Șef în Jandarmerie, Marian Corcodel, a fost reţinut de procurorii DIICOT, după percheziţiile de joi, de la Baza de Administrare și Deservire. Fost contabil și subofițer el a devenit colonel. A creat o rețea de tip mafiot și a făcut avere cu protecția unui ofițer DIPI, serviciul secret al MAI. A fost arestat, vineri, de Curtea de Apel București.
UPDATE 3. Marian Corcodel a fost arestat, pentru 30 de zile, după ce, vineri, un judecător de la Curtea de Apel București a admis cererea procurorilor DIICOT. Astfel, comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a ajuns în arestul Poliției Capitalei. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.
El câştigă 8.500 de lei, iar soţia sa 2.600 în fiecare luna, conform declaraţiei de avere.
Și cu toate aceste venituri mari, averea strânsă de colonelul Marian Corcodel este impresionantă. Deţine cota parte din 138 de hectare de teren intravilan şi extravilan din Ilfov, Bucureşti şi Teleorman. Are o vila in Titan de 220 de mp şi încă una în Teleorman, de 800 de mp.
UPDATE 2. DIICOT transmis detalii șocante despre modul în care colonelul Marian Corcodel, comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a transformat unitatea militară într-un adevărat centru de afaceri ilegale în care își punea subordonații să caute clienți pentru împrumuturi sau le ordona să îi să execute silit datornicii. Totodată, ca într-o adevărată rețea de tip mafiot, șeful Logisticii îi punea pe militarii din subordine să fure combustibil pentru el sau pentru apropiați ai săi și își asigurase protecția unui înalt ofițer de la Direcția de Informații și Protecție Internă (DIPI), serviciul secret al MAI, respectiv comisarul șef Octavian Cristescu, acum trecut în rezervă.
Concret, arată DIICOT, începând cu anul 2011, Marian Corcodel s-a folosit de influența pe care o exercita asupra unor subordonați, uzând în mod nelegal de prerogativele funcției sale și a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, şi anume suspecții P.I.D.și B.G.A. și E.P.I., dar și alți militari din subordinea sa. Membrii grupării, transmit anchetatorii, au comis infracțiuni, în mod repetat, de camătă, delapidare și altele.
În uma cercetărilor s-a reţinut că „beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, erau, în general, subordonați ai lui Marian Corcodel sau persoane din cercul relațional. Sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii de euro, la care a perceput dobânzi cuprinse între 10 și 20% din valoare, iar în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceştia erau ulterior executaţi silit.
De multe ori, dobânzile erau remise suspecților P.I.D., B.G.A. ori altor membri ai grupului infracțional, care predau ulterior sumele de bani lui Corcodel Marian, se precizează în comunicat. De altfel, la nivel Bazei era răspândită expresia „are cardul la Corcodel” (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, sau „Banca Română de Comerț Corcodel”.
„De asemenea, în cauză s-a reţinut că inculpatul Corcodel Marian, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional”, precizează DIICOT.
Anchetatorii au aflat și și cum a fost posibil ca Marian Corcodel să nu fie atins, timp de șase ani. În ciuda reclamațiilor la adresa sa depuse de mai mulți jandarmi, colonelul a beneficiat de protecție „la nivel înalt”, până la DIPI, unde a beneficiat de acoperirea comisarului șef Octavian Cristescu. „În cauză s-a reţinut faptul că existenţa acestui grup infracţional organizat, cât şi faptele săvârşite de membrii acestuia au fost aduse de mai mulți lucrători ai Jandarmeriei şi la cunoştinţa inculpatului Cristescu Octavian, cu gradul profesional de comisar şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă – în prezent Direcția Generală de Protecție Internă a M.A.I., acesta deşi avea ca obligaţii profesionale să raporteze conducerii acestei structuri şi, totodată, să sesizeze organele de urmărire penală, nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii. Mai mult decât atât, acesta a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către inculpatul Corcodel Marian, acordându-i protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii”, a transmis DIICOT.
În urma celor 12 percheziții de joi, atât la domiciliile suspecților în acest caz cât și în spații din cadrul Bazei de Administrare și Deservire din cadrul IGJR, au fost identificate şi ridicate, atât în biroul lui Marian Corcodel, cât şi în alte spaţii, foarte multe contracte de împrumut, atât în formă autentică, cât şi înscrisuri sub semnătură privată, dar și agende și notițe deținute de membrii grupului infracţional, pentru a avea o evidență strictă atât a debitorilor, cât și a sumelor de bani ce au fost remise sau urmau a fi remise cu titlu de dobândă (camătă).
De asemenea, în biroul lui Corcodel a fost găsită şi suma de 50.000 lei şi 55.000 euro, cu privire la care urmează a fi efectuate cercetări pentru stabilirea provenienţei. În cursul zilei de vineri, Marian Corcodel este prezentat Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Alături de șeful Bazei de Administrare și Deservire din cadrul Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, reținut de procurorii DIICOT în dosarul de cămătărie și șantaj, mai este cercetat, sub control judiciar, Octavian Cristescu, fost ofiţer DIPI, fosta „Doi și-un sfert”, serviciul secret al al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Soția lui Cristescu lucrează la Jandarmeria București. Pe lista celor care le împrumuta bani cu camătă se numără angajați ai Jandarmeriei dar și ai DIPI, au declarat surse judiciare.De asemenea, în timpul celor 12 percheziții de joi, în biroul lui Marian Corcodel s-ar fi găsit 250.000 de lei.