Procesele-verbale de punere în posesie sau chiar și titlurile de proprietate emise în comuna sibiană condusă de edilul-arestat Daniel Maricuța erau falsificate prin metode rudimentare. Edilul este acuzat că ar fi luat 61 de apartamente mită, în prezent fiind în arest la domiciliu
În dosarul în care DNA estimează la 114 milioane de euro prejudiciul produs de primarul Șelimbărului, Daniel Maricuța, și gruparea acestuia – prin acapararea de terenuri care ar fi trebuit să ajungă la moștenitorii de drept – sunt enumerate și câteva metode de falsificare a documentelor. Acte în care semnătura lui Maricuța era acoperită cu pastă corectoare. Iar peste pasta corectoare apar semnături ale viceprimarilor Șelimbărului. Prin această „metodă”, primarul arestat acum la domiciliu încerca să își acopere urmele, susțin procurorii DNA.
Pentru terenuri valoroase
Terenurile care fac subiectul proceselor-verbale, în care semnătura lui Maricuța este acoperită cu pastă corectoare, sunt printre cele mai controversate surse de îmbogățire a rețelei condusă de ales. Un număr impresionant de acte falsificate au fost descoperite de către procurori în documentele prin care gruparea din Primăria Șelimbăr a pus mâna pe terenurile lui Thomas Theil, unul din sașii plecați în Germania după ce regimul comunist i-a naționalizat terenuri de aproape 60 de ha. „Pentru a înlătura o eventuală răspundere a numitului Maricuța Ioan Daniel, pe procesul verbal cu nr. 2327, semnătura acestuia a fost acoperită cu pastă corectoare albă, peste ea fiind executată, cu instrument scriptural cu bilă și substanță de culoare albastră, semnătura numitului Deac Constantin (fost viceprimar al Șelimbărului și actual consilier local – n.r.)”, se arată în documentele DNA. Terenurile lui Theil sunt aproximate, în plângerile penale depuse la DNA, ca având o valoare de câteva zeci de milioane de euro.
Metodă perpetuată
Dar falsurile cu pastă corectoare par a fi la ordinea zilei la Primăria Șelimbăr, iar procurorii bănuiesc că metodele au fost patentate” încă de pe vremea lui Ioan Tatu, fostul edil. Astfel, anchetatorii citează două rapoarte de constatare criminalistică întocmite la începutul acestui an asupra unor documente care au dus la retrocedarea unui teren care măsura 2.500 de mp. „Modalitatea în care modificările au fost operate este falsificarea prin înlăturarea textului inițial pe cale mecanică, prin răzuire, acoperirea cu pastă corectoare a traseelor grafice mai profunde, care nu au putut fi îndepărtate prin răzuire și suprascrierea cu instrument scriptural de culoare neagră”, se arată în documentele DNA. Pe alocuri, falsificatorii din Primăria Șelimbăr au folosit chiar și radiera pentru a șterge înscrisurile originale.
Falsurile și modificările de documente oficiale din Primăria Șelimbăr au avut un singur scop: comasarea unor suprafețe mai mari de teren. „Toate aceste modificări demonstrează modul intenționat, haotic, prin care membrii grupului au modificat și schimbat amplasamentele parcelelor. Modificările nu au nicio legătură cu respectarea prevederilor legale în materia reconstituirii dreptului de proprietate și nici cu respectarea drepturilor cetățenilor îndreptățiți de a primi teren, astfel încât, la final, parcelele atribuite persoanelor interpuse, însumate, să formeze un grup compact”, este concluzia procurorilor DNA.
Cât costă „tăcerea”?
Șapte ani a fost purtat pe drumuri sibianul Ioan Vidrighin de către reprezentanții Primăriei Șelimbăr, până să fie „validat pentru reconstituirea titlului de proprietate”. Însă și această validare a fost făcută pe „alte amplasamente” decât cele pe care moștenitorul de drept le cunoștea foarte bine. Drept pentru care, în 2007 a deschis proces împotriva Consiliului Local Șelimbăr. În contextul în care șansele să câștige acest proces erau mari – iar în urma acestui fapt se puteau descoperi și falsurile produse în Primăria Șelimbăr – Vidrighin este contactat de două persoane, care se oferă să îi cumpere drepturile litigioase pentru suma de 100.000 de euro. Scenariul este clar pentru procurorii DNA. „Avându-se în vedere modalitatea de desfășurare a evenimentelor, se poate concluziona faptul că numitul Ioan Vinerean a fost trimis de membrii grupului infracțional pentru a-l determina pe Ioan Vidrighin ca în schimbul sumei de 100.000 de euro să renunțe la judecată. Este singura explicație pentru care o persoană care plătește suma de 100.000 de euro pentru obținerea unor drepturi litigioase este dispusă să renunțe de bunăvoie la acestea”, mai arată procurorii DNA.
1 comment
Toata lumea vorbeste de mafia mare din capitala,dar se uita mafiile locale!! in toate orasele din tara se cunosc intre ei si se ajuta,patroni ,politisti ,judecatori ,administratie!!!