fashiondays.ro

Klaus Iohannis a promulgat legea carantinei și izolării

0 comentarii 4 views
A+A-
Reset

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, sâmbătă, Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, informează Administraţia Prezidenţială.

Persoanele suspecte de orice boală contagioasă vor fi trimise în carantină prin decizii ale direcțiilor de sănătate publică, iar bolnavii confirmați vor fi obligați să stea cel puțin 48 de ore într-o unitate medicală.

Legea proaspăt votată vine să pună în acord cu decizia Curții Constituționale măsurile care erau luate și până acum de autorități, dar numai prin ordin de ministru.

Parlamentarii au adus și câteva modificări mai ales în ceea ce privește obligativitatea internării pacienților cu boli contagioase.

Izolarea, maxim 48 de ore

Astfel, prin noua lege, izolarea se poate dispune cu acordul persoanei sau fără, atunci când medicul constată riscul de transmitere comunitară a unei boli infectocontagioase.

Izolarea se va face într-o unitate sanitară în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.

Până la expirarea celor 48 de ore, în baza analizelor efectuate, medicul poate recomanda prelungirea internării dacă se menține riscul de transmitere a bolii sau izolarea la domiciliul pacientului dacă acest risc de transmitere este redus.

Atenție, izolarea la domiciliu nu poate fi dispusă în cazul în care informațiile științifice oficiale referitoare la tipul virusului, calea de transmitere sau rata transmisibilității impun internarea într-un spital.

Așadar, rămâne la latitudinea medicului să decidă acest lucru și în funcție de evoluția bolii în cazul fiecărui pacient.

Dacă totuși un pacient refuză internarea după cele 48 de ore obligatorii, medicul va informa direcția de sănătate publică, această autoritate fiind cea care va decide în final, în cel mult 2 ore, dacă bolnavul rămâne în spital sau nu.

Tot direcția de sănătate publică va decide și atunci când bolnavul încalcă măsura izolării la domiciliu așa cum a fost ea dispusă de medic și consimțită anterior de pacient.

Unde se face carantina

Potrivit noii legi, carantina se va face de acum la domiciliul persoanei vizate, într-o altă locuință aleasă de persoana vizată sau într-un spațiu special al autorităților, la cerere.

În carantină pot fi plasați toți cei care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat pe baza datelor transmise la nivel național sau internațional de autoritățile competente.

Dar în carantină pot fi plasați și cei care au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală contagioasă.

Dacă cineva refuză carantina sau dacă încalcă măsura carantinei, deși inițial a consimțit-o, medicul sau organul de control recomandă iar direcția de sănătate publica decide, în cel mult 8 ore, plasarea persoanei respective în carantină instituționalizată dacă se constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase.

Carantina poate fi instituită pe durata perioadei de incubație specifică bolii infectocontagioase suspicionate.

Măsura încetează la expirarea termenului specific acestei perioade sau înainte dacă persoana vizată este confirmată ca fiind deja infectată, caz în care se va dispune izolarea acesteia.

Cum se contestă măsura carantinei sau izolării

Cea mai importantă modificare adusă de această lege este însă posibilitatea contestării în instanță a măsurilor de carantină sau izolare.

Dacă cineva consideră că îi sunt încălcate drepturile, atunci poate sesiza instanța iar judecarea cauzei trebuie făcută de urgență, în cel mult 24 de ore de la sesizare.

Instanța nu poate amâna pronunțarea, iar redactarea hotărârii care vă rămâne definitivă trebuie făcută de îndată.



Adaugă un comentariu



despre

Site-ul sighisoara-online.com este un portal dedicat orașului Sighișoara, oferind o gamă variată de informații și resurse pentru locuitori și vizitatori

 

Contact

contact@sighisoara-online.com

Top Citite

©2024  Sighisoara Online – Toate drepturile rezervate