În județul Mureș, aproximativ 3.000 de persoane fizice sunt înregistrate în evidența Poliției ca deținători legali de arme. Ele dețin peste 6.000 de arme letale și neletale, iar numărul acestora crește în fiecare an. Numai în acest an, peste 500 de persoane au solicitat autorizații de procurare a armelor. Acestora li se adaugă aproape 60 de persoane juridice care dețin peste 1.100 de arme.
Șeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Mureș, comisar șef de poliție Lucian Roiban, a explicat că interesul populației față de arme a crescut după pandemie și a fost amplificat de tensiunile internaționale:
Avem o creștere față de anii trecuți datorită faptului că ne-am confruntat cu perioada de pandemie dar, probabil, și pe fondul evenimentelor la nivel internațional, populația dorește să își ia unele măsuri de siguranță. Multe dintre autorizații sunt solicitate de către persoane care deja dețin arme, întrucât, în România, legislația nu prevede o limită cu privire la numărul armelor deținute.
Un alt motiv de creștere a numărului armelor este suprafața mare a fondurilor de vânătoare, care atrage în fiecare an noi vânători.
Comisar șef de poliție Lucian Roiban:.
Avem cele mai multe fonduri de vânătoare, toată suprafața județului, în afară de municipii, reprezintă fond cinegetic. Aceste suprafețe sunt gestionate de asociații de vânătoare, în baza unor contracte de gestiune, încheiate cu Garda Forestieră și, având cele mai multe fonduri de vânătoare, crește numărul de arme deținute și al vânătorilor.
Anul acesta, 20 de persoane au rămas fără drept de deținere și folosire a armelor, după ce li s-a suspendat sau anulat acest drept, fie pentru că sunt implicate în alte dosare penale, fie pentru neregulile constate în urma controalelor.
Autor: Raluca Creț