Stiri Locale

Lifturile spitalului din Sighișoara devin piese de muzeu

horacredit.ro/somproduct.ro

Perfect funcționale, două ascensoare din Spitalul din Sighișoara, devin piese de muzeu

 

Spitalul din Sighișoara, organizat în sistem pavilionar funcționează în 10 clădiri, deschise în 1896. În cadrul Spitalului funcționează singurele lifturi manuale din România, care reprezentau la vremea respectivă cea mai modernă tehnologie pentru transportul pacienților pe targă. Unul din cele trei lifturi a fost scos din uz, dar celelalte două au funcționat fără întrerupere până de curând. Depășite din punct de vedere tehnic lifturile trebuie dezafectate, fiind foarte vechi, nu există procedură de autorizare pentru acestea. Unul din cele două lifturi va fi conservat în clădirea unde a funcțioat 124 de ani, iar celălalt va fi preluat de Muzeul de Istorie Sighișoara.

„Sistemul celor două lifturi este unul pe cremalieră, ridicarea se face prin funii – o persoană trebuie să ridice liftul – dar are şi multiple elemente de siguranţă; în cazul în care se rupe funia, liftul nu se va prăbuşi în gol. Sunt elemente care țin, într-adevăr, de istoria tehnicii, dar ele sunt considerate depăşite din punct de vedere al normelor, din această cauză nu este o autoritate în România care să le dea autorizaţie de funcţionare. Sunt o curiozitate istorică, iar în Europa mai există cel puţin unul, fiindcă acolo se pune accent pe conservarea acestor elemente de istorie a tehnicii”, a explicat Nicolae Teșculă, directorul muzeului, citat de sanatateabuzuioana.ro

Potrivit directorului Spitalului, Dr. Tanaszi Sarolta, spitalul va fi dotat cu trei ascensoare noi.


Cu lifturi vechi de 123 de ani – așa sunt plimbați pacienții la Spitalul Municipal Sighișoara. Dar nu toți bolnavii. Ascenscoarele, acționate manual, cu frânghii, sunt folosite doar în cazuri extreme.

Conducerea unității sanitare promite că în scurt timp va înlocui bătrânele lifturi. Un proiect în acest sens a fost demarat și acum patru ani, însă lucrurile s-au împotmolit.

Clădirea este de patrimoniu, iar pentru lucrări de reparații este nevoie de autorizații speciale.

Trei astfel de lifturi, pe care ne-am aştepta să le vedem într-un muzeu, sunt încă folosite la Spitalul Municipal Sighişoara.

Pentru că ascensoarele vechi de peste un secol să fie puse în funcţiune este mereu nevoie de un angajat, care mânuieshte frânghiile.

63 - VIZUALIZĂRI

🔥Doar 3599 Lei Televizor QLED Samsung 165 cm! 🔥

Lasă un răspuns

Back to top button