Fie de tip A, B sau C, hepatita chinuie bolnavul, obligindu-l la tot felul de diete alimentare restrictive si luarea de medicamente costisitoare. O solutie pentru prevenirea si ameliorarea acestei afectiuni este tratamentul naturist.
Se pot folosi plante hepatoprotectoare cum sint papadia, cimbrul, sulfina, sunatoarea si coada soricelului. Dar cel mai des folosite sint fructele de armurariu, care, datorita continutului bogat in silimarina (substanta extrasa industrial din aceasta planta si care este prezenta si in medicamentele pentru combaterea hepatitei), ajuta efectiv organismul sa lupte cu boala. Colaboratorul nostru, terapeutul Fanica Voinea Ene, recomanda pentru tratamentul hepatitei infuzia din fructe de armurariu: 1-1/2 lingurita de fructe macinate la o cana de apa. „Se beau doua cani zilnic, prima inainte de micul dejun, stindu-se culcat pe partea dreapta timp de 25 minute si a doua cana in doua reprize: o jumatate dupa masa de prinz si o jumatate dupa masa de seara. Cura este de doua saptamini”, ne-a spus dl Ene.
El mai recomanda si un ceai medicinal realizat in amestec din sunatoare (25 g), rostopasca (10 g), coada soricelului (10 g), menta (15 g), cimbrisor (10 g), sulfina (20 g) si cicoare (10 g). Se beau doua cani de ceai zilnic, dupa masa. De asemenea, bune rezultate in tratamentul hepatitei cronice da si mierea de albine asociata cu polen granule, consumata o perioada indelungata.
Dl prof. dr. Constantin I. Milica, specialist in fitoterapie, coordonator al Centrului Aroma din cadrul Universitatii Agronomice Iasi, recomanda pentru tratamentul hepatitei, ca adjuvant, infuzia din rostopasca: 5 g planta uscata si maruntita la 1 litru de apa clocotita; se acopera si se lasa timp de 12 ore, dupa care se strecoara, se adauga 200 g miere de salcim si se consuma cite o lingura din ora in ora, de 10 ori/zi. Acest tratament duce la o insanatosire eficienta a celulelor hepatice.
Exista si uleiuri medicinale care combat hepatita deja cronicizata. Uleiul de menta este unul dintre ele: 10-20 de picaturi, de 2-3 ori/zi, cu 30 minute inaintea meselor principale. Foarte bun este si uleiul de catina: continutul sau de vitamine A, D, E si K, oligoelemente ca potasiu, mangan, magneziu si fier, imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice. In caz de sarcina, se administreaza cu prudenta. Profilactic, adultii pot lua cite 20 de picaturi, iar copiii peste un an cite 5 picaturi, de 3 ori/zi, timp de o luna.
In magazinele Plafar sau in farmaciile naturiste se gasesc o sumedenie de produse pe baza de plante, care sint recomandate in afectiunile ficatului si, in special, in hepatita. Unul dintre cele mai bune produse naturiste pentru vindecarea hepatitei acute sau cronice este Spirulina – un supliment alimentar ecologic pur, preparat dintr-o alga marina care contine peste 50 de principii active ce normalizeaza schimburile de substanta la nivel celular, stimuleaza si regleaza productia de insulina, hormoni tiroidieni si adrenalina. Bolnavii de hepatita iau 8-15 comprimate zilnic sau 4-8 capsule, in 3 prize, cu jumatate de ora inainte de masa, timp de 6 luni. Apoi, urmeaza doza de intretinere, de 1-2 comprimate zilnic. Produsul nu are contraindicatii .
Un alt remediu naturist este Redigest – produs exclusiv natural ce contine concentrat de silimarina si cuticula de pe pipota de pui, cu puternica actiune complementar alimentara la hrana zilnica. Comprimatele masticabile sau capsulele sint hepatoprotectoare. Produsul favorizeaza, fara efecte secundare, eliminarea toxinelor si regleaza tulburarile digestive.
Un medicament hepatoprotector naturist, intilnit si in farmacii, este Liv 52. Acesta normalizeaza functia ficatului in hepatita cronica si acuta. Liv 52 creste masa totala a hepatocitelor functionale, normalizeaza activitatea enzimelor hepatice si stimuleaza capacitatea regenerativa hepatica.
La Plafar, exista si un ceai hepatic foarte bun, din coaja de crusin, flori de coada soricelului, frunze de menta, turita mare, volbura, rostopasca, papadie, sunatoare, fructe de maces si matase de porumb.
Sucurile de legume si fructele proaspete sint remedii alimentare ale hepatitei. Din 300 g morcov, 100 g sfecla, 30 g castraveti, 60 g patrunjel si 150 g telina, toate date prin storcator, se poate face un suc natural care, baut de doua ori pe zi, este foarte eficient in regimul alimentar indispensabil in caz de hepatita acuta sau cronica.
Vindecarea incompleta a hepatitei, nerespectarea tratamentului prescris, a regimului alimentar si de odihna favorizeaza cronicizarea bolii. Hepatita cronica poate fi produsa si de infectii sau intoxicatii ale ficatului. Tratamentul acesteia se face, in principal, cu medicamente care au rolul de a proteja ficatul si elimina virusul hepatic. Un regim alimentar adecvat, remediile naturiste ca adjuvante, precum si eliminarea efortului fizic si intelectual, a bauturilor alcoolice, a cafelei si tutunului, completeaza in mod eficient orice incercare a medicilor de a vindeca bolnavii de hepatita.