Info Utile

Dacă folosesc lucrători la negru, firmelor le-ar putea fi stopată activitatea începând din ianuarie 2018

horacredit.ro/somproduct.ro

Firmele care folosesc lucrători la negru ar urma să le fie stopată activitatea de către inspectorii muncii, începând din ianuarie 2018, conform programului de guvernare al Executivului condus de Mihai Tudose. Măsura, ce se regăsea și în programul Guvernului Grindeanu, ar avea drept scop combaterea muncii nedeclarate și ar fi însoțită de majorarea drastică a amenzilor și de realizarea unei baze de date cu toți lucrătorii din domeniile cu risc mare de muncă la negru.

Combaterea evaziunii și a muncii la negru sunt două dintre obiectivele principale urmărite de Guvernul condus de Mihai Tudose în perioada 2017-2020, acestea fiind incluse inițial și în programul Executivului Grindeanu. Astfel, începând din ianuarie 2018, inspectorii muncii vor putea să stopeze activitatea unei firme în situația în care aceasta folosește lucrători la negru.

Totodată, amenzile și penalitățile pentru evaziune și muncă la negru ar urma să fie majorate semnificativ. Plus că, pentru domeniile în care există un risc major de muncă la negru, ar urma să se facă o bază de date cu toți salariații angajați legal, în care să figureze datele lor personale și chiar fotografiile acestora.

„Majorarea drastică a amenzilor/penalităților pentru evaziune și muncă la negru. Inspectorii de muncă vor avea dreptul să stopeze activitatea firmelor care folosesc munca nedeclarată. Realizarea de către autorități a unei baze de date online cu toți lucrătorii angajați (ID, fotografii) în sectoarele cu incidență mare a muncii la negru; angajatorii vor fi obligați să-și actualizeze informațiile odată cu angajarea/concedierea de personal și să notifice autoritățile care administrează contribuțiile sociale”, este indicat, în linii mari, planul Executivului de combatere a muncii nedeclarate.
orange.ro
De asemenea, autoritățile ar urma să-și sporească eforturile și în ceea ce privește evaziunea. „România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Este necesară cooperarea interinstituțională consolidată în scopul reducerii evaziunii. Propunem angajarea unor contracte de performanță pentru ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală – n. red.), cu ținte trimestriale și măsuri corective automate la derapajele de la ținta stabilită, precum și un program de reducere a muncii la negru. Creșterea eficacității ANAF în combaterea evaziunii – acțiune concentrată pe domeniile cu risc mare de evaziune, conform matricii de risc”, mai este explicat în programul de guvernare.

Deși toate aceste măsuri erau incluse și în programul fostului Guvern, noul program prevede și un termen pentru punerea lor în aplicare: 1 ianuarie 2018.

În prezent, Codul muncii stabilește că primirea la muncă a maximum cinci persoane fără a încheia cu acestea contracte individuale de muncă este o faptă ce se pedepsește cu amendă între 10.000 și 20.000 de lei pentru fiecare individ. De exemplu, dacă un inspector de muncă identifică trei persoane ce lucrează la negru, angajatorul riscă o amendă minimă de 30.000 de lei și una maximă de 60.000 de lei.

Dacă este vorba de peste cinci lucrători la negru, atunci deja vorbim de pedepse penale, potrivit aceluiași act normativ. Mai exact, primirea la muncă a peste cinci persoane fără încheierea de contracte individuale de muncă cu acestea este o faptă ce se sancționează fie cu închisoare de la trei luni la doi ani, fie cu amendă penală. În cazuri de acest fel, persoana care poate ajunge la închisoare este, în esență, reprezentantul legal al companiei sau directorul general, așa cum AvocatNet.ro a explicat aici.

 

Atenție! Propunerile din programul de guvernare NU se aplică în prezent. Pentru a intra în vigoare, acestea ar trebui să fie incluse în proiecte de acte normative, să fie dezbătute public, să fie adoptate și, în fine, să fie publicate în Monitorul Oficial.

 Sursa: realitateafaracenzura.ro
46 - VIZUALIZĂRI

🔥Doar 3599 Lei Televizor QLED Samsung 165 cm! 🔥

Lasă un răspuns

Back to top button