Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a sancționat recent 4 traderi (3 dintre ei și furnizori) de energie electrică pentru încălcarea interdicției Uniunii Europene privind manipularea sau tentativa de manipulare a pieței angro de profil în cuantum de peste 100 de milioane de euro, adică un total de peste 537 de milioane de lei.
Cei patru traderi amendați de ANRE sunt EFT FURNIZARE S.R.L., FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP, NOVA POWER & GAS S.R.L. și TINMAR ENERGY S.A., cel din urmă primind aproape 70% din amenzile cumulate.
Analiza detaliată a ANRE a arătat că tranzacțiile dintre cele patru firme nu aveau justificare economică și indicau posibile înțelegeri anterioare între părți, creând aparența unor tranzacții transparente. Specialiștii ANRE au concluzionat că înțelegerile dintre firmele anchetate au putut induce în eroare alți participanți la piață și au creat contextul pentru distorsionarea volatilității și a indicatorilor pieței de energie.
În ciuda contestării acuzațiilor de către TINMAR ENERGY, firma care și-a triplat cifra de afaceri începând din anul 2021, majoritatea amenzilor impuse de ANRE sunt susținute de instanțe. Astfel, România a fost replasată în fruntea topului nerespectării reglementărilor din domeniul energiei, în contextul în care sectorul se afla deja într-o situație dificilă, modul în care a fost gestionată intern criza energetică anul trecut accelerând decalajele de preț ale țării noastre comparativ cu celelalte țări ale blocului comunitar.
Ancheta din spatele anunțului ANRE de vinerea trecută – privind sancționarea a patru operatori economici – cu amenzi-record pentru reglementator, pentru nerespectarea de către aceștia a prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică are în spate munca echipei de investigație a ANRE, acțiuni declanșate la sesizarea OPCOM efectuată prin Platforma de notificare a Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), detaliată de Gândul.
„Pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), ANRE a aplicat participanților la piața angro de energie electrică investigați, sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 537.503.319,49 lei”, a transmis ANRE într-un comunicat de presă oficial.
TINMAR ENERGY: Ancheta care a dat startul investigației ANRE
Procesul de anchetare a început cu un raport despre tranzacții îndoielnice în intervalul 01.01.2021 – 01.03.2021, în cadrul pieței centralizate pentru negocierea continuă a contractelor bilaterale de energie electrică – platforma PC-OTC, gestionată de OPCOM, operatorul licențiat al acestei piețe centralizate, arată Gândul.
OPCOM a încărcat raportul pe Platforma de Notificare a ACER și l-a trimis către departamentul relevant al ANRE în februarie 2023, iar cercetarea a fost inițiată pe baza unei decizii a președintelui ANRE din 17 martie, care autoriza personalul ANRE să desfășoare investigații. Potrivit sursei citate, în aceeași zi, președintele autorității, acționând în numele legal al agenției, a cerut Curții de Apel București permisiunea de a efectua o inspecție neanunțată, în datele de 19 și 28 aprilie 2023, la sediul TINMAR ENERGY S.A., o cerere care a fost acceptată pe 21 martie.
Ancheta a fost condusă de experții din Secția de supraveghere a pieței de electricitate din cadrul Direcției de supraveghere a pieței și investigații (CMPEE-DGMI), cu DGMI raportându-se direct la președintele ANRE. Mai mult, secția de supraveghere a pieței de electricitate (CMPEE) este responsabilă cu monitorizarea operațiunilor pieței de electricitate din România pentru a evalua gradul de eficiență/performance, concurență și transparență a pieței, precum și pentru detectarea comportamentelor anticoncurențiale, abuzurilor de piață, inclusiv a practicilor care ar putea compromite securitatea sistemului energetic național și/sau fiabilitatea furnizării de electricitate către consumatorii finali.
Echipa de anchetă a examinat și analizat 16.023 de email-uri, trimise între 1 ianuarie și 1 martie 2021 de către conducerea și reprezentanții TINMAR ENERGY, pentru a descoperi posibile dovezi care să arate explicit existența unor înțelegeri prealabile în afara pieței între entitatea economică respectivă și partenerul său de piață – EFT FURNIZARE.
Potrivit comunicatului ANRE, TINMAR ENERGY a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică – Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEȚEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ȘI DE GAZE NATURALE „OPCOM”.
În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat TINMAR ENERGY S.A., printr-un număr de 2 tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria „tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ. Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE nr. 83/19.01.2024, operatorul economic TINMAR ENERGY S.A. fiind sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 363.982.051,85 lei.
TINMAR ENERGY, unul dintre cei mai mari furnizori din România, este controlată de omul de afaceri Augustin Constantin Oancea (0,000015%) și Martin Oil Energy SRL (99,999985), dar în care are Augustin Oancea are 96,94% din acțiuni. Furnizorul de energie a avut în 2022 o cifră de afaceri netă de 9,18 miliarde de lei și un profit net de 523,73 milioane lei, cu 97 de salariați, a punctat analiza Gândul.
Creșterea cifrei de afaceri a companiei a crescut de aproape trei ori, de la 3,56 miliarde de lei, în timp ce profitul net a crescut de aproape patru ori, situându-se de 142,8 milioane de lei, în 2021, cu 98 de salariați, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.
EFT FURNIZARE, Nova Power și Freetrade Commodities Europe, amenzi care însumează 173 milioane de lei
În cadrul pieței Opcom, au fost identificate două tranzacții suspecte între TINMAR ENERGY și EFT FURNIZARE, realizate în ianuarie și februarie 2021, fără ca acestea să modifice efectiv cantitatea de energie electrică tranzacționată. Tranzacțiile rapide, efectuate la scurt timp după inițiere și sincronizate precis, au ridicat semne de întrebare pentru anchetatori. În ciuda tranzacționării aceleași cantități de energie, a existat o diferență de preț între sesiunile de cumpărare și vânzare, rezultând într-o pierdere financiară asumată de TINMAR ENERGY și un câștig pentru EFT FURNIZARE.
Analiza detaliată a ANRE a arătat că tranzacțiile nu aveau justificare economică și sugerau posibile înțelegeri anterioare între cele două părți, creând aparența unor tranzacții transparente. Specialiștii ANRE au concluzionat că aceste practici pot induce în eroare alți participanți la piață și pot distorsiona volatilitatea și indicatorii pieței. În ciuda contestării acuzațiilor de către TINMAR ENERGY, care susține imposibilitatea unor astfel de înțelegeri datorită modului de organizare a pieței, majoritatea amenzilor impuse de ANRE sunt susținute de instanțe.
Astfel, EFT FURNIZARE S.R.L. a fost investigat sub aceleași suspiciuni legate de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, la fel ca TINMAR Energy. În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că, operatorul economic, printr-un număr de 6 tranzacții încheiate cu operatorii economici licențiați TINMAR ENERGY S.A., NOVA POWER & GAS S.R.L. și FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP, s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică tot prin tranzacţii de tip wash trades. Investigația a fost finalizată prin aplicarea unei sancțiuni contravenționale, cu amendă în cuantum de 50.497.126,22 lei.
Freepoint Commodities Europe și Nova Power & Gas se confruntă cu acuzații similare din partea ANRE pentru implicarea în manipularea pieței angro de energie electrică. Freepoint Commodities Europe a fost investigată de ANRE și s-a constatat că a participat la practici de manipulare a pieței prin intermediul a două tranzacții încheiate cu EFT Furnizare. În cazul Freepoint Commodities, investigația a dus la impunerea unei amenzi de 23 de milioane de lei (aproximativ 4,6 milioane de euro).
Similar, Nova Power & Gas a fost, de asemenea, investigată pentru suspiciunea de manipulare sau tentativă de manipulare a pieței, în urma unor tranzacții efectuate pe aceeași piață centralizată. ANRE a descoperit că prin două tranzacții încheiate cu EFT Furnizare, Nova Power & Gas s-a angajat în comportamente care au fost interpretate ca fiind de manipulare a pieței, aceste tranzacții fiind, de asemenea, de tip “wash trades”. Drept urmare, ANRE a decis să aplice o amendă de 100,1 milioane de lei.
Amenzile aplicate în România ocupă mai bine de jumătate din totalul sancțiunilor similare din Uniunea Europeană
De la anul 2015 până în prezent, autoritățile de reglementare din țările membre ale Uniunii Europene au impus amenzi ce totalizează aproximativ 220,7 milioane de euro pentru încălcări ale Regulamentului UE nr. 1227/2011, care guvernează integritatea și transparența în piața angro de energie. Această sumă cuprinde toate deciziile de penalizare, inclusiv cele care au fost obiectul unor contestații din partea companiilor sancționate, potrivit unor calcule efectuate de jurnaliștii Profit.ro.
Inclusiv cu ultimele penalizări, totalul amenzilor aplicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) din România în ultimii zece ani a atins acum suma de peste 111 milioane de euro, reprezentând mai mult de jumătate din totalul amenzilor la nivel european. Potrivit sursei citate, România deține și recordul pentru cea mai mare amendă individuală impusă vreodată în Uniunea Europeană pentru încălcări ale legislației pieței de energie, prin penalizarea de peste 73 de milioane de euro adresată companiei TINMAR ENERGY, care a contestat deja această sancțiune în instanță.
Legislația din România prevede că încălcările interdicției UE de a manipula piața de energie se pedepsesc cu amenzi cuprinse între 5% și 10% din cifra de afaceri a companiei pentru anul fiscal precedent impunerii sancțiunii, o reglementare adoptată însă doar în toamna anului 2020. Până la acea dată, limita maximă a amenzii în România pentru încălcările Regulamentului UE nr. 1227/2011 era de doar 400.000 de lei, indică Profit.ro.
Recordul pentru cea mai mare amendă individuală impusă anterior fusese stabilit de autoritatea de reglementare britanică OFGEM, care, în anul 2020, a sancționat producătorul de energie InterGen UK cu o amendă de peste 42 de milioane de euro. InterGen UK fusese acuzat că a transmis informații incorecte operatorului de transport și sistem din Regatul Unit, susținând neadevărat că unele dintre centralele sale nu ar fi operaționale în perioadele de vârf de consum.
Ce sunt tranzacțiile de tip wash trade – tranzacții de spălare de tip A-B-A
Cele 4 firme amendate s-ar fi angajat în așa-numite „tranzacții de spălare de tip A-B-A″. Potrivit documentelor ACER și jurisprudenței naționale, citate de Gândul, acestea constau în aceea că doi participanți la piață depun aproximativ în același timp pe piața angro de energie un ordin de cumpărare și un ordin de vânzare, pentru tranzacționarea unui produs energetic, pentru aceeași cantitate, sau o cantitate similară, și la același preț, iar apoi, după un timp, aceleași părți introduc aproximativ simultan, în sens invers, ordine de tranzacționare care se potrivesc, însă la un preț diferit de cel din tranzacția inițială.
În esență, ceea ce este achiziționat sau vândut într-o zi este ulterior răscumpărat sau revândut, prin acțiuni reciproce între aceiași parteneri, într-un interval următor, rezultând în lipsa unui schimb fizic real și a unei expuneri autentice la riscul pieței. Această metodă generează semnale inexacte în piață atât privind prețul produsului, care variază între tranzacții, cât și în ceea ce privește disponibilitatea, creând o ofertă fictivă. Prin redirecționarea inițială și contractarea ulterioară în sens opus, fără un transfer real de cantitate, astfel de tranzacții fabricate pot influența alți actori de pe piață să facă alegeri de tranzacționare nejustificate și pot afecta direcțiile de pe piață, inclusiv prin creșterea prețurilor medii.
Prima sancțiune în baza legislației UE împotriva manipulării pieței, în valoare de 25 de milioane de euro, a fost impusă în 2015 de autoritatea de reglementare a pieței din Spania companiei Iberdrola. Aceasta a fost penalizată pentru limitarea nejustificată a producției sale de hidroelectricitate și, drept urmare, a ofertelor pe piața spot pentru ziua următoare de la Madrid. Scopul Iberdrola a fost de a genera o penurie artificială de energie pentru a favoriza intrarea în producție și pe piață a centralelor sale de cogenerare pe bază de gaze, la prețuri mai ridicate. Această strategie de manipulare a adus companiei un profit estimat la peste 21 de milioane de euro în perioada noiembrie-decembrie 2013.