De curând, orice tratament nefavorabil al unui angajator salariaților și reprezentanților salariaților aplicate ca urmare a solicitării sau exercitării unuia dintre drepturile conferite de Codul muncii a fost stabilit ca fiind discriminare. Acest lucru vine ca urmare a modificărilor aduse de Legea 283/2022 Codului muncii, care a schimbat și regimul sancționatoriu aplicat faptelor de discriminare.
Astfel, și tratamentul advers ca reacție la sesizarea organelor competente, cum ar fi Inspecția Muncii, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sau chiar casele de asigurări de sănătate, pentru încălcarea drepturilor legale este considerat, din 22 octombrie, discriminare.
Pentru ca această modificare legală să fie mai clară, a fost introdus un nou alineat (10) în cuprinsul aceluiași articol 5 ce stabilește că „orice tratament nefavorabil salariaților și reprezentanților salariaților aplicat ca urmare a solicitării sau exercitării unuia dintre drepturile prevăzute la art. 39 alin. (1) (principalele drepturi prevăzute de Codul muncii, n.red.) este interzis”.
Asta înseamnă că le este interzis angajatorilor să se „răzbune” în orice fel pentru situații în care salariații vor căuta o rezolvare a neacordării drepturilor la organele competente, cum ar fi, de exemplu, depunerea unei sesizări la Inspecția Muncii că nu și-au primit salariul la timp sau la casa de sănătate de care aparține angajatorul că nu le-a fost plătit corect sau deloc concediul medical nu a fost plătit. În categoria drepturi legale intră și noul introdus concediul de îngrijitor (care nu poate fi cerut efectiv, cel puțin momentan), absența pentru urgențele familiale sau dreptul de a cere trecerea pe un post vacant cu condiții mai favorabile, în limite stabilite deja de Codul muncii.
De asemenea, regimul sancționatoriu aplicat discriminării a fost modificat. Dacă, anterior intrării în vigoare Legii 283, amenzile pentru tot ce ținea de discriminare, inclusiv hărțuirea, erau cuprinse între 1.000 și 20.000 lei, în prezent, amenzile prevăzute sunt între 4.000 și 8.000 lei. Mai mult, același cuantum al amenzilor a fost stabilit și pentru concedierea salariaților pe motiv că și-au cerut drepturile legale.