Unul dintre cei mai străluciți comandanți militari din timpul Războaielor Napoleoniene s-a născut în Transilvania. Este vorba de generalul Michael von Melas, care a comandat armata austriacă în timpul campaniei din Italia. Michael von Melas este unul dintre puținii adversari care au reușit să îl înfrângă pe Napoleon Bonaparte, apoi împăratul francez și-a luat revanșa. Împăratul francez i-a purtat un mare respect adversarului său ardelean.
Michael von Melas s-a născut la Sighișoara, în anul 1729. Tatăl său, Bartholomaeus Melas, era pastor lutheran și ar fi dorit ca fiul său să devină, la rândul său, cleric evanghelic, însă tânărul Michael a fost atras de cariera militară. S-a înrolat în Regimentul 21 de Infanterie, care staționa în Transilvania. Educația sa bună și capacitățile militare i-au asigurat ascensiunea, spune istoricul clujean Leonard Horvath.
”Transilvania are o legătură destul de interesantă cu războaiele lui Napoleon și perioada napoleoneană și aici m-aș referi în primul rând la generalul Von Melas, care era unul ditnre cei mai străluciți generali ai Inperiului Austriac la vremea respectivă, chiar de prim rang, am putea spune și care, pentru ascultătorii dvs. ar trebui să știe că s-a născut la Sighișoara, era un sas german născut la Sighișoara”, a spus istoricul Leonard Horvath.
Michael Melas a devenit ofițer și s-a remarcat prin faptele sale de vitejie în timpul Războiului de 7 ani. În 1768, căpitanul Michael Melas s-a căsătorit cu o tânără care provenea din nobilimea austriacă. În 1771, el a devenit maior, în 1777 locotenent-colonel, iar în 1781 a devenit colonel. Din 1787, regimentul comandat de Michael Melas a luat parte la bătălii împotriva otomanilor, purtate în Serbia și Banat, iar în 1794, la Zemun, a primit gradul de general. În 1799, Michael Melas a primit titlul de baron și particula nobiliară von, o dată cu cea mai înaltă distincție austriacă, Ordinul Maria Terezia, pentru faptele sale de vitejie împotriva armatei franceze. Într-o bătălie, el a reușit chiar să îl înfrângă pe Napoleon Bonaparte, spune istoricul Leonard Horvath.
”Este un episod intersant cu Von Melas și chiar cu românii din Transilvania, în bătălia de la Arcole din anul 1800, când, în zona Italiei, Napoelon trebuia să cucerească u pod. Și podul acesta a fpst apărat de ”cătanele negre” din zona Bistriței, foștii grăniceri români, care apărau zona de răsărit a imperiului”, mai spune itoricul Horvath
Revanșa lui Napoleon Bonaparte nu a întârziat. La Marengo, s-au ciocnit din nou armata austriacă și cea franceză, Prima parte a bătăliei a fost câștigată de austrieci. Rănit, Michael von Melas s-a retras de pe câmpul de luptă și a predat comanda trupelor unui subordonat. Însă la fața locului au sosit pe neașteptate trupele franceze ale generalului Desaix, care au transformat Marengo într-o victorie strălucitoare pentru Napoleon Bonaparte. Cavaler, împăratul francez i-a trimis lui Michael von Melas o scrisoare și o sabie, în semn de apreciere pentru curajul dovedit pe câmpul de luptă. După încheierea păcii, Michael von Melas a fost numit comandant al trupelor din Austria Inferioară, apoi a celor din Boemia. Spre sfârșitul vieții, a devenit guvernator al orașului Praga și a primit și rangul de feldmareșal. Michael von Melas s-a stins din viață în Cehia de azi, în anul 1806.