Finalizarea lucrărilor de modernizare a drumului DJ 106 Agnita – Sighișoara, investiție realizată din fonduri europene, a fost marcată ieri de președinții Consiliului Județean Sibiu și al Consiliului Județean Mureș, alături de primarii localităților din jur și de constructori.
Reabilitarea DJ106 s-a făcut pe o lungime de 36,879km, 21 km pe teritoriul județului Sibiu, iar restul pe teritoriul județului Mureș.
„Vorbim de o altă o deschidere a acestei zone înspre Mureș, prin modernizarea drumului județean Agnita-Sighișoara. Parctic, am urmărit ca prin investițiile în infrastructură în această zonă să creem zonei posibilitatea de a fi mai ușor accesată, pentru că știm că drumurile bune aduc prosperitate economică. (…) Deși s-a desfășurat această investiție în condițiile actuale, firma Geiger a reușit să edifice această lucrare cu aproape două luni de zile înainte de termenul de finalizare a proiectului. Vreau să îi felicit cu totul și cu totul special”, a spus Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Viteza de deplasare după modernizare a putut crește cu 30% față de perioada de dinainte de reabilitare, iar traficul a crescut cu 35%, căci sibienii preferă acest traseu spre Sighișoara, și nu prin municipiul Mediaș, a mai explicat președintele CJ.
Pe o distanță de 370 de metri a fost nevoie de forarea unor piloni de beton până la o adâncime de 12 metri, lucrarea a presupus intervenții la structura drumului și la stabilitatea acesteia.
Drum consolidat, podețe și accese la proprietăți
Lucrarea a presupus patru poduri noi, un pod reabilitat, 785 m de consolidări cu micropiloți, 99 intersecții cu drumuri laterale, din care 8 intersecții cu drumuri județene și comunale, 28 intersecții cu străzile din localități și 63 intersecții cu drumuri agricole, 22 stații de transport public si alveole construite/modernizate, covoare tactile pentru nevăzători, 426 podețe pentru accese la proprietăți, 22 podețe în dreptul celor 11 treceri de pietoni, 1500 puieți arbori pe cca 30% din suprafața drumului reabilitat si modernizat, parapeți metalici de protecție, marcaje rezonatoare la limita carosabilului, semnalizare cu avertizare luminoasă, lumini galbene intermitente la trecerile de pietoni, semnalizare orizontală si verticală pe drum, șanțuri betonate, rigole și multe altele.
La evenimentul de inaugurare a lucrării au participat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, Oana Popa, director executiv Direcția Strategii, Proiecte.
Legături mai bune între localități. Turism în creștere
Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, a spus că de la începutul mandatului său și-a propus să realizeze cât mai multe legături cu județele învecinate cu județul Mureș, spunând că în echipa CJ Sibiu a găsit un partener de excepție.
„Sunt trei poduri între 17 și 32 de metri lungime, dar sunt foarte multe „poduri” pe care am reușit să le realizăm între cele două județe și între localitățile lor”, a spus președintele Consiliului Județean Mureș vorbind despre legăturile dintre localități și dintre oameni și despre faptul că modernizarea acestor drumuri crește accesul turiștilor în zonă.
Proiectul a fost finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, Prioritatea de investiţie 6.1 – Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.
Valoarea totală a proiectului este de 118.625.483,97 lei, din care: asistenţa financiară nerambursabilă solicitată: 115.612.067,94 lei, contribuţia beneficiarului: 3.013.416,03 lei, incluzând: contribuţia beneficiarului la cheltuieli eligibile: 2.359.429,96 lei.
Obiectivul general al proiectului a constat în promovarea sistemelor de transport sustenabile și eliminarea blocajelor din cadrul infrastructurilor rețelelor majore, stimularea mobilității persoanelor si mărfurilor în regiunea Centru, prin conectarea infrastructurii rutiere de interes județean din județele Sibiu si Mureș la rețeaua TEN-T