fashiondays.ro
Stiri Locale

DISTRIBUITI! Firma Prospectiuni vrea sa detoneze satul Stejarenii/Besa de langa Sighisoara, incalcand abuziv terenurile oamenilor!!


interlink.ro

Alerta, distribuiti sa afle intreaga presa: Satul Stejarenii- Besa de langa Sighisoara va fi bombardat cu tone de explozibil, acestea vor cauza surparea unui deal intreg peste sat cat si otravirea apelor. Este vorba de un sat cu o populatie de aprox. 200 de persoane care se afla intr-un pericol iminent din clipa in care au aparut deja masinile firmei Prospectiuni si instalarea abuziva a cablurilor de explozibil, peste terenurile private ale oamenilor, facand acest lucru intr-un mod miselesc, la sfarsit de saptamana, tiptil ca lumea sa nu observe.

Era de asteptat, dupa ce au incercat diverse metode abuzive la Mosna, la Malancrav, unde au fost opriti de sateni revoltati, inclusiv de catre actorul Florin Calinescu, angajatii firmei Prospectiuni S.A. au inceput sa traga cablurile pentru detonarea de explozibil, in vederea descoperirii de petrol si gaze de sist si in satul Stejarenii, numit si Besa, situat in judetul Mures, dar aflat la o distanta de 10 km de Sighisoara.

Firma Prospectiuni, vine cu aceleasi scuze si cu negarea ca ar fi vorba de gaze de sist, desi la nivel international, se cunoaste deja metoda abuziva si mincinoasa prin care lucreaza aceste firme de prospectiuni.

Problema este, ca numeroase sate au avut de suferit enorm in urma prospectiunilor desfasurate dealungul timpului, spre exemplu un sat din Gorj, pe nume Seciuri, a disparut cu totul in anul 2006, in urma unor prospectiuni care au declansat alunecari masive de teren, care au cauzat surparea de pamant peste 200 de case. Oamenii au avut noroc ca au scapat cu viata, fugind in toiul noptii din case, cu copii cu batrani, insa agoniseala de o viata s-a dus si nimeni nu a mai recunoscut pana astazi ca prospectiunile din ziua precedenta ar fi fost de vina. Partea buna, in satul Seciuri a fost ca oamenii au avut incotro sa fuga, lucru care ar fi imposibil in satul Stejarenii- Besa, deaoarece acest sat se afla in vale, intre doua dealuri, de unde nu mai e cale de iesire, in cazul unor alunecari de teren. De mentionat este, ca au existat alunecari de teren in Stejarenii, Besa si in anii 70, cand nimeni nu a zdruncinat pamantul, ci doar datorita ploilor. Atunci, sistemul comunist a despagubit toti oamenii ale caror case au fost afectate, dandu-le sume de bani si teren sa isi refaca casele in alta parte.

 

A doua problema, pe langa incalcarea abuziva a acestor firme, peste terenurile proprietate personala, este ca in toate cazurile, acolo unde s-au facut prospectiuni, a aparut fenomenul apelor otravite. Analizele apelor din Beba Veche, spre exemplu au aratat in mod evident, contaminarea apei cu arsen, cu mult peste limita admisa.

In ambele cazuri, firmele de prospectiuni au spus ca nu ei sunt de vina si nu au acordat niciun fel de despagubiri satenilor afectati.

Ca sa va puteti imagina gradul de de distrugere ce urmeaza sa aibe loc in urma acestor actiuni, angajatii firmei au declarat ca in Timis spre exemplu: Pentru operaţiunile pe care le vor derula, angajaţii companiei vor plasa aproximativ 10.000 de dispozitive explozive „de capacitate mică”, fiecare dintre acestea conţinând 500 de grame de substanţă explozivă, formată în principal din nitrat de amoniu. Pentru introducerea în sol a explozibililor se forează găuri de 8 – 10 metri, iar pe sol se amplasează senzori geofonici, care recepţionează undele de şoc produse de explozii.

Compania coordonată de Tender a fost înființată în anul 1950, având ca obiect de activitate furnizarea de servicii de achizitie a datelor geologice și geofizice pentru industria de petrol și gaze, atat în Romania, cât și în străinătate.

Prospecțiuni SA este extinsă și la nivel internațional încă din anii ’70, în țări precum Irak, Libia, Iran, Tadjikistan, Bulgaria, Portugalia, Albania, Maroc, Georgia, Senegal, etc.

În 2013, compania înregistra o cifră de afaceri de 382 milioane lei, iar la momentul deschiderii procedurii, societatea înregistra datorii de 97 milioane lei către bănci, bugete și salariați. Societatea deține active în valoare de aproximativ 200 milioane lei și are în derulare contracte cu o valoare de peste 40 milioane euro.

In satul Mosna, satenii au reusit sa declanseze un adevarat scandal decabland intreaga zona, cu  jandarmi care s-au opus, mai multe puteti citi aici:

problema este ca in satul Stejarenii Besa, sunt prea putini locuitori care sa se opuna, acestia fiind toti plecati in strainatate, majoritatea proprietarilor fiind sasi plecati in Germania.

De aceea facem apel catre cititorii , sa raspandeasca acest articol, astfel incat sa afle cat mai multa lume,pana nu e prea tarziu, deoarece putinii romani ramasi in sat, care si-au dat seama de pericolul prospectiunilor, au nevoie de ajutorul intregii tari, pentru a opri acest abuz.

Sursa: cocoon.ro

 

bottegaverde.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button