Fiind în Mureș am făcut o vizită inopinată la groapa de gunoi de la Sighișoara, subiect a zeci de plangeri din partea cetățenilor și poate exemplul cel mai elocvent când vine vorba de dezinteresul autorităților publice locale în materie de colectare selectivă și reciclare.
Administrația locală nu a fost deloc interesată de managementul deșeurilor. Nu se poate vorbi, aici, de colectare separată sau de reciclare, de protejarea mediului, de atingerea țintelor.
Au fost zeci de sesizări de la cetățeni, controale ale Gărzii de Mediu Mureș, sancțiuni date primăriei Sighișoara și operatorului care gestionează depozitul de la Sighișoara.
Voi trimite și Corpul de Control pentru a vedea dacă, în anii precedenți, Garda de Mediu și-a făcut treaba, dacă operatorul respectă reglementările de mediu în vigoare.
Sunt dezamăgit că în anul 2020, când sunt atâtea oportunități de investiții din bani europeni sau guvernamentali, când România trebuie să aibă o rată de colectare separată și reciclare de 50%, materialele reciclabile(PET-uri, sticle, doze etc.) să fie aruncate la groapa de gunoi.
În urma incendiului înregistrat la 6-7 august (acesta este urmat în continuare de reaprinderi mici), a fost dispusă suspendarea temporară a activității la groapa de gunoi de la Sighișoara.
16 intervenții ale ISU Mureș au fost până acum la această groapă de gunoi unde incendiul din data de 6 august încă nu este complet lichidat, zilnic apărând noi focare.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, care se află astăzi într-o vizită în județul Mureș, suspectează aici probleme grave de management.
Acesta spune că la toate gropile de gunoi ”ecologice” pe care le-a vizitat în țară a întâlnit aceleași probleme și anume cantități însemnate de pet-uri în condițiile în care se face colectare selectivă.
Depozitul de la Sighișoara e o problemă a județului Mureș. Sunt foarte multe probleme cu ceea ce se întâmplă la Sighișoara. Nenumărați cetățeni, pentru că numărul meu de telefon este public, mă sună aproape lunar de la Sighișoara să-mi spune de problemele de la groapa de gunoi. Am avut 16 intervenții ale ISU Mureș la Sighișoara, s-au desfășurat și 3 controale. Astăzi, activitatea acolo este suspendată și am zis că vreau să merg pentru a vedea exact ce se întâmplă și cum reușim să rezolvăm problema managementului în județul Mureș. Nu e normal să avem atât de multe incendii. Știți că în mod normal ar trebui să fie niște depozite ecologice de deșeuri dar, de fapt, sunt niște gropi de gunoi în adevăratul sens al cuvântului. Și acest lucru arată deficiențe grave de management acolo.