Home Cultura Festivalul internaţional Academia Sighişoara (P)

Festivalul internaţional Academia Sighişoara (P)

de Ana Moldovan
4 views

Academia SighişoaraAsociația Cultura Viva Sighișoara, fondator al Festivalului – Școală Academia Sighișoara s-a bucurat în ultimii ani de sprijinul Combinatului Azomureș în calitate de sponsor. Nimic mai firesc deci, ca la deschiderea unui For Cultural de mare relevanță pentru Târgu Mureș precum Uzina Foto să existe și un accent muzical academic.

Programul oferit pe data de 9 iunie va prezenta în eșantion contribuțiile muzicale ce vor fi aduse de profesori din întreaga lume, dar și de către elita muzicienilor din România la Academia Sighișoara 2016, între 1 și 14 august. Programul-motto al serii de muzică se dorește simbolic „Interferențe George Enescu – Béla Bartók” Alexandru Gavrilovici (Elveția), Andreea Duca (Spania), Stéphane Giampellegrini (Luxemburg) vor evolua alături de soliștiii Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj, Aurelian Băcan (clarinet) precum și celebrul cvartet de coarde Arcadia.

Academia Sighișoara este un festival internațional pentru tineri muzicieni și artiști vizuali din întreaga lume. Un loc de întâlnire și dialog, o platformă pentru arta contemporană aducând la un loc tinere talente și mentori de calibru internațional. Academia Sighişoara a fost fondată în 1993 sub titlul „Festival de muzică academică” de către violonistul elveţian de origine română Alexandru Gavrilovici şi flautista elveţiană Heidi Indermühle. Ceea ce a început ca un modest curs de măiestrie adresat studenţilor din Elveţia şi România în împrejurimile pitoreşti ale Sighişoarei, a devenit în scurt timp un important festival de muzică. Începând din luna octombrie 2013, Academia Sighişoara este un proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, realizat sub egida Asociaţiei Cultura Viva Sighișoara (Berna) în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

 

Academia Sighișoara debutează în mod tradițional pe data de 1 august, ziua națională a Confederației Elvețiene. În cadrul Academiei de vară de la Sighişoara, tinerii muzicieni din ţară şi străinătate pot lua contact în acest an cu profesori şi interpreţi de renume internațional precum violoniştii Alexandru Gavrilovici, Chiara Banchini, Adelina Oprean, pianiştii Vinciu Moroianu, Benjamin Engeli, Anton Kernjak și Tobias Schabenberger, compozitorii Adrian Pop şi Roland Moser, violonceliştii Katharina Gohl-Moser şi Guillermo Pastrana, la muzică de cameră Vladimir Lakatos, membrii cvartetului Arcadia și Philippe Laubscher, harpista Marie Trottmann, contrabasistul Botond Kostyák, Irina Gavrilovici pentru cursul de canto şi Angela Schwartz pentru cursul de Tehnică Alexander. Întâlnirea dintre elevi şi maeştri se concretizează în concertele ce vor fi susţinute în Sala Mare a Primăriei Sighişoara, Biserica Mănăstirii și Sinagogă. Academia Sighișoara a fost nominalizată în top-ul Cele mai frumoase 20 de festivaluri de vară din lume de către site-ul londonez de divertisment și știri din muzică, CMUSE – cmuse.org (Classical Musicians Everywhere – Muzicieni clasici de pretutindeni) pe 20 iulie 2014.

 

sursa: tirgumureseanul.ro

You may also like

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments