Se schimbă regulile pentru iubitorii de animale care locuiesc la bloc. Asociațiile de proprietari pot impune celor care dețin animale de companie plata unei taxe în plus la întreținere, în lipsa unei legi clare. În plus, pot limita numărul de animale deținute la 2 per gospodărie. Mai mult, dacă vecinii nu sunt înștiințați se pot demara acțiuni în instanţă.
Pentru că nu există încă o lege clară la nivel național referitoare la deținerea de animale de companie în condominii, deciziile consiliilor locale au putere de lege, dacă nu încalcă prevederi legale din alte legi, ca Legea Protecției animalelor nr.205/2004 sau Legea 196/2018 a asociațiilor de proprietari. Lipsa legislației lasă loc abuzurilor. De multe ori, proprietarii de animale au reclamat că au fost taxați în plus cu până la 100 lei/lună pentru fiecare câine din apartament, ca pentru o persoană în plus.
Câte animale de companie ai voie să deții în București?
Bucureștiul are atâtea reguli câte sectoare referitoare la animale de companie. În 2010, Consiliul General al Municipiului București adopta o Hotărârea 120 privind salubrizarea, unde erau formulate și reguli vagi.
La Sectorul 1, amenzile îi vizează pe bucureştenii care au câini, pisici, papagali sau porumbei pe care îi cresc la bloc, susceptibili de a-i deranja pe vecini prin zgomot sau murdărie. Este obligatoriu acordul scris al asociației de locatari/proprietari, dar și carnetul de sănătate al animalelor. Hotărârea dată în 2016 folosește termenul de „animale economice”, stabilind că se consideră contravenții „ Neluarea măsurilor corespunzătoare de către deţinătorii de animale (câini, pisici, animale economice etc.) în vederea eliminării disconfortului fizic sau psihic provocat colocatarilor sau vecinilor, prin numărul, agresivitatea sau zgomotele produse de animale sau prin lipsa de igienizare, concretizată prin neîndepărtarea mizeriei sau a mirosurilor neplăcute, provenite de la animale” și se amendează între 300 și 2500 lei.
La Sectorul 4, o hotărâre din 2007 privind menținerea unui mediu de viață sănătos limitează deținerea la „cel mult două animale sau păsări” în apartament și interzice cazarea animalelor de companie în dependințele comune.
În Sectorul 3, HCL 228/2013 stabilește contravenții până la 10 000 lei pentru încălcarea bunei gospodăriri, printre care zgomotul și mizeria produse de animalele de companie, sau „adăpostirea și/sau hrănirea pisicilor şi câinilor comunitari în spaţiile comune ale imobilelor de locuit, pe spaţiile verzi aferente acestora sau în curţi, fără acordul scris al asociaţiei de proprietari sau a celorlalţi colocatari”.
La Sectorul 2, în art. 3 din anexa HCL 22/2007, deținerea a mai mult de două animale sau păsări în apartament necesită aprobarea asociației, iar animalele trebuie să aibă carnete de sănătate emise de unitățile sanitar veterinare. Dacă nu există acord, excedentul trebuie evacuat și predat la ecarisaj sau la adăposturi.
Craiovenii au dreptul să dețină 2 câini la bloc
Regimul animalelor de companie apare la Craiova în Regulamentul activității de ecarisaj din anul 2013. Deținătorii de câini au obligații ca microciparea, vaccinarea, sterilizarea, înscrierea în Registrul câinilor cu stăpân. Restricțiile notate la art.50 se referă la deținerea a maxim 2 câini în apartament cu acordul „scris și ștampilat al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor”.
Iașiul și Clujul, favorabile protecției animalelor
La Iași există un regulament referitor la câinii periculoși. În regulament sunt stabilite rasele de câini considerați periculoși ca Pitbull, Boerbull, Bandog, câini de atac și de luptă, sau alți câini agresivi ca Rottweiller, Dog Argentinian, Mastiff, Ciobănesc Caucazian. Deținătorii trebuie să asigure condiții civilizate în spațiul comun. Hotărârea interzice impunerea de taxe sau cheltuieli pentru deținerea câinilor, al căror număr nu poate fi limitat de asociație. Sunt însă multe alte prevederi pentru protecția, transportul, însoțirea animalelor pe domeniul public.
Nici la Cluj nu e posibilă taxarea suplimentară a locatarilor sau abandonarea câinilor în urma reclamațiilor, dar deținătorii trebuie să fie civilizați și în imobil, și pe spațiul public. În mijloacele de transport în comun, câinilor li se cumpără bilet de călătorie.
Dispute juridice privind animalele de companie
Avocatul Bogdan Palade a explicat pentru Radio Europa Liberă care este practica Tribunalului București într-o speță unde „dacă ai mai mult de două animale, Asociatia de proprietari te poate obliga să predai animalele la un adăpost autorizat”. Cazul se referă la o proprietară dată în judecată fiindcă avea într-un apartament cu două camere 3 câini și 4 pisici. Tribunalul a apreciat, în acord cu prima instanță, că dreptul de proprietate, inclusiv cel al pârâtei, poate suferi limitări și trebuie exercitat cu bună credință, astfel încât să nu se aducă atingere exercitării celorlalte drepturi de proprietate, cu referire, în speță, la ceilalți proprietari sau locatari vecini.
Limitarea numărului de animale de companie prin HCL este ilegală. Nu există niciun act normativ care să confere consiliului local atributul de a stabili condițiile în care animalele domestice sau de companie pot fi deținute ori numărul acestora.