horacredit.ro/
Stiri Naționale

La Bruxelles se negociază viitorul planetei și protejarea mediului

Acum aproape o lună, Președintele României, Klaus Iohannis, urma să participe la video-conferința membrilor Consiliului European, unde avea să fie discutat bugetul alocat pentru recuperare economică după criza provocată de pandemia COVID-19.

Planul de recuperare ar trebui să folosească noul context creat de pandemie pentru a clădi o societate mai sănătoasă, mai echitabilă, sustenabilă și pașnică. Singura concluzie în urma video-conferinței din 19 iunie este că bugetul pentru recuperare e discutat în continuare la pachet cu bugetul multianual al UE pentru intervalul 2021-2027, însă negocierile dintre liderii politici care alcătuiesc Consiliul (președinții și șefii de guvern ai țărilor membre UE) sunt departe de a fi finalizate.

Câteva zile mai târziu, în contextul inundațiilor care au măturat România la finalul lunii iunie, Klaus Iohannis ne vorbea apăsat despre schimbările climatice, fenomene meteo extreme și soluția naturală reprezentată de păduri. Însă a omis să spună că plantările nu sunt suficiente și că măsurile de reconstrucție a pădurilor cu rol de protecție trebuie să vină la pachet cu reducerea emisiilor de carbon, pentru a limita efectele încălzirii globale sub 1.5°C, în concordanță cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice și cu Pactul Verde European.

Pentru a atinge neutralitatea emisiilor de carbon măcar până în 2050, singura soluție este să regândim regulile, să oprim susținerea poluatorilor din bani publici și să realizăm tranziția către o economie circulară. Cel mai neinspirat răspuns, pentru a rezolva criza economică generată de Covid, este să alimentezi alt pericol, cel al urgenței climatice.

Șefii de stat și de guverne ai țărilor membre trebuie să impună condiții clare companiilor care vor să acceseze fonduri pentru relansarea economiei. Acești bani sunt ai noștri, ai tuturor, și trebuie să aducă, în primul rând, beneficii oamenilor și planetei, nu să salveze industria combustibililor fosili (petrol, gaze, cărbune) sau alte sectoare poluante care accelerează criza climatică și a naturii, se arată într-un comunicat al celor de la Greenpace.

34 - VIZUALIZĂRI

🔥Doar 3599 Lei Televizor QLED Samsung 165 cm! 🔥

Lasă un răspuns

Back to top button

Sa detectat o extensie AdBlock

Avem nevoie de bani pentru a intretine acest site, Iar acesti bani aproape in toatalitate provin din publicitatea online. Daca doriti sa ajutati acest site, dezactivati AdBlocker. Multumim