drmax.ro/
Stiri Naționale

Guvernul elimină declarația pe propria răspundere, dar nu pentru toți consumatorii de energie electrică.


interlink.ro
Declarația pe proprie răspundere care trebuia depusă de românii care au mai multe proprieți pentru a beneficia de prețurile plafonate la curent va fi eliminată. Sunt și excepții.

Românii care au mai multe proprietăți și automat mai multe locuri de consum nu vor mai trebui să depună o declarație prin care să aleagă adresa la care să beneficieze de preț plafonat. Acestă prevedere legală a creat un adevăras haos la sediile furnizorilor de energie, dar și multă nemulțumire în rândul consumatorilor.

Guvernul a decis să elimine această prevedere care a fost considerată discriminatorie. Trei categorii de consumatori vor trebui însă să depună o declarație pentru a beneficia de prețul de 0.68 de bani/ kWh, indiferent de consumul lunar.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune abrogarea art. 1 alin (10) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, eliminându-se obligația clienților casnici care au locuri de consum la domiciliu și la reședință de a depune declarații privind locul de consum la care beneficiază de preț plafonat.

Astfel, obligativitatea de depunere a declarațiilor rămâne doar consumatorilor finali care se încadrează în categoriile menționate la art. 1, alin alin (1) lit a, ii), iii) și iv).”, se arată în noul act normativ.

Cine trebuie să depună declarație

Dacă vor să beneficieze de prețul de 0,68 lei/kWh indiferent de consum trebuie să depună declarație următoarele categorii de persoane:

-clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor

-clienții casnici care au în întreținere cel puțin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ

-clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ.

Prețul cel mai mic se va aplica începând cu luna următoare celei în care a fost depusă declarația. Pentru restul românilor prețurile la energie de la 1 ianuarie 2023 vor fi următoarele:

-0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic de 100 KWh inclusiv

-0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de maximum 255 kWh,

-1,3 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de peste 255 kWh.

Plafonarea pentru toată lumea

Și ministrul Energiei a confirmat că declarațiile în ceea ce privește locurile de consum vor fi eliminate. „Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să elimine aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum.

Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta“, a scris pe Facebook Virgil Popescu.

bottegaverde.ro
Source
hotnews.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button