Stiri Naționale

Îți dotezi mașina cu o alarmă prea sensibilă sau prea gălăgioasă? Riști o amendă uriașă

horacredit.ro/somproduct.ro

Posesorii de mașini din țara noastră își pot monta, pentru a ține hoții la distanță, un sistem sonor antifurt, adică o alarmă auto. Totuși, potrivit legislației rutiere în vigoare, proprietarii de mașini nu pot instala orice alarmă auto, ci doar sisteme sonore antifurt care respectă reguli stabilite de legislație și legate de nivelul sonor și durata sunetului emis, alfel riscă amenzi de aproape 3.000 de lei.

Cei ce dețin mașini au posibilitatea, potrivit legislației rutiere, de a-și monta alarme auto la acestea, sisteme ce au scopul de a împiedica sau îngreuna munca celor ce vor să fure obiecte din interiorul mașinii sau chiar vehiculul.

Legislația momentului stabilește și caracteristicile pe care trebuie să le aibă alarmele auto. Mai exact, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut. Tototdată, intensitatea semnalului acustic nu trebuie să depășească un anumit prag fonic.

După cum stabilește Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației, valoarea maximă a pragului fonic pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00). Valoarea nivelului acustic se determină în interiorul unei camere ce are ferestrele închise.

De asemenea, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului rutier, sunt interzise și alarmele auto extrem de sensibile și care se declanșează la trecerea unei altei mașini. “Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul, se precizează în document.

Posesorii de mașini care încalcă aceste prevederi ale legislației rutiere riscă amenzi contravenționale din clasa a IV-a de sancțiuni, adică amenzi cuprinse între nouă și 20 de puncte-amendă. Ținând cont de faptul că, în acest an, punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, amenzile pe care le-ar putea primi cei care utilizează o alarmă auto ce nu respectă regulile impuse de lege sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.

15 - VIZUALIZĂRI

Sursa
avocatnet.ro

🔥Doar 3599 Lei Televizor QLED Samsung 165 cm! 🔥

Lasă un răspuns

Back to top button