Stiri Naționale

După 70 de ani: o mocăniță nouă va fi cumpărată pentru linia de cale ferată îngustă dintre Sibiu și Agnita

horacredit.ro/somproduct.ro

La 20 de ani de la ultima cursă a mocăniței care lega Sibiul de Agnita și la 70 de ani de la achiziția unei locomotive noi pentru acest traseu, Asociația Prietenii Mocăniței a lansat o licitație pentru achiziția unei locomotive. Cu ajutorul acesteia urmează să organizeze trenuri turistice regulate pe linia de cale ferată cu ecartament îngust. Tot din fonduri europene nerambursabile urmează și reabilitarea a două vagoane.

238.000 de lei, fără TVA, este bugetul alocat de Asociația Prietenii Mocăniței pentru proiectarea, construirea și livrarea unei locomotive diesel, care să circule pe linia de cale ferată cu ecartament îngust dintre Sibiu și Agnita. Pentru început, cursele regulate care urmează a fi organizate cu ajutorul acestei noi locomotive vor avea loc între Cornățel și Hosman. Pe această porțiune cu o lungime de șapte km, voluntarii – prieteni ai mocăniței au organizat din 2015, la intervale neregulate, curse de tren cu ajutorul unei locomotive închiriate.

”Pentru a putea pune în circulație trenuri turistice mai dese pe acest tronson, Asociația Prietenii Mocăniței a identificat nevoia achiziționării unei locomotive diesel, capabilă să tracteze un tren compus din cel puțin două vagoane de călători tip Meva pe un traseu de câmpie cu declivități mici, pe o distanță totală de 14 km. Aceasta va permite Asociației Prietenii Mocăniței să organizeze trenuri turistice regulate, dar și trenuri la cerere pentru grupuri de turiști, aducându-și astfel un aport însemnat la misiunea de restaurare a căii ferate înguste și favorizând dezvoltarea durabilă a Văii Hârtibaciului prin turism”, se arată în caietul de sarcini al achiziției.

Potrivit lui Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței, planurile sunt de a organiza curse cu noul tren la finalul fiecărei săptămâni din sezonul turistic. ”Noi, prin proiectul cu care am câștigat finanțarea europeană nerambursabilă, ne-am asumat să organizăm astfel de trenuri în cel puțin un week-end pe lună. Urmează să lansăm, din aceeași sursă de finanțare, și o licitație pentru reabilitarea și modernizarea celor două vagoane pe care le avem”, spune Mihai Blotor. El spune că biletele vor rămâne la același preț – 25 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii.

Pentru viitor, planurile Prietenilor Mocăniței sunt de a continua lucrul la reabilitarea liniei de cale ferată, pentru a putea extinde traseul pe care va circula noua garnitură.

Cine beneficiază?

Prin achiziția acestei locomotive, reprezentanții Asociației consideră că vor câștiga mai multă credibilitate în relația cu autoritățile locale și centrale, în proiecte de dezvoltare turistică a zonei. Printre cei care vor beneficia de această investiție se vor regăsi mai multe categorii socio-profesionale din zonă, apreciază ”Prietenii Mocăniței”. ”Beneficiarii indirecți vor fi turiștii, români și străini, care vor vizita zona și populația Văii Hârtibaciului. De pe urma acestora vor beneficia atât localnicii, cât și micii meșteșugari, producătorii, magazinele sau pensiunile de pe vale, un aflux de turiști însemnând nopți de cazare în plus, cumpărături în magazinele din zonă, achiziționarea de obiecte artizanale și produse locale sau prânzuri servite la localnici, cu alte cuvinte trenul va conduce la dezvoltarea sustenabilă a zonei”, se mai arată în documentația de achiziție a trenului.

Finanțarea pentru achiziția locomotivei diesel este asigurată din fonduri europene nerambursabilă, accesate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

 

Din 2015, la intervale neregulate, pe linia de cale ferată reabilitată au fost organizate trenuri pentru turiști

Termen de livrare: un an

Celor care câștigă acest contract li se cere atât realizarea proiectului tehnic pentru construirea locomotivei (în 90 de zile de la emiterea ordinului de furnizare), cât și execuția acesteia, livrarea la Cornățel, punerea în funcțiune și probele de traseu. ”Locomotiva diesel va fi nouă, fără a fi utilizată anterior, fără să fi avut alți proprietari anteriori și va fi însoțită de certificate de conformitate CE, precum și alte omologări legale necesare în conformitate cu legislația actuală”.

Locomotiva va trebui furnizată în termen de cel mult un an de la semnarea contractului, garanția solicitată fiind de trei ani.

Termenul limită de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru ziua de 20 ianuarie 2021, iar ”Prietenii Mocăniței” estimează că vor finaliza evaluarea ofertelor în cel mult 30 de zile, astfel încât în a doua parte a lunii februarie 2021 să desemneze un câștigător. Criteriul de atribuire al contractului este prețul cel mai scăzut.

Caracteristicile locomotivei diesel

  1. Ecartament: 760 mm
  2. Combustibil: diesel
  3. Putere: minim 60 CP/44,7 KW
  4. Număr de osii: minim 2, maxim 4
  5. Sarcina pe osie: maxim 7 tone
  6. Greutate totală: maxim 21 de tone
  7. Viteza maximă: minim 15 km/h
  8. Frâna: manuală
  9. Înălțimea maximă: 3150 mm
  10. Lățimea maximă: 2200 mm

De la o inițiativă a voluntarilor

Asociația ”Prietenii Mocăniței” a fost înființată în 2009 cu scopul de a conserva și restaura calea ferată cu ecartament îngust dintre Sibiu și Agnita și Cornățel – Vurpăr, bazându-se în acest scop pe aportul voluntarilor. Din 2015, după reabilitarea tronsonului cu o lungime de șapte km cuprins între Cornățel și Hosman, reprezentanții Asociației au pus în circulație, ocazional, trenuri turistice tractate cu locomotivă cu abur și cu material rulant (vagoane) închiriate. Calea ferată a fost clasată drept monument istoric în 2007. Ultima cursă a mocăniței pe ruta Sibiu – Agnita a avut loc în vara anului 2001, iar ultima dată când pentru acest traseu a fost achiziționată o locomotivă nouă a fost la începutul anilor `50.

43 - VIZUALIZĂRI

Sursa
FOTO: Salvati mocanita Sibiu-AgnitaSursa articol: turnulsfatului.ro

🔥Doar 3599 Lei Televizor QLED Samsung 165 cm! 🔥

Lasă un răspuns

Back to top button