Home StiriStiri Naționale Mamele vor avea indemnizatii de 85% din salariu indiferent de perioada de concediu

Mamele vor avea indemnizatii de 85% din salariu indiferent de perioada de concediu

de Ana Moldovan
8 views

indemnizatie-copil (Copy)Camera Deputaților a votat astăzi eliminarea plafonului de 3.400 de lei al indemnizaţiei lunare acordate mamelor pentru creşterea copilului. Astfel, mamele vor beneficia de o indemnizație de 85% din veniturile pe ultimele 12 luni, indiferent de perioada pe care aleg să o stea acasă, pentru creșterea copilului. 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, pe articole, proiectul de lege prin care indemnizaţia de creştere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui şi se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon. Ulterior, proiectul de lege a primit și votul final al deputaților.

Astfel, persoanele care în ultimii 2 ani anterior datei naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului până când acesta împlineşte 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi.

Cuantumul indemnizaţiei va fi 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% de salariul minim brut pe ţară garantat.

Totodată, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.

EXEMPLU DE CALCUL AL INDEMNIZAȚIEI PENTRU UN VENIT DE 2.000 DE LEI

O femeie care, în ultimele 12 luni, are un venit de 2.000 de lei, va primi o indemnizație care reprezintă 85% din acesta, fără a mai exista un plafon maxim. Suma este aceeași pentru ambii ani petrecuți cu copilul acasă.

INDEMINZATIE

Până acum, o mamă care alegea să stea acasă un an în concediu de creștere și îngrijire a copilulului primea 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar maxim 3.400 de lei, iar o mamă care alegea să stea acasă doi ani în concediu de creștere și îngrijire a copilulului primea 75% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar maxim 1.200, în ambii ani petrecuți acasă.

You may also like

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments