Judetul Mures

Focare de pestă porcină în județul Mureș.

horacredit.ro/somproduct.ro

Nouă focare de pestă porcină sunt active în acest moment în județul Mureș, în zonele Sighișoara, Iernut și Târnăveni.

Toate cazurile au apărut la gospodării, unde porcii au fost aduși fără forme legale și fără respectarea normelor de igienă, a declarat pentru Radio Tg.Mureş directorul Direcției Sanitar Veterinare si pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Kincses Sandor:

Momentan, la nivelul județului evoluează 9 focare de pestă porcină africană la porcii domestici. Sunt 7 focare primare și 2 secundare. Avem 15 cazuri la mistreți, dintre care 9 mistreți au fost găsiți morți, iar 6 au fost vânați. Primul focar la domestici a apărut în data de 21 august, ultimul a apărut la Iernut, în 2 octombrie. Cel mai repede, focarul primul care a apărut se stinge săptămâna aceasta pentru că s-a făcut examinarea clinică a porcinelor și s-au recoltat probe de sânge din zona de protecție. Dacă rezultatele sunt negative, primul focar, care a fost la Țigmandru, se va stinge. Kincses Sandor

Porcii afectați au fost sacrificați, dar cei mai mulți proprietari vor rămâne cu paguba, din cauză că nu aveau animalele înregistrate.

Au fost uciși 82 de porci în aceste focare, dintre aceștia doar unul va fi despăgubit, restul nefiind în concordanță, animale neidentificate, cumpărate fără documente, mișcate dintr-o exploatație în alta fără forme legale.

 

Două crescătorii de porci sunt blocate, una la Coroi și una la Iernut unde, până la stingerea focarelor din zonă, nu se pot comercializa animale și nici nu se poate prelucra carnea.

3 - VIZUALIZĂRI

🔥Doar 3599 Lei Televizor QLED Samsung 165 cm! 🔥

Lasă un răspuns

Back to top button