Facilități fiscale pentru angajatorii care plătesc testarea salariaților pentru covid-19

0 2
A+A-
Reset

farmec.ro

Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat joi, în contextul ședinței săptămânale a Guvernului, că firmele vor primi noi tipuri de ajutoare de la stat, acestea fiind incluse într-un proiect de ordonanță de urgență care urmează să apară în dezbatere publică. Una dintre noutăți va fi stabilirea unor facilități fiscale pentru angajatorii care suportă costurile testării salariaților proprii, pentru a vedea dacă sunt infectați cu coronavirus. Însă vor fi și măsuri precum eșalonarea la plată a datoriilor bugetare acumulate în timpul crizei sau o scutire suplimentară de impozit specific.

Una dintre măsuri va fi ca, în cazul angajatorilor care cheltuie bani pentru testarea pentru coronavirus a propriilor salariați, să vorbim de (1) avantaje salariale scutite de plata impozitului pe venit și a contribuțiilor de pensii și sănătate. Totodată, aceste cheltuieli ar urma să devină deductibile.

„Este nevoie de o reglementare a regimului fiscal care să se aplice cheltuielilor efectuate de companii în perioada instituirii stării de urgență și a stării de alertă, cheltuieli cu testele de diagnosticare a infecției cu coronavirus. Sunt suportate astăzi de angajatori pentru persoanele fizice. Reglementarea pe care o propunem introduce în Codul fiscal categoria de venituri din salarii și asimilate salariilor neimpozabile și neincluse în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale avantajul reprezentând contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator pentru efectuarea testelor medicale, de diagnosticare a infecției. Deci, aceasta este pe de o parte.

Pe de altă parte, se propune introducerea acestor cheltuieli în categoria cheltuielilor deductibile la stabilirea venitului net anual, determinat în sistem real pe baza datelor din contabilitate a contravalorii testelor medicale de diagnosticare a infecției. Pe scurt, acest cost nu mai rămâne în sarcina angajatorului, este transferat prin aceste măsuri ale Codului fiscal către stat, va fi suportat indirect de stat”, a explicat Florin Cîțu la finalul ședinței Guvernului.

Apoi, ministrul a vorbit despre (2) o eșalonare simplificată la plată pentru toți contribuabilii care au acumulat datorii bugetare începând cu data intrării în starea de urgență (16 martie 2020). Condiția principală pentru a accesa viitorul mecanism va fi ca, la data intrării în starea de urgență, contribuabilii să nu fi avut datorii la stat.

Din 26 octombrie 2020 se reiau popririle fiscale și calcularea dobânzilor și penalităților. Este o revenire la normalitate pentru mai multe activități ce țin de relația Fiscului cu contribuabilii. Suspendarea acestor măsuri a fost decisă în perioada de început a stării de urgență și a fost prelungită până pe 25 octombrie 2020 inclusiv, acesta fiind contextul în care se dorește introducerea eșalonării la plată pentru datoriile din timpul crizei.

Același proiect de ordonanță de urgență va viza și contribuabilii din domeniul turistic, care aplică regimul de impozitare specific. În esență, autoritățile vor face în așa fel încât, până la urmă, (3) să existe o scutire de impozit specific pentru întregul an 2020„O altă măsură care este inclusă în această ordonanță este scutirea de la plata impozitului specific a unor activități, datorat de operatorii economici care desfășoară activitate în domeniul HORECA, pentru perioada rămasă până la sfârșitul anului 2020. Prin această măsură, de fapt, companiile care activează în domeniul HORECA sunt scutite de plata impozitului specific pe întreg anul 2020”, a precizat Florin Cîțu.

Firmele din respective deja beneficiază de anumite scutiri. Mai exact, din impozitul specific pentru semestrul I din 2020 se scade, conform OUG 48/2020, perioada în care companiile și-au întrerupt activitatea total sau parțial în timpul stării de urgență (16 martie – 14 mai 2020). În plus față de această scădere de impozit, OUG 99/2020 mai prevede o scădere suplimentară pentru o perioadă de 90 de zile. Declararea și plata impozitului specific pentru semestrul I din 2020 se fac luna asta, până în data de 26, cu reducerile amintite. Momentan, este neclar dacă firmele vor mai depune vreo declarație sau dacă vor beneficia ulterior de rambursarea impozitului deja redus pe semestrul I.

În fine, o altă măsură importantă anunțată este (4) o nouă prelungire a mecanismului de restructurare financiară a datoriilor bugetare înregistrate până la 31 iulie 2020 (OG 6/2019). Mai exact, va fi un termen nou pentru depunerea notificării de intenție privind accesarea mecanismului (acesta a expirat pe 30 septembrie 2020), dar și un nou termen pentru depunerea cererii de restructurare (momentan, acesta este 31 decembrie 2020).

„Prorogarea termenelor pentru depunerea notificării privind intenția de restructurare a obligațiilor fiscale și a cererii de restructurare, prevăzute de Ordonanța Guvernului 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale. Și aici prorogăm niște termene pentru că sunt companii care încă pot beneficia, unele care au ieșit din insolvenţă etc.”, a precizat ministrul la începutul ședinței de Guvern.

Atenție! Proiectul de OUG cu măsurile anunțate de ministrul finanțelor NU se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie publicat în dezbatere, adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

 

epantofi.ro

Leave a Comment

despre

Site-ul sighisoara-online.com este un portal dedicat orașului Sighișoara, oferind o gamă variată de informații și resurse pentru locuitori și vizitatori

 

Contact

contact@sighisoara-online.com

Top Citite

©2024  Sighisoara Online – Toate drepturile rezervate