fashiondays.ro

Mureş: Muzeul UMFST a inaugurat noul spaţiu expoziţional din Cetatea Medievală cu o colecţie îmbunătăţită

0 comentarii 19 views
A+A-
Reset

Muzeul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureş a inaugurat, vineri, noul spaţiu expoziţional din Cetatea Medievală, care cuprinde o colecţie îmbunătăţită, cum ar fi ustensilele folosite în trecut de medicina militară, lucrări din colecţia Bibliotecii Universitare sau documente şi obiecte ale unor profesori.

Pe lângă cel mai vechi exponat, o carte de medicină din 1532, în Muzeul UMFST au fost expuse şi Diploma de Excelenţă şi distincţia “Fibula de la Suseni” acordate Universităţii de Ziua Naţională a României, piese reprezentative din sfera colecţiei existente “Şcoala de altădată”, precum şi una dintre medaliile scrimerului olimpic Anton Pongratz, care a activat ca medic stomatolog la Târgu Mureş.

“Suntem sub semnul restartului, avem un spaţiu nou nu doar fizic, ci şi prin exponatele şi modul în care am dorit să le prezentăm publicului. Am crescut, spun eu, frumos, în cei trei ani de existenţă, dar n-am crescut doar la nivel de bunuri culturale pe care le deţinem şi le prezentăm tuturor, ci am crescut şi din punctul de vedere al experienţei, al modului în care încercăm să fim prezenţi în spaţiul comunităţii academice, dar şi al comunităţii mureşene. Suntem cumva mândri că am reuşit să creăm un sentiment de coeziune, de solidaritate, care se traduce şi prin prezenţa studenţilor implicaţi activ în toate activităţile pe care noi le desfăşurăm şi de anul acesta”, a declarat presei coordonatorul muzeului, conferenţiar universitar doctor Georgeta Fodor.

Muzeul păstrează, într-o bună măsură, structura pe care a avut-o şi în spaţiul deţinut anterior, prin redarea celor mai importante elemente pe care le are universitatea, partea didactică şi cercetarea, într-o ordine cronologică, începând cu înfiinţarea Institutului de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, din anul 1945 până în zilele noastre.

“De anul acesta sunt prezente în spaţiul muzeal Medicina Militară şi Clubul Sportiv Universitar. De fapt, e parte din strategia pe care o avem şi care ne motivează în activităţile pe care le desfăşurăm la muzeu, să punem accentul, să atragem atenţia asupra a tot ceea ce este reprezentativ la nivel de formare profesională în universitatea noastră. Exponatele, în marea lor majoritate, vin din două surse. Pe de o parte, sunt bunuri deţinute de diferite departamente din cadrul universităţii şi altele sub formă de donaţie din partea unor cadre didactice din cele două universităţi (fuzionate în UMFST, n.r.)”, a afirmat Georgeta Fodor.

Rectorul UMFST Târgu Mureş, dr. Leonard Azamfirei, a subliniat că acest muzeu este unul al oamenilor care au făcut istorie în medicina mureşeană, dar şi al celor care activează în acest domeniu, care vor deveni cândva istorie.

“Este un restart al muzeului, pentru că se leagă de planul strategic pe care şi-l asumă Universitatea pentru următorii cinci ani, care se numeşte Restart IQ (…). Mulţumesc tuturor celor care aţi făcut ceva pentru acest muzeu, ca să fim astăzi acum aici (…) a fost nevoie ca mai mulţi oameni generoşi să ne arate, într-o formă concretă, această generozitate şi să doneze sau să dea în custodie o serie de exponate şi obiecte care reprezintă o parte importantă a patrimoniului acestui muzeu. Această idee a muzeului a apărut în urma unei discuţii pe care am avut-o cu domnul doctor Madaras (Alexandru Madaras, n.r.), este medic neurochirurg şi un om care, dincolo de performanţa medicală, a făcut şi s-a lipit de partea frumoasă a vieţii în diversele forme pe care aceasta le are. O parte dintre aceste exponate din acest muzeu le avem datorită soţii domniei sale. Domnule doctor, vă ofer din partea Universităţii un certificat de gratitudine, un semn de înaltă recunoştinţă pentru contribuţia adusă la creşterea şi diversificare a patrimoniului Muzeului ‘George Emil Palade’ vă mulţumesc”, a arătat Leonard Azamfirei.

Neurochirurgul Alexandru Madaras a arătat că ideea de bază a fost aceea ca în Târgu Mureş să se înfiinţeze un muzeu al medicinei mureşene, mai ales că acesta este un centru universitar şi medical, care avea un ospiciu medical încă din anii 1600.

“Avem aici spitale multe, în stil pavilionar, unde sunt foarte multe aparate, foarte multe lucruri care deja sunt demodate şi care, la un moment dat, vor fi aruncate. Aceste lucruri ar trebui să fie salvate. (…) Mă uit de jur împrejur şi constat, cu dezamăgire, că nici primarul oraşului, nici directorul Muzeului târgumureşan nu este prezent. Dacă există aşa o indiferenţă din partea conducerii oraşului, din partea unui institut muzeal cum este cel din Târgu Mureş, atunci nu ne rămâne altceva decât să facem noi muzeele în locul lor. Ar fi datoria lor să facă acest lucru. Idei sunt, bani sunt, dar nu ştiu din ce cauză nu există voinţă”, a declarat dr. Alexandru Madaras.

Evenimentul a fost acompaniat la vioară de Ricardo Honcea, membru al Orchestrei UMFST G.E. Palade Târgu Mureş. AGERPRES



Adaugă un comentariu



despre

Site-ul sighisoara-online.com este un portal dedicat orașului Sighișoara, oferind o gamă variată de informații și resurse pentru locuitori și vizitatori

 

Contact

contact@sighisoara-online.com

Top Citite

©2024  Sighisoara Online – Toate drepturile rezervate