Judetul Mures

Criză de medici de familie în Mureș!

horacredit.ro/somproduct.ro

284 de medici de familie au contracte la această dată cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate iar deficitul este de circa 13%.

Pe de altă parte, 10% dintre cei care lucrează ar trebui să fie deja în pensie sau urmează să se pensioneze anul acesta, iar alți 40% se vor pensiona în următorii 10 ani.

CITEȘTE ȘI:

Deficitul în mediul rural este de 30 de medici de familie, precizează președintele CJAS Mureș, Manuel Butiulcă:

Casa de Sănătate Mureș are contracte încheiate cu 284 de medici de familie. Avem 19 medici care au depășit vârsta de pensionare de 67 de ani și își desfășoară activitatea cu prelungirea anuală acordată de o comisie constituită din DSP, CJAS și Colegiul Medicilor, iar alții 12 vor împlini vârsta de pensionare anul acesta. În momentul de față, noi avem un deficit de 42 de medici de familie din care 30 în mediul rural și 12 medici de familie în mediul urban. 118 medici de familie mureșeni vor împlini vârsta de pensionare în următorii 10 ani.

O problemă serioasă o reprezintă și lipsa medicilor din orașe.

În Târnăveni și Sighișoara ar mai trebui câte patru medici de familie, în Luduș doi și câte unul în Reghin și Sovata.

Problema cea mai mare este că medicii nu mai doresc să facă această specialitate și mulți dintre cei care deja o au pleacă din țară. Casa de Asigurări de Sănătate Mureș a sesizat această problemă la nivel național, mai spune Manuel Butiulcă:

Suntem deschiși, ca și Casă în orice moment când apare vreo solicitare de a se intra în contract pe o zonă deficitară, să deschidem perioadă de contractare și să-i includem în contract, însă nu sunt astfel de solicitări. Am sesizat și Casa națională într-o videoconferință prin care am solicitat să se facă o nouă politică de a atrage medicii către această specialitate de medicină de familie pentru că altfel se va ajunge în câțiva ani într-un impas în care nu știu cum ne vom descurca fără ei…

Și Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu lipsa medicilor de familie în mediul rural și a întreprins o serie de demersuri la autoritățile publice cu atribuții în materie.

La nivel național, deficitul de medici de familie în mediul rural este mult mai mare față de cel din județul Mureș. Doar 9% dintre medicii români lucrează în mediul rural, spun cifrele Institutului Național de Statistică, însă în județul Mureș datele arată că 45% dintre medicii de familie au cabinetele medicale în comune.

Avocatul Poporului anunță că sesizarea se află în lucru, iar rezultatele demersului vor fi făcute publice.

 

Cabinet medicina de familie in Sighisoara

23 - VIZUALIZĂRI

Sursa
Radio Romania Targu-Mures.

🔥Doar 3599 Lei Televizor QLED Samsung 165 cm! 🔥

Lasă un răspuns

Back to top button