarea pentru pacienţii oncologici, înainte de începerea tratamentului oncologic, să crioprezerve o probă, două, dacă nu au copii şi îşi doresc pe viitor copii. Altfel, materialul genetic va fi foarte afectat de la tratamentul oncologic şi cel mai probabil nu vor obţine sarcină şi vor avea recomandare de probă de la donator.

Mai ales cuplurile tinere, dacă după un an de încercări, fără a insista pe perioada fertilă, ci pur şi simplu nu se protejează şi nu reuşesc să obţină o sarcină trebuie să caute sfaturi medicale, pentru că este o problemă. Nu că nu au nimerit perioada de ovulaţie, ci pur şi simplu este ceva acolo care i-a împiedicat să obţină sarcina.

Dacă cuplurile sunt undeva peste 36 de ani, recomandăm după 6 luni de încercări să se prezinte la medic. Este nevoie să aibă un ajutor”, a explicat medicul pentru News.ro.

Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Pandemia a crescut infertilitatea la bărbați. Lipsa mișcării și stresul, principalele cauze

bottegaverde.ro

Related Articles

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button