fashiondays.ro

Ion Iliescu, acuzat de crime contra umanitatii

0 comentarii 2 views
A+A-
Reset

Fostul presedinte Ion Iliescu este urmarit penal in dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentruinfractiuni contra umanitatii, respectiv reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Univeristatii, urmata de moartea a patru persoane si ranirea altor trei.

Oficiali din Parchetul instantei supreme au declarat pentru Mediafax ca lui Ion Iliescu i s-au adus la cunostinta acuzatiile si va fi chemat din nou, in perioada urmatoare, pentru declaratii in acest dosar.

Fostul presedinte s-a prezentat, miercuri dimineata, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a da declaratii in dosarul Mineriadei, redeschis anul acesta in luna martie.Iliescu a ajuns la instanta suprema in jurul orei 9:50 si a stat acolo aproximativ o ora. Nu a vrut sa faca nicio declaratie nici la intrarea in sediul institutiei, nici la iesire.

Cu aceasta incadrare, Ion Iliescu risca pana la 25 de ani de inchisoare.

Instanta suprema a decis: Dosarul Mineriadei va fi redeschis, Ion Iliescu – vizat de ancheta

Si fostul director al SRI, Virgil Magureanu, a ajuns miercuri dimineata la Parchetul instantei supreme pentru a fi audiat in acelasi dosar.

“Pana nu se lamuresc de catre instanta circumstantele acestor regretabile victime, nu am ce sa spun. Pentru mortii de la mineriade nu am ce sa imi reprosez”, a declarat Magureanu la intrarea in sediul institutiei.

Reprezentantii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au anuntat miercuri ca procurorii militari continua ancheta in dosarul Mineriadei, cu schimbarea incadrarii juridice in infractiune contra umanitatii si extinderea urmaririi penale asupra altor persoane, fara a da insa detalii.

“Procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din dimineata zilei de 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declansat de catre muncitori din unele centre industriale si bazine carbonifere din tara.

Prin aceeasi ordonanta s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la participarea altor persoane la savarsirea faptelor descrise anterior”, anunta Parchetul intr-un comunicat.

Sursa citata mai precizeaza ca in perioada urmatoare vor fi audiate persoanele fata de care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii si care la data evenimentelor detineau functii de conducere la nivelul structurilor civile si militare ale statului, precum si in cadrul unor unitati economice.

Pe 9 martie, instanta suprema a confirmat decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmaririi penale in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Sursa: ziare.com



Adaugă un comentariu



despre

Site-ul sighisoara-online.com este un portal dedicat orașului Sighișoara, oferind o gamă variată de informații și resurse pentru locuitori și vizitatori

 

Contact

contact@sighisoara-online.com

Top Citite

©2024  Sighisoara Online – Toate drepturile rezervate