Internaţional

Experiment:1.200 de euro lunar, fără să faci nimic. Germania testează soluția venitului universal de bază

horacredit.ro/somproduct.ro

Germania experimentează venitul universal de bază. Este vorba despre un program care are la bază ideea de a bani primiți fără a trebui să faci ceva în schimb. E totuși ceva atipic, cel puțin pentru Germania. Dar Berlinul testează acum această soluție ca să-i vadă efectele și să vadă dacă este viabilă.

Potrivit Digi24, studiul va fi realizat de Institutul German de Studii Economice și a obținut o finanțare în valoare de 140 de mii de euro din donații private.

120 de persoane vor primi 1.200 de euro lunar, ceea ce reprezintă puțin peste nivelul sărăciei. Sunt aleși din diverse categorii sociale și de venit. Comportamentul va fi comparat cu al altor 1.380 de participanți la studiu, care nu vor beneficia de venitul universal de bază.

Va fi o cercetare care să aducă mai multă lumină în această dezbatere, care să confirme sau să infirme stereotipurile. Susținătorii ideii spun că reduce inegalitatea și oferă oamenilor mai multă siguranță financiară. În același timp, oponenții spun că va fi încurajată nemunca.

Avantajele unui venit universal de bază

Apologeții conceptului susțin că un venit universal, dincolo de beneficiul direct de unui sprijin pentru săraci, va îmbunătăți sistemul de asistență socială și chiar poate aduce reduceri de costuri.

S-ar înlocui schemele complexe de ajutoare existente, care presupun cheltuieli administrative mari. Va fi practic mai eficient.

De asemenea, dacă va fi universală, va fi eliminată frauda de la formele actuale de asistență socială.

În privința descurajării muncii nu ar fi o problemă, pentru că venitul adus de o slujbă asigură suplimentul de bani.

Contraargumente la venitul minim garantat

Lista contraragumentelor este mai lungă. Un pericol iminent ar fi că apariția unui astfel de venit pentru toți cetățenii va produce de fapt o explozie de cerere cu efect inflaționist. Pur și simpu toată lumea va avea dintr-odată un nou venit disponibil pe care îl va cheltui.

Și de fapt, venitul universal de bază, făcut să scoată oamenii din sărăcie, nu ar face decât să ridice pragul sub care este considerată sărăcia.

Dincolo de pericolul inflaționist ar fi cel al nemuncii.

Apoi, introducerea unui sistem de asistență socială generos ar reduce semnficiativ resursele publice pentru alte domenii – sănătate, educație. Iar o subfinanțare a acestora va crea probleme acute în viitor, care pun în pericol chiar existența acestui venit universal de bază.

16 - VIZUALIZĂRI

Sursa
digi24.ro

🔥Doar 3599 Lei Televizor QLED Samsung 165 cm! 🔥

Lasă un răspuns

Back to top button