Stiri Naționale

Medic infecționist: E aproape imposibil de făcut diferența între simptomele de infecții respiratorii și cele de COVID

horacredit.ro/somproduct.ro

Specialiștii mureșeni în boli infecțioase recomandă cetățenilor să se adreseze medicului de familie la primele simptome de boală.

Doar efectuarea unui test pentru COVID sau gripă poate face diferența, spune medicul de boli infecțioase din Târgu Mureș, conf. Brândușa Țilea, șefa Clinicii de Boli Infecțioase nr 2 din Târgu Mureș:

Este foarte greu să facem diferența între o simplă viroză respiratorie la un vârstnic, sau la extremele de vârstă, cu o infecție cu SARS-CoV-2 , sau un tablou clinic produs de virusul gripal. Este foarte greu și pentru noi, specialiștii, să facem diferența. Singura modalitate și diagnostic diferențial între ele, este laboratorul, respectiv examenul virusologic.

În general, manifestările clinice ale gripelor sunt mai bruște și mai agresive încă de la început, iar cele de COVID apar din a doua săptămână de boală. Ambele boli atacă mai mult vârstele extreme, ori foarte mici, ori cele înaintate.
Pe de altă parte, fiecare organism are imunitate diferită, particularități și reacționează diferit, mai spune medicul de boli infecțioase din Târgu Mureș, conf.dr. Brândușa Țilea:

SARS-CoV-2 debutează cu febră, cu disfagie, cu tuse, cu tulburări respiratorii, cu inapetență, cu grețuri poate evolua, cu vărsături…. O gripă poate merge, la fel, cu febră înaltă, mai puțină disfagie, adică dureri de gât, dar cu un sindrom toxic extrem de important: cu mialgii, cu altralgii. Nu merge chiar de la debut cu simptomatologie respiratorie dar cu o cefalee extremă, dureri în globii oculari și cu prăbușiri tensionari. Scade tensiunea, pacienții sunt tahicardici… 

O situație specială se întâlnește la tinerii și adulții care se infectează cu noul coronavirus și pot avea simptome ușoare de boală sau sunt chiar asimptomatici, însă ei pot transmite virusul.
De aceea, sunt importante măsurile de prevenire a răspândirii bolii și evitarea atingerii cu mâna a zonei feței, adică ochii, nasul și gura.

Cristina Bulbescu

4 - VIZUALIZĂRI

🔥Doar 3599 Lei Televizor QLED Samsung 165 cm! 🔥

Lasă un răspuns

Back to top button